9.6 C
București
luni, 28 octombrie 2024
AcasăSpecialRăscoală la Cojocna. Sătenii cer autorităţilor să interzică traficul rutier greu

Răscoală la Cojocna. Sătenii cer autorităţilor să interzică traficul rutier greu

Zeci de săteni s-au adunat în comuna Cojocna, pentru a cere autorităţilor locale să interzică traficul greu prin centrul comunei. Ei spun că, din cauza vibraţiilor produse de camioane, pereţii locuinţelor au crăpat, iar unele dintre clădiri riscă să se prăbuşească peste cei care locuiesc în ele.

„Eu locuiesc în Franţa, iar când m-am întors acasă, în Cojocna, efectiv m-am speriat. Crăpăturile erau atât de mari încât, efectiv, puteai să îţi bagi pumnul prin ele”, spune unul dintre săteni, Liviu Bojan, care locuieşte în casa de pe strada Republicii, la numărul 38. Liviu Bojan arată disperat şi spre casa tatălui său, care locuieşte la câteva sute de metri mai jos, spre Băile Cojocna. Deşi casa a fost întărită de curând cu fier beton, deja, spre baza casei au reapărut crăpăturile. De asemenea, trotuarul din faţa casei arată de parcă ar fi trecut printr-o alunecare de teren. Porţile de fier ale casei nu se mai închid, tot cin cauza stricăciunilor făcute de vibraţiile produse de camioanele care trec prin comună. Într-o situaţie şi mai proastă se află Maria Lugujan, care locuieşte în casa de pe strada Republicii, numărul 11. Crăpăturile sunt atât de mari încât trecătorii pot să vadă, efectiv, în interiorul casei. Tot din cauza crăpăturilor, pereţii s-au strâmbat atât de tare, încât fereastra riscă să cadă efectiv. „Eu sunt femeie la 80 de ani, iar soţul meu a murit. Cine mai îmi repară mie casa? Cum o să trăiesc la iarnă în această casă?”, se întreabă femeia, cu ochii în lacrimi. Sătenii afirmă că au încercat să discute cu reprezentanţii autorităţilor, însă nu au reuşit să ajungă la nici un rezultat. „Am angajat un avocat şi am avut o procedură de conciliere cu reprezentanţii Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri, care ne-au spus că mingea se află în terenul Primăriei. Ei trebuie să interzică traficul greu, însă Primăria nu a făcut nimic în acest sens”, a spus Liviu Bojan. Unul dintre consilierii locali din Cojocna, Cornel Moldovan, spune că au existat unele demersuri în Consiliul Local pentru a putea opri tranzitul camioanelor, însă autorităţile locale nu au decis să oprească total traficul greu, pentru că ar fi existat un interes din partea conducerii Primăriei. „Noi eram în Opoziţie şi nu am reuşit să convingem majoritatea din Consiliu să aprobe iniţiativele noastre”, a spus Cornel Moldovan, care a fost ales consilier local în anul 2008.

Proces cu Primăria

Sătenii din Cojocna, care locuiesc în casele presărate de-a lungul drumului de sub Dealul Cojocnei, spun că au ajuns la capătul răbdării. „Probabil, ne vom angaja un avocat şi vom da în judecată Primăria. Nu este vina noastră că persoanele care conduc Primăria nu au luat măsurile necesare pentru a ne proteja proprietatea”, a spus Liviu Bojan.

Nemulţumire generală

Locuitorii din Cojocna spun că problemele din sat nu ar fi fost atât de grave, dacă autorităţile locale ar fi avut grijă ca drumul din comună să fie de o calitate bună. „Dacă drumul ar fi avut o fundaţie bună, dacă ar fi fost bine realizat, probabil că şi vibraţiile produse de camioane ar fi fost mai mici, deci şi crăpăturile din case nu ar fi existat. Drumul este într-o stare foarte proastă, iar aceasta duce la împiedicarea dezvoltării turismului în Băile Cojocna. Sătenii îşi rup maşinile în gropile de pe drum, iar acest lucru generează o stare de nemulţumire profundă”, mai spune Liviu Bojan.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă