Pentru investitorul exersat, RASDAQ a fost, o bucata de vreme, locul unor oportunitati de randamente cu 3 cifre.
E-adevarat, el si-a asumat, initial, riscul unei lichiditati relativ reduse, in locul actiunilor lichide recomandate de majoritatea caselor de brokeraj menite sa pastreze/atraga clientii de calibru greu. Exemple din decembrie 2006 (criteriu PER/pret, dupa randament): Rom Petrol Well Service (9,92/1,09), Alro Slatina (8,54/4,59), SSIF Broker (11,1/1,94). Castigatorii au urmarit acele societati puternic subevaluate, cu capitaluri cat 10% din active, au ales un indice PER sub 10 si chiar sub 5, au profitat de interesul actionarilor majoritari de a-si rotunji profiturile prin cresterea lichiditatii in piata si au monitorizat rata anuala a cresterii afacerii si profitabilitatii. Doua exemple: castigul maxim in 2006 a fost de 800% la IAR Brasov si 500% la Mittal Steel Roman. Anul acesta, pe fondul si al unor majorari de capital (MCS) masive, investitorul a putut continua strategia din 2006, punand accent pe emitenti subevaluati, cu capitaluri cuprinse intre 1 si 10 mil. euro, vizati de aceasta data si de investitorii straini atrasi de integrarea la UE. Astfel, cu rabdare, dupa 6-8 luni investitorul nostru putea fi in anul 2007 beneficiarul unor randamente maxime de 15.500% la Cominco Bucuresti, 12.530% la Atlas Gip Pitesti, 9000% Macofil, 8880% la Edil Construct, 4690% la Concefa Sibiu, 1530% Prospectiuni Bucuresti, 373% TUFE si lista poate continua. La sfarsitul acestui an, ma intreb daca firmele de brokeraj vor recomanda clientilor lor si alte actiuni mai putin lichide, care inca sunt printre cele subevaluate. Indraznesc doar trei nominalizari si anume COMCM Constanta, Trameco Oradea si Romvag Caracal, dupa care voi lasa ca piata sa-si spuna cuvantul.
COMCM se apropie de un nou maxim
Una dintre actiunile preferate ale momentului este cea a emitentului Comcm S.A. Constanta (CMCM).
Dupa o consolidare de pret cu variatii intre 160 si 204 lei si in perspectiva unei MCS foarte atragatoare, iata ca de 6 zile pare sa nu mai oboseasca comportandu-se ca un alpinist experimentat, facand doar o mica pauza de – 0,21% in aceasta perioada (4 decembrie – 12 decembrie). Evolutia pretului prezinta o mare volatilitate, manifestata printr-o crestere de 84,6%, de la 179,0 lei la 330,5 lei si pare ca nu vrea sa se opreasca tinzand tot mai sus spre un top maxim unde va face sigur o pauza mai mare. Tendinta de continuare a cresterii pretului se va mentine atata timp cat pretul va strapunge limita superioara a benzii bollinger, ramanand deasupra liniei de semnal EMA5, iar lichiditatea zilnica nu va scade semnificativ, adica sub o valoare cu doua cifre. O confirmare destul de buna pentru continuarea cresterii este oferita de semnalul indicatorului MACD, care este in zona pozitiva, fiind pozitionat, cu un ecart important, deasupra liniei de semnal. Totodata mentinerea liniei mobile simple de 10 de zile deasupra celei de 20 de zile (SMA10 >SMA20) accentueaza aceasta tendinta. La fel, putem interpreta miscarea viitoare pe baza celui de al doilea indicator tehnic MFI (94.85), care in corelatie cu pozitionarea trendului pe linia superioara a benzii bollinger si trecerea lui peste linia de 80 de supracumparare inseamna un indiciu de vanzare. In acest caz folosind punctul de pivot zilnic cu doua trepte putem estima un prim nivel de rezistenta in zona lui 355 lei si un al doilea nivel mai greu de atins, dar nu imposibil in timp, la 375 lei.
Avand in vedere ca pietele externe au fluctuatii mai mult emotionale si de moment, este posibil ca la o depreciere a acestora sa observam o influenta si la BVB, caz in care pretul CMCM poate face un pullback incercand ca coboare in zona lui 301,5 lei sau ceva mai jos la 275 lei. Atentie! Dupa data MCS pretul actiunii va fi ajustat corespunzator ofertei emitentului.