Datorita acestui program proprietarii de buna-credinta nu vor mai avea de suferit din cauza vecinilor rau-platnici. Furnizarea apei reci nu va mai fi sistata in intregul bloc, pentru datoriile unui singur locatar, asa cum se intampla in trecut. Restantele datornicilor vor fi recuperate de Regie prin procedurile legale, precum actionarea in judecata si executarea silita
Realitatea postdecembrista abunda de cazuri in care blocuri intregi de apartamente au fost debransate de la retelele de utilitati, din cauza debitelor restante acumulate de unul, doi sau maxim trei proprietari. Din cauza acestor rau-platnici izolati, sute de persoane au suferit de frig, in intuneric, in incapacitate sa foloseasca apa potabila sau de uz casnic si menjer, pentru care lunar scosesera totusi din buzunare cateva sute de mii de lei vechi. Pentru a evita astfel de situatii pe viitor, in ceea ce priveste consumul de apa rece, RAJA Constanta propune un proiect inedit, o premiera in Romania, care este de natura sa faca uitate problemele din trecut.
Dezbatere publica
Locatia aleasa de specialistii Regiei pentru a demara acest program este orasul Navodari, unde numeroase asociatii de proprietari au avut mult de suferit din cauza restantelor la apa rece, inregistrate de locatarii a doua, maxim trei apartamente. Pentru a prezenta avantajele acestei inedite initiative, RAJA, in colaborare cu Primaria Navodari, a organizat luni seara, la Casa de Cultura, o dezbatere publica la care au fost invitati sa participe presedintii Asociatiilor de Proprietari. Directorul tehnic Aurel Presura a declarat ca orasul Navodari a fost prima locatie aleasa pentru lansarea unei campanii speciale, de creare a unui nou sistem de facturare-incasare individuala. Operatiunea va fi preluata de RAJA, banii pentru apa consumata urmand sa fie achitati la sediul Regiei, de catre presedintii Asociatiilor de Proprietari, pe baza unui tabel nominal individual.
Bun-platnicii nu vor mai avea de suferit
Unul dintre principalele avantaje ale sistemului este acela ca proprietarii bun-platnici nu vor mai avea de suferit din cauza vecinilor datornici, pentru ca furnizarea apei reci nu va mai fi sistata in intregul bloc, doar restantierul urmand a fi debransat si tras la raspundere pe cale juridica. Acesti datornici vor fi actionati in judecata de catre RAJA, la implinirea unui termen scadent de 60 de zile a platii datorate. Achitarea la timp a facturilor individuale va elimina pericolul aplicarii penalizarilor, care in cazul unor asociatii au fost mai mult decat substantiale. Directorul Presura a mai mentionat ca programul zilnic de incasari la sediul RAJA va fi de cate 10 ore si nu de doua ore saptamanal, cum se obisnuieste la asociatii. Pentru a trece la noul sistem, fiecare asociatie va prelua tabelul de semnaturi pentru obtinerea acordului fiecarui proprietar in parte. Va trebui apoi ca fiecare asociatie sa predea o situatie financiara (sumele datorate Regiei), defalcata pe fiecare apartament.