23.6 C
București
vineri, 4 octombrie 2024
AcasăSpecialRaiffeisen, eliminata din cursa pentru CEC

Raiffeisen, eliminata din cursa pentru CEC

National Bank of Greece (NBG) si OTP Bank Ungaria sunt cele doua grupuri care au ramas in cursa finala pentru preluarea celei mai vechi banci din Romania – Casa de Economii si Consemnatiuni (CEC), a anuntat ieri ministrul de Finante si presedintele Comisiei de privatizare, Sebastian Vladescu.

La inceputul saptamanii trecute, Comisia de privatizare a CEC a primit oferte angajante din partea a trei institutii financiare – NBG, OTP Bank si Raiffeisen Zentralbank, in consortiu cu Raiffeisen International Holding. Vladescu a precizat ca Raiffeisen nu se afla printre finalisti, intrucat a existat o diferenta de punctaj mai mare de 10% intre oferta tehnica si financiara a grupului austriac fata de ofertele celorlalti doi competitori.
„Obiectivele noastre de dezvoltare pe termen lung vor fi atinse prin crestere organica. CEC a reprezentat o oportunitate interesanta pentru noi, dar avem si alte optiuni. Cu active totale de peste 3 miliarde de euro, ce reprezinta peste 8% din piata, si peste 2 milioane de clienti, Raiffeisen Bank are o baza solida pentru o crestere mai rapida decat media pietei. Raiffeisen Bank va continua sa fie un jucator de prim rang pe piata romaneasca”, a declarat Steven van Groningen, presedintele Raiffeisen Bank.
Sebastian Vladescu a declarat ca ofertele depuse de National Bank of Greece si OTP Bank sunt acceptabile. „Cu aceste banci vom incepe marti, 1 august, negocierile pentru forma finala a contractului. In jurul datei de 23 august aceste negocieri vor lua sfarsit, urmand ca la finele lunii viitoare sa avem ofertele finale”, a declarat Vladescu.
Statul vinde o cota de 69,9% din actiunile CEC, pachet in care este inclusa si cota de 9,9%, care, potrivit legii, revine Fondului Proprietatea, a carei contravaloare va fi transferata Fondului dupa vanzare. Un pachet de 5% din actiuni va fi vandut salariatilor CEC si pensionarilor cu ultimul loc de munca la institutia de credit. Actiunile ramase in portofoliul statului dupa finalizarea privatizarii vor fi vandute, partial sau in intregime, prin oferta publica, pe piata interna si/sau externa de capital, inclusiv catre actionarii existenti.
Cu trei zile inainte de depunerea ofertelor angajante, presedintele CEC, Eugen Radulescu, declara intr-un interviu ca o oferta de „500 de milioane de euro m-ar face sa rad”. Optimismul presedintelui CEC pare a nu fi insa sustinut de ofertele depuse. Si asta pentru ca, potrivit unor surse apropiate procesului de privatizare, doar una dintre cele trei oferte inaintate in penultima etapa pentru preluarea CEC trece de 500 milioane de euro.
CEC a obtinut in primul se-mestru al acestui an un profit brut peste 20 milioane lei, adica de aproape cinci ori mai mare decat cel raportat la sfarsitul anului trecut, informa banca, in urma cu doua zile. CEC este o banca fondata in anul 1864 si are in prezent un capital social de 149,7 milioane lei noi si active totale de peste 6 miliarde lei. Reteaua bancii cuprinde peste 1.400 de unitati, in mediul urban si rural. Pentru acest an, CEC are ca obiectiv principal cresterea cotei de piata prin atragerea de noi clienti si introducerea pe piata a unor noi produse si servicii.

Cele mai citite

Raluca Moianu reacționează după ce fiica sa a rămas însărcinată la 19 ani

Raluca Moianu a făcut dezvăluiri emoționante despre fiica sa, Mara, care la doar 19 ani s-a căsătorit și este însărcinată. Raluca Moianu, fericită pentru fiica...

Ceremonie la Șantierul Naval Damen Galați pentru noua navă multifuncțională a Marinei Portugheze

Pe 3 octombrie, Șantierul Naval Damen Galați a găzduit o ceremonie comună care a marcat începutul debitării și punerea chilei pentru o navă multifuncțională...

Alvaro Morata, nevoit să se mute din cauza unui scandal cu primarul!

Atacantul lui AC Milan, Alvaro Morata, a anunțat că va fi nevoit să se mute din localitatea Corbetta, după ce primarul orașului a dezvăluit...
Ultima oră
Pe aceeași temă