Au fost finalizate 18 proiecte în județele Constanța și Ialomița, iar alte 22 vor fi finalizate până la sfârșitul acestui an. Reprezentanţii companiei de apă SC RAJA SA au prezentat, ieri, stadiul proiectelor derulate prin Programul Operaţional Sectorial de Mediu. În cadrul acestui program au existat patru proiecte.
Este vorba de reabilitarea şi modernizarea sistemului de alimentare cu apă şi de canalizare în regiunea Constanţa-Ialomiţa, reabilitarea staţiei de epurare ape uzate Eforie Sud şi de extinderea şi modernizarea infrastructurii de apă şi apă uzată în regiunea Constanţa-Ilfov. „SC RAJA SA a avut cel mai ambiţios program operaţional din România, în valoare de 1.213.339.605 lei, un program care a necesitat eforturi foarte mari pentru a fi implementat. Aproape jumătate din contracte au fost deja finalizate. Aceasta este o realizare extraordinară. S-a muncit în mai multe schimburi. S-a muncit permanent, de luni până duminică, inclusiv. Ne confruntăm cu problemele legate de impactul sezonului turistic asupra lucrărilor noastre care sunt afectate de perioada estivală. Există chiar o lege în România care interzice desfăşurarea acestor lucrări pe timpului sezonului estival, o lege care după părerea mea se bate puţin cap în cap cu necesitatea absorbirii de fonduri europene”, a spus directorul general al companiei de apă RAJA SA, Felix Stroe.
Zeci de lucrări încheiate la termen
Cea mai mare parte dintre contracte au fost finalizate. Sunt contracte care se referă la judeţele Constanţa şi Ialomiţa. Mai precis, discutăm de 18 contracte încheiate, dintre care amintim staţia de epurare de la Eforie Sud, în prezent cea mai modernă staţie de epurare din România. În acelaşi timp, 22 de contracte vor fi finalizate până la sfârşitul acestui an. Acest lucru înseamnă că la SC RAJA SA nivelul absorbţiei a depăşit 64%.
Ce s-a realizat în oraşul Constanţa?
În Constanţa s-au derulat lucrări noi care au vizat extinderi de reţele de apă şi de canalizare, dar şi reabilitări. Referitor la extinderile rețelelor de apă, a fost prevăzută o cantitate de 27,89 km de noi conducte de apă şi s-au realizat în totalitate. La canalizare, din 55 km de reţele noi s-au realizat 51 km. De asemenea, din cele cinci staţii de pompare au fost realizate patru. La capitolul staţiilor de epurare, au fost încheiate lucrările la Constanţa Nord şi se lucrează la Constanţa Sud. În plus, „este în lucru staţia de tratare de la Palas, care va fi una dintre cele mai moderne staţii de tratare din Europa şi care ne va permite să asigurăm un debit de apă constant şi de calitate către cetăţenii Constanţei. Cetăţenii oraşului Constanţa au de ce să fie mulţumiţi, sunt cantităţi extraordinar de mari de lucrări”, a completat Felix Stroe.
Prețul apei nu va fi majorat
În ceea ce priveşte preţul apei, directorul de la RAJA a anunţat că acesta nu va fi majorat în 2014. În prezent, Constanţa se situează pe locul 21 în ţară, cu un tarif de 4,67 lei. „Este un preţ foarte decent, în condiţiile în care o mare parte dintre consumatorii noştri trăiesc în mediul rural”, apreciază reprezentantul RAJA, care a ţinut să lanseze şi un apel: „Eu, ca preşedinte al Asociaţiei Române de Apă, mă zbat de patru ani de zile. Am rugat toţi parlamentarii să facem front comun şi să scoatem TVA de la apă. Nu este normal ca apa să aibă TVA de 24%, ca parfumul, autoturismul sau ca arma de vânătoare”, a subliniat acesta. La canalizare, oraşul de la malul mării se află pe locul cinci, cu valoarea de 4,15 lei. Pentru 2014-2020 compania de apă are în vedere proiecte de peste 400.000 de euro, proiecte care constau în sute de km de reţele de apă şi de canalizare, de asemenea staţii de pompare.