Primarul municipiului Arad, Gheorghe Falca, a anuntat ca o va actiona in instanta pe Rodica Borza, consilier local independent, dupa ce a aceasta a depus la PNA un denunt impotriva edilului sef.
In denunt, Borza, fost consilier PSD si secretar executiv al acestui partid, a mentionat ca primarul, in calitate de presedinte al comisiei de fond funciar, a acordat in natura 500 hectare de terenuri altor titulari de adeverinte decat celor care figurau in protocolul cu Administratia Domeniilor Statului (ADS). Printre cei mentionati de consilier se afla Miron Nicolae, patronul unei firme din Timisoara. Borza a mai precizat ca pentru aceste transferuri, Gheorghe Falca ar fi primit un comision in valoare de 100.000 euro. Tot in acelasi denunt, Rodica Borza a adus si alte acuzatii grave la adresa edilului-sef. Astfel, acesta este acuzat de vanzarea pachetului majoritar de actiuni al SC "Recons” SA Arad, care este subordonata Consiliului Local, catre socrul sau, fostul vicepremier Gheorghe Seculici. De asemenea, Falca este acuzat si de demolarea Stadionului "ACU”, in locul caruia va fi construit un supermarket, operatiune din care ar mai fi rezultat un comision de 100.000 de euro.
Pus in fata acestor acuzatii, primarul Gheorghe Falca a spus ca o va actiona in instanta pe Rodica Borza. "Nu este posibil sa mi se aduca asemenea acuzatii fara nici o dovada. Doamna Borza trebuie sa raspunda in fata legii pentru acuzatiile care mi le-a adus. Deja, avocatul meu lucreaza la acest caz. Nu este prima data cand aceasta femeie imi aduce acuzatii pe care nu le poate dovedi. Fiind si avocat ar trebui sa demonstreze toate acuzatiile”, a declarat Falca.
Aceste acuzatii ale consilierului Rodica Borza vin dupa ce, in urma cu cateva luni, deputatul PNL Titus Gheorghiof a anuntat ca dupa o discutie pe care a avut-o cu ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur, i-a solicitat acestuia sa aprobe o verificare la Agentia Domeniilor Statului din Arad. Parlamentarul aradean sustine ca este necesar un astfel de control, pentru a aduce informatii exacte cu privire la procesele de privatizare ale unor societati din domeniul agricol. Titus Gheorghiof a evitat sa pronunte nume de societati comerciale sau persoane suspectate de privatizari ilegale, insa a declarat ca are informatii ca s-au achizitionat terenuri in judetul Arad la valoarea unei biciclete. Agentia Domeniilor Statului a preluat, dupa 1990, toate terenurile statului, iar retrocedarea terenurilor s-a facut din acest fond. La ora actuala, ADS mai are in administrare o suprafata de doar 200 de hectare de teren. Potrivit unor informatii vehiculate in randurile membrilor Aliantei „D.A.” se pare ca lideri ai organizatiei judetene a PSD Timis au fost implicati, in trecut, in cateva afaceri cu terenuri agricole in judetul Arad, in localitatea Fantanele. Anul trecut, fostul primar al municipiului Arad, Dorel Popa (PSD), a fost acuzat ca un lot de 300 hectare de teren de cea mai buna calitate, aflat intr-o pozitie exceptionala, la iesirea din Arad spre Timisoara, a ajuns in mana unor intermediari care au reusit sa puna in miscare o adevarata inginerie cu terenuri. Terenul a fost luat de la concesionarul „Supersem”, o statiune de cercetare si productie legumicola, si, in baza unor procuri notariale, a ajuns in posesia a doua persoane din judetul Timis.
Cei care ar fi trebuit sa primeasca suprafetele respective, in baza Legii 1/2000, nici nu au stiut ca au decazut din calitatea de proprietari in schimbul unor sume de bani primite de la intermediari. Legea 1/2000 ar fi trebuit sa ajute la reconstituirea drepturilor de proprietate asupra terenurilor luate abuziv de la fostii proprietari de regimul comunist. Portita lasata de aceasta lege a fost folosita cu complicitatea unor primari. Astfel, erau identificate loturi de teren de calitate aflate in custodia ADS, in localitatile unde terenul a fost revendicat sau in cele limitrofe. Proprietarii, care fusesera deja instiintati de primari ca pe raza lor administrativa nu mai exista teren disponibil si ca au fost trecuti pe anexa pentru despagubiri, erau gasiti si convinsi sa vanda unor intermediari dreptul asupra terenului revendicat.