17.9 C
București
vineri, 27 septembrie 2024
AcasăSpecialRAJA se transforma in societate pe actiuni

RAJA se transforma in societate pe actiuni

Alesii au discutat, in sedinta de ieri a Consiliului Judetean, despre transformarea Regiei Autonome Judetene de Apa in societate pe actiuni. Masura este impusa de normele europene pe care, de anul viitor, trebuie sa le respecte si Romania.

Proiectul de hotarare, inclus pe lista suplimentara, a iscat comentarii intre consilierii PSD si PRM, pe de o parte, si cei ai Aliantei D.A., pe de alta. Presedintele CJC, Nicusor Constantinescu, le-a spus alesilor ca, in conformitate cu legislatia pe care si Romania trebuie sa o respecte incepand de la 1 ianuarie 2007, regiile, indiferent de subordonare, trebuie sa se transforme in societati comerciale. Nicusor Constantinescu a solicitat, din start, amendarea proiectului in ce priveste numele viitoare societati. Conform proiectului, RAJA ar fi urmat sa fie rebotezata SC „Servicii Trust Sud – Est” SA. Presedintele CJC a propus ca noua societate sa se numeasca, in continuare „RAJA”, nume care a devenit un brand pentru Constanta.

Argumente financiare

Directorul general al RAJA, Felix Stroe, a explicat consilierilor ca votul lor este neaparat necesar. Din martie 2007, conform legislatiei europene, regiile vor inceta sa mai existe, ca de altfel toate serviciile publice aflate in subordinea administratiilor locale si judetene. De asemenea, va inceta subventionarea pretului pentru furnizarea apei. „Reorganizarea regiei in societate pe actiuni propune o noua structura si o alta abordare a serviciilor de utilitate publica”, s-a precizat in expunerea de motive anexata proiectului de hortarare. Directorul general al RAJA a sustinut ca masura este necesara in conditiile in care, pentru a accesa o prima transa de peste 200 milioane euro, societatea trebuie infiintata cat mai repede. In caz contrar, banii ar putea fi orientanti catre alta entitate de acelasi tip din tara. Constanta s-a aflat printre codasi in ceea ce priveste procedura.

Timp de gandire

Alesii Aliantei D.A. au solicitat timp pana la sfarsitul sedintei pentru a studia proiectul. Liberalul Victor Manea a fost cel care a cerut explicatii cu privire la mai multe aspecte ce au fost lamurite imediat. BERD a fost informata despre initiarea procedurii si nu a avut nici un fel de obiectii legat de achitarea imprumutului contractat pentru modernizarea regiei. In ce priveste actionariatul, legea prevede o exceptie pentru astfel de situatii: Consiliul Judetean poate fi singurul actionar al noii societati. In viitor, actionariatul va putea fi format din primariiile care beneficiaza de serviciul de furnizare a apei potabile. Presedintele Consiliului Judetean Constanta a insistat ca alesii sa accepte ca decizia cu privire la transformarea RAJA sa nu fie amanata.

Vot favorabil

Consilierii au fost de acord ca RAJA sa se transforme in societate pe actiuni si sa isi pastreze numele. In schimb, proiectul a fost amendat cu privire la mai multe aspecte. Reprezentantul PNL in CJ, Victor Manea, a propus ca din Adunarea generala a Actionarilor sa faca parte toti consilierii judeteni. „Am considerat ca este bine ca orice vanzare sau contractare de credite, indiferent de obiectul tranzactiei, sa fie aprobata in sedinta de consiliu. Am mai modificat si punctul privind durata mandatului. In proiect se vorbea de patru ani, dar s-a considerat ca, dat fiind faptul ca mai sunt mai putin de doi ani pana la alegeri, aceasta este durata pentru un mandat pentru tot ce inseamna conducerea viitoarei societati”, a declarat Victor Manea. Hotararea reglementeaza si situatia angajatilor fostei regii: societatea preia, conform organigramei si statului de functii, tot personalul existent la data reorganizarii. Patrimoniul noii societati este format din zestrea pe care a primit-o de la regie. Sub forma de concesiune, noua societate va administra retelele de apa si canalizare din judet, statiile de pompare si epurare, impreuna cu instalatiile, constructiile si terenurile aferente.

Cele mai citite

Europa League: FCSB victorie spectaculoasă cu FC RFS 4-1

FCSB a învins echipa letonă RFS cu scorul de 4-1 (2-1), joi seara, pe Arena Naţională din Bucureşti, în prima etapă din noul format...
Ultima oră
Pe aceeași temă