2.1 C
București
sâmbătă, 28 decembrie 2024
AcasăSpecialRaiul zapezii de la Stana de Vale

Raiul zapezii de la Stana de Vale

– Statiunea a fost intemeiata in perioada interbelica, pe un domeniul daruit acum trei secole de Maria Tereza.

– Ctitorul este episcopul greco-catolic de Oradea, Valeriu Traian Frentiu, care ar putea deveni sfant al Bisericii Catolice.

Statiunea Stana de Vale, complet izolata si inconjurata de munti, este amplasata la o altitudine de 1.102 m inaltime, pe Valea Iadului, desi, paradoxal, ea este un adevarat rai al zapezii. Stana de Vale este pentru schiori, amatori sau profesionisti, una din cele mai atractive si cele mai cautate statiuni turistice din tara.
Iubitorii sporturilor de iarna, cei care indragesc sezonul rece sau cei care vor sa scape de tumultul zilelor si cauta un loc pentru odihna, pot gasi aici combinatia perfecta intre activitatea sportiva si binemeritatele momente pentru relaxare, intr-un tablou de basm pictat de Generalul Iarna, cu zapada si aer proaspat ionizat. Sezonul de schi poate atinge uneori luna aprilie, iar stratul de zapada depaseste uneori doi metri inaltime. Costurile unei vacante pe aceste meleaguri sunt acceptabile. Cei care vor sa isi inchirieze echipament pentru schi sau pentru alte sporturi pe zapada le pot imprumuta de la localnici si comercianti la preturi nu foarte mari. Statiunea are o instalatie de teleschi care functioneaza din perioada interbelica, atunci cand episcopul greco-catolic din Oradea, Valeriu Traian Frentiu, a fondat statiunea pe un teren donat episcopiei de catre imparateasa austriaca Maria Tereza.

Atractia principala o reprezinta Izvorul Minunilor si cascada Iadolina, dar si cele patru partii: ‘’Magarul’’, Nina, Mariana si Mosului, ultimele trei nefiind insa dotate cu instalatii de tractare. Partia Magarul este amenajata pe o portiune de 550 de metri si dotata cu instalatie de urcare pe cablu. Pe langa schi, aici mai pot fi practicate saniusul si coborari neconventionale. De asemenea, din aceasta statiune turistii au posibilitatea sa efectueze excursii la Izvorul Minunilor, Cascada Iadolina, drumetii montane pe 16 trasee marcate, unde se poate admira cea mai mare cascada din Romania, ‘’Saritoarea Bohodei’’, cu o inaltime de 96 de metri, sau pot sa mearga la Pestera Ursilor, Pesterile Ferice, Onceasa, Alunului si Meziad sau sa faca alte excursii la popasul Pescaresc Cefa, Pastravaria Stana de Vale etc. Distractia poate continua cu gratare in aer liber, focuri de tabara. Statiunea este si o nesecata sursa de izvoare de apa minerala feruginoase, hipotonice. Climatul in aceasta zona este intramontan de depresiune, tonic-stimulativ, cu ierni reci si umide. Temperatura medie iarna este sub – 8 grade Celsius, iar vara 16 grade.

Cazare in hoteluri si in vile

Cei care prefera doar sa reflecte in tacere la ceea ce peisajele desavarsite care le-au desfatat privirile pot sa ramana la Hotelul Iadolina, un hotel de 3 stele, cu 50 de camere duble si o camera single, bar de zi si de noapte sau Vila Izvorul Minunilor (4 margarete) ori la Vila Liliacul (4 margarete). Caile de acces spre Stana de Vale: cu masina pe DN 76, ruta Oradea – Beius, apoi prin stanga spre Budureasa (86 de km) pana la statiune; sau cu trenul, pana in Beius, iar de aici circula zilnic autobuse (24 de km). Accesul mai poate fi facut si pe drumul Deva-Oradea care se ramifica din Beius spre Stana de Vale, prin localitatea Budureasa. Dupa Budureasa peisajul este de-a dreptul mirific, iar drumul este cu serpertine si peisaje de vis. soseaua este asfaltata si deschisa tot timpul anului. Frumusetea peisajului si aerul curat, bogat in ozon, ajuta si la refacerea sanatatii. Statiunea este recomandata in tratarea asteniilor, a unor dereglari endocrine, respiratorii, de crestere la copii sau pentru refacerea organismului slabit.
Chiar daca statiunea Stana de Vale cunoaste afluxul turistilor mai mult in sezonul rece, padurile de brazi, poienile si pajistile din apropierea muntilor Bihorului ii asteapta si vara. Pe perioada verii, Stana de Vale este punct de plecare in drumetii spre masivul Vladeasa, lacurile Lesu si Dragan, precum si spre platoul carstic Padis.

MINUNE
Principala atractie o reprezinta Izvorul Minunilor, despre care legenda spune ca ar avea un efect tamaduitor, pentru ca ar fi una din cele mai pure si apreciate ape de izvor din tara. Din statiune au loc si excursii la cascadele Moara Dracului, Saritoarea Iedutului si la pestera Meziad. Tot de aici, turistii pot parcurge Valea Iedului intinsa pe 42 de km, in al carui perimetru se gaseste lacul de acumulare de la Les, iar in vecinatatea acestuia se afla Pestera cu Apa din Valea Lesului.

Cele mai citite

Forțele israeliene au reținut mai mulți medici dintr-un spital din nordul Fâșiei Gaza

Forțele israeliene au reținut zeci de membri ai personalului medical dintr-un spital din nordul Gazei, pe care l-au atacat vineri, a declarat Ministerul Sănătății...

Renașterea lui De Gea! Cel mai bun portar din Serie A după un an fără echipă

David de Gea (34 de ani) a revenit spectaculos în fotbalul de elită după un an de pauză. Spaniolul, concediat în 2023 de Manchester...

„Este o onoare”: Vinicius Jr reacționează la declarațiile lui Cristiano Ronaldo despre Balonul de Aur

Vinicius Jr (24 de ani) a reacționat după ce Cristiano Ronaldo (39 de ani) a declarat că brazilianul ar fi meritat să câștige Balonul...
Ultima oră
Pe aceeași temă