5 C
București
duminică, 17 noiembrie 2024
AcasăSpecialRaiffeisen, eliminata din cursa pentru CEC

Raiffeisen, eliminata din cursa pentru CEC

National Bank of Greece (NBG) si OTP Bank Ungaria sunt cele doua grupuri care au ramas in cursa finala pentru preluarea celei mai vechi banci din Romania – Casa de Economii si Consemnatiuni (CEC), a anuntat ieri ministrul de Finante si presedintele Comisiei de privatizare, Sebastian Vladescu.

La inceputul saptamanii trecute, Comisia de privatizare a CEC a primit oferte angajante din partea a trei institutii financiare – NBG, OTP Bank si Raiffeisen Zentralbank, in consortiu cu Raiffeisen International Holding. Vladescu a precizat ca Raiffeisen nu se afla printre finalisti, intrucat a existat o diferenta de punctaj mai mare de 10% intre oferta tehnica si financiara a grupului austriac fata de ofertele celorlalti doi competitori.
„Obiectivele noastre de dezvoltare pe termen lung vor fi atinse prin crestere organica. CEC a reprezentat o oportunitate interesanta pentru noi, dar avem si alte optiuni. Cu active totale de peste 3 miliarde de euro, ce reprezinta peste 8% din piata, si peste 2 milioane de clienti, Raiffeisen Bank are o baza solida pentru o crestere mai rapida decat media pietei. Raiffeisen Bank va continua sa fie un jucator de prim rang pe piata romaneasca”, a declarat Steven van Groningen, presedintele Raiffeisen Bank.
Sebastian Vladescu a declarat ca ofertele depuse de National Bank of Greece si OTP Bank sunt acceptabile. „Cu aceste banci vom incepe marti, 1 august, negocierile pentru forma finala a contractului. In jurul datei de 23 august aceste negocieri vor lua sfarsit, urmand ca la finele lunii viitoare sa avem ofertele finale”, a declarat Vladescu.
Statul vinde o cota de 69,9% din actiunile CEC, pachet in care este inclusa si cota de 9,9%, care, potrivit legii, revine Fondului Proprietatea, a carei contravaloare va fi transferata Fondului dupa vanzare. Un pachet de 5% din actiuni va fi vandut salariatilor CEC si pensionarilor cu ultimul loc de munca la institutia de credit. Actiunile ramase in portofoliul statului dupa finalizarea privatizarii vor fi vandute, partial sau in intregime, prin oferta publica, pe piata interna si/sau externa de capital, inclusiv catre actionarii existenti.
Cu trei zile inainte de depunerea ofertelor angajante, presedintele CEC, Eugen Radulescu, declara intr-un interviu ca o oferta de „500 de milioane de euro m-ar face sa rad”. Optimismul presedintelui CEC pare a nu fi insa sustinut de ofertele depuse. Si asta pentru ca, potrivit unor surse apropiate procesului de privatizare, doar una dintre cele trei oferte inaintate in penultima etapa pentru preluarea CEC trece de 500 milioane de euro.
CEC a obtinut in primul se-mestru al acestui an un profit brut peste 20 milioane lei, adica de aproape cinci ori mai mare decat cel raportat la sfarsitul anului trecut, informa banca, in urma cu doua zile. CEC este o banca fondata in anul 1864 si are in prezent un capital social de 149,7 milioane lei noi si active totale de peste 6 miliarde lei. Reteaua bancii cuprinde peste 1.400 de unitati, in mediul urban si rural. Pentru acest an, CEC are ca obiectiv principal cresterea cotei de piata prin atragerea de noi clienti si introducerea pe piata a unor noi produse si servicii.

Cele mai citite

Sporuri și zile de repaus, dacă lucrezi în weekend

Aceste drepturi sunt obligatorii și includ atât un spor salarial, cât și repaus săptămânal de 48 de ore consecutive Angajații care desfășoară activități în weekend...

Atac masiv al rușilor cu 120 de rachete și 90 de drone asupra Ucrainei

Au fost explozii în mai multe orașe, inclusiv la Kiev, soldate cu cel puțin cinci morți și 15 răniți A fost una dintre cele mai...

Hezbollah a lovit o sinagogă din orașul israelian Haifa

Armata israeliană a anunţat sâmbătă că o sinagogă a fost lovită de o salvă "semnificativă" de rachete lansate de mişcarea islamistă libaneză Hezbollah asupra...
Ultima oră
Pe aceeași temă