Presa este doar parţial liberă în România şi în alte 70 de ţări, printre care Republica Moldova, Italia, Ungaria, Bulgaria, Croaţia, Grecia şi Ucraina, potrivit raportului „Freedom of the Press 2015”, realizat de Freedom House, citat de Mediafax.
Citește și: Se deschide expoziția mondială de fotojurnalism, „World Press Photo”
Conform raportului Freedom House publicat vineri, dar care analizează situaţia libertăţii presei în 199 de ţări şi teritorii din lume pe anul 2014, numai 63 de ţări (32%) au o presă liberă. Pe primele locuri se află Norvegia şi Suedia.
Între ţările care au o presă liberă se numără şi Belgia, Finlanda şi Olanda (ambele situându-se pe poziţia a treia la nivel internaţional), Danemarca şi Luxemburg (poziţia a şasea), Barbados, Canada, Germania, Portugalia (poziţia a 22-a), Republica Cehă (28), Australia, Austria, Belize şi SUA (31), Franţa (35), Slovacia şi Marea Britanie (38), Slovenia (41), Polonia (47), Spania (52) şi Israel (61).
În acelaşi timp, 71 de ţări (36%) au fost considerate ca având o presă parţial liberă anul trecut. România a fost inclusă între acestea şi ocupă locul 84 la nivel global, aceeaşi poziţie cu Republica Dominicană.
În ediţia de anul trecut a raportului, România a ocupat aceeași poziție.
În rândul ţărilor în care presa a fost parţial liberă în 2014 se numără şi Italia (poziţia 64), Ungaria (71), Bulgaria (75), Croaţia şi Serbia (80), Albania şi Kosovo (97), Argentina, Bosnia şi Herţegovina, Grecia (107), Republica Moldova (118) şi Ucraina (125).
La nivel global, 65 de ţări (32%) nu au o presă liberă, iar ultimele poziţii sunt ocupate, în ordine, de Coreea de Nord (199) şi Uzbekistan şi Turkmenistan (197). Printre ţările care nu au o presă liberă sunt menţionate în raport şi Turcia (142), Afganistan (145), Rusia (180), China (186) şi Belarus (194).
Pe de altă parte, potrivit raportului realizat de Freedom House, libertatea presei a fost, în anul 2014, la cel mai scăzut nivel din ultimul deceniu. Condiţiile pentru desfăşurarea activităţii de presă s-au deteriorat brusc în anul 2014, iar jurnaliştii din întreaga lume s-au confruntat cu presiuni care s-au reflectat asupra fluxului liber de ştiri şi informaţii, inclusiv cu ameninţări grave la propria lor viaţă.
Potrivit raportului, guvernările au folosit tactici diverse, inclusiv arestări şi cenzură, pentru a reduce la tăcere vocile critice.
De asemenea, teroriştii şi alte forţe non-statale au răpit şi au asasinat jurnalişti în încercarea de a muşamaliza conflictele armate şi crima organizată.
Pe de altă parte, potrivit raportului, persoane foarte bogate, care deţin operaţiuni în media privată într-un număr din ce în ce mai mare de ţări, au folosit aceste companii de presă pentru a susţine o anumită guvernare, un anumit partid politic sau în interesul propriilor lor interese.
Totodată, mai notează raportul, statele democratice s-au luptat în anul 2014 să facă faţă asaltului propagandistic făcut de regimuri autoritare şi grupuri militare.
Freedom House este o organizaţie non-guvernamentală internaţională, cu sediul central la Washington, care face cercetări şi pledează pentru libertatea presei şi respectarea drepturilor omului. Anual, Freedom House lansează un raport privind gradul de libertate al presei din numeroase ţări.