12.2 C
București
luni, 30 septembrie 2024
AcasăSpecialRaportul de audit la Primăria Galaţi, „top secret“

Raportul de audit la Primăria Galaţi, „top secret“

Rezultatele unui audit efectuat la Primăria Galaţi vor fi date publicităţii doar parţial, sub forma unui „rezumat“, şi asta se va întâmpla la presiunea jurnaliştilor gălăţeni, pentru că, iniţial, atât cei care au realizat auditul, reprezentanţii PricewaterhouseCoopers, cât şi beneficiarul, primarul Marius Stan, au refuzat să ofere date despre acest raport.

După ce la preluarea mandatului a descoperit că Primăria Galaţi plătise bani grei pe unele lucrări edilitare „fantomă”, noul primar, Marius Stan, a comandat un audit care să analizeze întreaga activitate a primăriei. Primăria Galaţi a încheiat, cu asocierea formată din casa de avocatură D & B David şi Băiaş SCA Bucureşti, PricewaterhouseCoopers Audit SRL Bucureşti şi PricewaterhouseCoopers TaxAdvisors & Accountants SRL Bucureşti, contractul nr. 120.694/05.12.2012, în valoare de 680.000 lei, fără TVA, adică 187.000 de euro, cu TVA.

Auditul a vizat analiza activităţii primăriei din perspectivă financiară, organizaţio-nală şi juridică. În cadrul unei conferinţe de presă, primarul Marius Stan şi reprezentanţii Pricewaterhouse-
Coopers au prezentat rezultatele auditului, dar au făcut-o evaziv, uzând de o avalanşă de generalităţi şi refuzând să ofere date sau statistici concrete.

Grad de colectare redus

Spre exemplu, potrivit lui Daniel Anghel, reprezentantul PricewaterhouseCoopers care a realizat analiza activităţii financiare a primăriei, în Primăria Galaţi gradul de colectare a impozitelor şi taxelor locale este de aproximativ 65-70%, aceasta datorându-se atât numărului insuficient de inspectori, cât şi faptului că lipsesc procedurile de lucru care să ducă la recuperarea restanţelor de la contribuabilii rău-platnici.

În urmă cu câţiva ani, un raport al Curţii de Conturi constata că în perioada 2005-2008 Primăria Galaţi nu a încasat din ceea ce i se cuvenea pentru concesionări şi închirieri de terenuri o sumă imensă, echivalentul a 48 de milioane de euro. Întrebat dacă la audit au fost constatate vicii de procedură care să ducă la astfel de neîncasări, reprezentantul
PricewaterhouseCoopers a spus că au fost constatate şi astfel de aspecte, dar fără să ofere detalii.

Funcţionarii incompetenţi, sub „protecţia anonimatului“

Un alt capitol important a fost cel al analizei organizaţionale, fiind evaluaţi toţi angajaţii primăriei. Rezultatele au rămas tabu, pentru că primarul Marius Stan a refuzat să ofere detalii, spunând doar că rezultatele evaluărilor se vor vedea în noua organigramă, din care vor dispărea funcţionarii cu rezultate slabe. Deşi jurnaliştii au insistat să fie date câteva exemple, primarul a refuzat să dea nume sau numărul de funcţionari care şi-ar putea pierde funcţiile.

Accesul la informaţii publice, numai în „rezumat“

Deşi auditul a fost realizat din bani publici, accesul presei la raportul de audit este restricţionat. Primarul Marius Stan a spus că în principiu nu ar avea nimic de ascuns şi ar fi de acord ca presa să aibă acces la raportul de audit, dar că pentru asta trebuie să ceară şi acordul celor de la PricewaterhouseCoopers, care au realizat raportul.

Reprezentantul PricewaterhouseCoopers, Daniel Anghel, a spus că fiind vorba de o achiziţie publică, raportul este în proprietatea beneficiarului, dar drepturile de autor sunt ale PricewaterhouseCoopers şi nu poate da pe loc un acord al firmei pentru ca presa să aibă acces la raportul de audit. A doua zi, Primăria Galaţi a emis un comunicat prin care promite un rezumat al raportului de audit: „La solicitarea Primăriei Galaţi, PricewaterhouseCoopers va realiza o sinteză a analizei-diagnostic din perspectiva organizaţională, juridică şi economică a activităţii Primăriei, material care va fi dat publicităţii în cursul săptămânii viitoare”, se spune în comunicat.    

 

Cele mai citite

Avertizare Cod Portocaliu de inundații emis pentru șase județe

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis o avertizare de Cod Portocaliu de inundații, valabilă pe 30 septembrie, pentru râurile...
Ultima oră
Pe aceeași temă