România a ignorat faptul că are o problemă de sănătate în ce priveşte tuberculoza, generând un sfert din bolnavii din UE şi SEE şi are incidenţa şi mortalitatea de 2,5 ori mai mari decât în Bulgaria, rezultă dintr-un raport al The Economist Intelligence Unit, informează Mediafax.
Din raportul realizat de The Economist Intelligence Unit, cu sprijinul companiei Janssen, „România respiră sănătos … fără tuberculoză”, rezultă că România are o situaţie particulară. Potrivit raportului, România generează aproximativ un sfert din toate cazurile de tuberculoză din Uniunea Europeană și Spațiul Economic European (SEE), chiar dacă are cu puțin sub patru la sută din populația totală.
Martin Koehring, senior reporter The Economist Intelligence Unit, a arătat că raportul relevă faptul că, în România, această problemă de sănătate publică a fost ignorată, însă acum apar şi rezultate pozitive. În raport se arată că România a adoptat în 1997 strategia Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii în acest domeniu şi, deşi acest lucru a avut efecte pozitive, în anul 2003, în clinicile unde se făcea terapie specifică ajungeau doar 54 la sută dintre pacienţi.
„Cam un sfert din cazurile din România erau cu tuberculoză multidrog rezistentă. Acum, rata de diagnostic este de 80 la sută, faţă de 55 la sută în 1996. Rata de vindecare s-a îmbunătăţit şi a ajuns la 85 la sută”, a arătat reprezentantul The Economist Intelligence Unit.
Raportul mai dezvăluie faptul că, în perioada 1996 – 1997, incidenţa tuberculozei a ajuns la un moment de vârf, după care a scăzut, iar spre sfârşitul anilor ’90 au început să scada prevalenţa şi mortalitatea.
Citește și: Spitalul Militar achiziţionează dispozitive pentru tuberculoză
„Totuşi, numărul de cazuri de tuberculoză încă este destul de mare. În România, incidenţa şi mortalitatea sunt de 2,5 ori mai mari decât în Bulgaria. Asta înseamnă că mor de 2,5 ori mai mulţi oameni decât în ţara vecină, deci încă este o problemă gravă aici”, a atras atenţia Martin Koehring.
Raportul mai arată că, în cazul tuberculozei multidrog rezistentă, doar 40 la sută dintre pacienţii nou diagnosticaţi au fost testaţi în 2012, ceea ce indică faptul că aceşti pacienţi nu sunt testaţi suficient.
„OMS a constatat că doar 62 la sută sunt depistaţi. Alţii nu sunt niciodată detectaţi. (…) Tratamentul nu este de succes. OMS spune că doar 300 din 1.500 de pacienţi primesc tratament adecvat. Spitalele generale nu trateaza adecvat acest tip de tuberculoză. Pacienţii nu sunt izolaţi şi există risc de răspândire a bolii. Mai este şi aspectul social. Este o problemă cu cei fără adăpost sau cu consumatorii de droguri. Ei riscă să fie abandonaţi şi să nu continue tratamentul. Rata de vindecare este de 16-26 la sută. E cam acelaşi procent înregistrat dacă oamenii nu ar primi niciun tratament, ceea ce înseamnă că tratamentul pentru tuberculoza multidrog rezistentă în România nu funcţionează. Aceasta este una dintre pricipalele provocări de sănătate în România”, a mai spus Martin Koehring.
Raportul The Economist Intelligence Unit semnalează că nu există continuitate la nivel politic înalt privind această problemă de sănătate.
Citește și: 10 simptome ale CANCERULUI, pe care oamenii le ignoră
„Nu există memoria instituţională. Cei care vin, aduc alte idei şi există o lipsă de voinţă politică, care se vede în subfinanţarea cronică. În 2010, deşi s-au prevăzut 10 milioane de euro, s-au alocat doar patru milioane. Nu există capacitate suficientă de diagnostic, nu există echipamentele necesare şi acestea contribuie la efectele negative. În 2014, Guvernul a început discuţii cu organisme internaţionale, au fost achiziţionate noi echipamente de laborator şi s-a aprobat un nou plan strategic care ar putea semnala o nouă direcţie. Problema este în sfârşit abordată şi se fixează obiective ambiţioase. Până în 2020, rata de succes ar trebui să crească de la 20 la 70 la sută. Nu ştim dacă va rămâne doar discurs sau dacă se va face”, a adăugat Martin Koehring.
Acesta a subliniat că noua strategie a fost asumată de Guvern şi semnată de premier, apreciind faptul că în anul 2014 bugetul alocat tuberculozei a fost dublat.
„Există un oarecare succces, există o nouă iniţiativă guvernamentală promiţătoare, dar următorii doi, trei ani vor fi esenţiali pentru a vedea dacă se poate implementa această strategie. Rămâne de văzut dacă există suficient angajament”, a mai spus Koehring.