NATO a început pregătirile pentru cea mai amplă desfășurare militară organizată după încheierea Războiului Rece.
La exercițiul denumit Trident Juncture 2015 vor participa efective totale estimate la 20.000 de luptători. Operațiunea este concepută să fie „de înaltă intensitate”, dar și „de înaltă vizibilitate”.
Acțiunile se vor desfășura în toamna anului 2015 pe teritoriile Spaniei, Portugaliei și în zona Strâmtorii Gibraltar, cu sprijin aerian din Italia. NATO nu a anunțat deocamdată ce alte țări vor fi implicate.
Război amfibiu și război cibernetic
Exercițiul va fi coordonat de Comandamentul pentru Transformare al NATO și va acorda o atenție specială acțiunilor de război amfibiu, precum și celor de război cibernetic. Scenariul va folosi experiența acumulată în misiunile din Kosovo și Afganistan.
Trident Juncture 2015 este menit să reprezinte un test pentru „Forța de Răspuns” a Alianței Atlantice (NATO Response Force – NRF), inclusiv pentru cea mai rapidă componentă a acesteia, “Forța Vârf de Lance” (Spearhead Force). Ea este denumită, în termeni tehnici, „Forța întrunită cu grad foarte înalt de operativitate” (Very High Readiness Joint Task Force – VJTF).
Citește și: „Vârful de lance” al NATO execută primul test
Potrivit documentelor deja prezentate de NATO, Spearhead Force, cu un efectiv de 5000 de militari, trebuie să devină capabilă să ajungă, în 48 de ore, în orice punct de criză din zona de est sau de sud a Alianței Atlantice. Proiectul Spearhead Force a fost lansat la reuniunea NATO din Țara Galilor, organizată anul trecut, după izbucnirea crizei din Ucraina și după ce Rusia a ocupat Crimeea.
Chiar dacă oficialii NATO nu au declarat explicit acest lucru, este evident că proiectul Sperhead Force este menit să descurajeze o eventuală agresiune a Rusiei împotriva unui stat estic membru NATO. Cele mai expuse, din acest punct de vedere, ar fi, pe de o parte, Statele Baltice (Estonia, Letonia și Lituania), care au făcut parte din URSS, au armate slabe și au comunități rusofone pe teritoriile lor.
La fel de expuse sunt, pe de altă parte, Polonia și România, pe care Rusia lui Putin le acuză că au acceptat să găzduiască elemente ale scutului american antirachetă.
Trident Juncture va reprezenta punctul culminant al seriei de exerciții desfășurate de NATO de-a lungul întregului an 2015, care au crescut gradat în intensitate.
Chiar în acest moment, pe teritoriul României și în apele Mării Negre se desfășoară mai multe antrenamente simultane. În Marea Neagră se derulează exercițiul „Romanian Trident Poseidon 2015”, cu implicarea a peste 1100 de oameni din Forțele Navale Române și a 12 vase militare. La exercițiu participă și două nave de luptă străine – un distrugător din SUA și un dragor maritim din Bulgaria.
Citește și: Distrugătorul american Ross, cu rachete la bord, intră în Marea Neagră
În paralel, în poligonul Babadag (județul Tulcea) se desfășoară exercițiul Platinum Eagle – 15. România are în poligon 750 de luptători din Brigada 1 Mecanizată, precum şi din Forţele Aeriene şi Forţele Navale – ca structuri de sprijin. Militarii români au ajuns la Babadag trecând cu tancurile peste Dunăre, ceea ce a reprezentat o misiune distinctă.
Alături de români se antrenează 150 de infanteriști marini americani, precum și un detașament militar din Bulgaria. Exercițiul, cu o durată de două săptămâni, face parte din operațiunea Black Sea Rotational Force 15 (BSRF-15), desfășurată de SUA.
Pentru a simula cât mai fidel o misiune reală, infanteriștii marini americani au adus în Dobrogea și câteva avioane MV-22B Osprey, cu decolare verticală.
Citește și: Ministrul Dușa în poligonul Babadag. Ce avioane i-au prezentat americanii
Tot în această perioadă, în poligonul Cincu (județul Brașov) se desfășoară exercițiul multinaţional întrunit SARMIS – 15. La această acțiune participă 1500 de militari cu aproximativ 200 de mijloace de luptă din Canada, Marea Britanie, SUA și România.
Forţele Terestre Române sunt implicate cu personal din comandamentul Diviziei 2 Infanterie şi din Brigada 2 Vânători de Munte, sprijiniţi de militari şi aeronave ale Forţelor Aeriene Române.
Un element important este și faptul că militarii americani care se află acum la Cincu fac parte dintre cei dislocați de SUA la baza Mihail Kogălniceanu (județul Constanța). Militarii americani s-au deplasat din Dobrogea până în sudul Transilvaniei la bordul vehiculelor blindate, pe un traseu lung de 400 de kilometri.
Deplasarea, denumită “Marșul cavaleriei”, a durat două zile și a reprezentat, ea însăși, o demonstrație de forță.