Votul nominal nu asigura reprezentativitate democratica in Romania, restituirea proprietatilor treneaza, jurnalistii sunt cenzurati si uneori hartuiti, iar politicienii corupti nu au verdicte finale si nu par sa ajunga vreodata la inchisoare. Acestea sunt concluziile raportului Departamentului de Stat al SUA privind situatia drepturilor omului in Romania anului 2008.
Legea votului uninominal din Romania, care a avut consecinte importante asupra reprezentarii in Parlament, este aspru criticata de raportul Departamentului american de Stat privind respectarea drepturilor omului pe anul 2008. Astfel, documentul mentioneaza numeroasele semne de intrebare cu privire la mecanismul complicat al redistribuirii voturilor, care a facut ca uneori candidatii plasati pe primul loc intr-o circumscriptie sa nu fie alesi in Parlament, fiind devansati de cei aflati pe pozitiile doi sau trei. Minoritatile sunt si ele defavorizate de legea votului uninominal, mentioneaza raportul american, referindu-se mai cu seama la dificultatile Partidului Civic Maghiar, care a fost mereu boicotat de UDMR, rivala sa traditionala, dar si impedimentele intampinate de Partida Romilor Pro-Europa.
Documentul SUA atrage atentia ca nici in 2008 statul roman nu s-a grabit sa restituie proprietatile revendicate de Biserica Greco-Catolica, proprietati confiscate in 1948 de comunisti. Conform unor statistici au fost restituite doar 120 din cele 6.723 de biserici care au apartinut greco-catolicilor inainte de interzicerea acestui cult de catre regimul comunist.
Conditiile dure de detentie se pastreaza in majoritatea inchisorilor, nerespectandu-se astfel standardele internationale nici in ceea ce priveste normele de igiena, nici referitor la spatiul alocat fiecarui puscarias, remarca Departamenul de Stat. O alta problema sesizata in document este hartuirea jurnalistilor de catre politicieni. Printre acestia se numara liberala Norica Nicolai, care a intervenit pe langa Administratia Nationala a Penitenciarelor pentru nepoata sa, iar atunci cand jurnalistul TVR Radu Gafta a vrut sa difuzeze materialul, nu a primit aprobare, fiind nevoit sa demisioneze.
Este mentionat in document si Gheorghe Ciuhandu, primarul Timisoarei, care a suspendat acreditarea unui reporter si a dat ordin politiei sa nu-l mai primeasca in cladire. Nici liderul PRM, Corneliu Vadim Tudor, nu este trecut cu vederea: garzile sale de corp au confiscat o camera foto a unui fotoreporter si i-au returnat-o cu toate pozele sterse. Pe baza concluziilor Comisiei Europene, Departamentul de Stat atrage atentia ca legislatia anticoruptie nu este implementata eficient, remarcand ca nici una dintre persoanele implicate in cazuri de mare coruptie nu a primit condamnari la inchisoare. Pe de alta parte, raportul mai mentioneaza ca Parlamentul "nu este ferm angajat" in combaterea cazurilor de mare coruptie si ca au existat eforturi de a slabi codurile de procedura penala.
» Informatii neactualizate
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) s-a angajat ieri, in urma publicarii raportului Departamentului american de Stat, ca va transmite institutiilor vizate criticile mentionate in raport. Cu toate acestea, diplomatii romani cred ca unele dintre evaluarile critice se bazeaza pe informatii neactualizate, mentionand ca, in 2008, Curtea Europeana a Drepturilor Omului a constatat ca statul roman nu a incalcat libertatea de expresie.