Instanta a suspendat pana pe 11 august procesul deschis de Universitatea "Spiru Haret" pentru suspendarea hotararii de guvern care nu ii permitea sa organizeze admitere, dupa ce Executivul a sustinut ca Aurelian Bondrea nu are calitatea de rector si nu poate reprezenta institutia de invatamant.
Avocatii "Spiru Haret" au termen pana pe 11 august sa aduca dovezi privind calitatea de rector si de presedinte a lui Aurelian Bondrea. La procesul care trebuia sa inceapa ieri, Guvernul, prin reprezentantii sai, a sustinut ca Bondrea nu este recunoscut ca rector in relatia cu Ministerul Educatiei. Acestia au declarat ca actiunea nu ar fi valabila, pentru ca a fost semnata in numele universitatii de catre Bondrea, la fel ca si mandatele avocatilor. Ministerul Educatiei a fost de acord cu sustinerile Guvernului. In actiunea depusa la Curtea de Apel Bucuresti, reprezentantii Universitatii "Spiru Haret" au spus ca, prin HG 749/2009, a carei suspendare o cer in instanta, Guvernul le-a incalcat dreptul la proprietate si dreptul la autonomie universitara. In actiune se mai precizeaza ca, prin aceeasi hotarare de Guvern, se incalca drepturile obtinute in urma acreditarii "Spiru Haret" ca universitate particulara prin Legea 443/2002, potrivit careia insitutia are dreptul sa stabileasca organizarea "fiecarui ciclu universitar de zi, seral, cu frecventa redusa sau la distanta".
Raportul "Spiru", intai la PSD
Controlul efectuat de reprezentantii Ministerul Educatiei la sediul Universitatii "Spiru Haret" ar fi trebuit prezentat miercuri in sedinta de guvern, insa, potrivit declaratiilor purtatorului de cuvant al Executivului, "dupa declaratiile de presa, premierul a plecat si ministrul Educatiei nu a prezentat documentul. Raportul nu a fost prezentat nici in sedinta de guvern". Surse din sistemul de invatamant spun ca, de fapt, raportul trebuie prezentat intai in Biroul Permanent al PSD si abia apoi in sedinta de guvern. "Probabil PSD vrea sa dea raportului o interpretare care sa le convina, avand in vedere ca pe lista profesorilor care predau la «Spiru», dar si pe cea a universitarilor unsi de Bondrea se regasesc membri ai partidului sau apropiati ai acestuia", au declarat sursele noastre.
Primele rezultate ale controlului efectuat la Universitatea "Spiru Haret" au relevat o serie de nereguli, precum acordarea ilegala a titlurilor de profesori universitari si conferentiari universitari pentru 92 de persoane, numarul mic de profesori (unul la 450 de studenti, fata de unul la cel mult 25, cat prevad normele in vigoare). Corpul de Control al Ministerului Educatiei nu a putut stabili cu exactitate cati studenti au diplome ilegale de la specializari sau programe de studiu neacreditate, deoarece universitatea nu a pus la dispozitia echipei de control toate documentele scolare solicitate, iar datele preliminare aratau ca toti studentii inscrisi la diferitele centre in care functioneaza programe de studii in foma Zi, ID, FR autorizate, acreditate sau neautorizate sunt cuprinsi in aceeasi baza de date. Potrivit datelor centralizate de minister, "Spiru Haret" a solicitat, in ultimii sapte ani, eliberarea a 147.000 de diplome, numarul documentelor cerute crescand in fiecare an, de la 5.700 in 2003 la nu mai putin de 56.000 anul acesta.