3.7 C
București
duminică, 22 decembrie 2024
AcasăSpecialRadiografia războiului ­Coldea - Dragomir: Inventarul acuzațiilor și răspunsurile formulate în...

Radiografia războiului ­Coldea – Dragomir: Inventarul acuzațiilor și răspunsurile formulate în spațiul public de cei doi ofițeri SRI

În urmă cu mai bine de o săptămână, pe 11 septembrie, fostul ofiţer SRI Daniel Dragomir a lansat o serie de acuzaţii dure la adresa acestui serviciu secret, a fostului său şef operativ, gen. Florian Coldea, şi a şefei DNA, Laura Codruţa Kövesi.

Este foarte posibil ca alegerea zilei de 11 septembrie, ziua comemorării victimelor atentatelor teroriste de la World Trade Center, să nu fi fost o coincidenţă. În SRI, Florian Coldea şi Daniel Dragomir s-au ocupat de combaterea terorismului. Primul conducea Direcţia antitero, iar al doilea era un ofiţer important al acesteia. Dar aceasta este o pură speculaţie jurnalistică.

Gen. Coldea a răspuns acu­zaţiilor formulate de Dragomir la România TV, într-un interviu publicat ieri de ziare.com. Răspunsurile au fost parţial convingătoare, în condiţiile în care nici întrebările nu au fost foarte incisive şi nu au acoperit toate chestiunile sensibile. Tot în cursul zilei de ieri, Daniel Dragomir a fost audiat în Comisia parlamentară de control SRI şi, potrivit propriilor promisiuni, aseară urma să facă publice noi dovezi în sprijinul afirmaţiilor sale.

“România liberă” a pus faţă-n faţă declaraţiile celor doi, într-o încercare de a decela informaţiile relevante. Să le luăm pe rând:

Mandatele de siguranţă naţională

Aceasta este singura acu­zaţie în legătură cu care Daniel Dragomir a publicat documente doveditoare (vezi facsimil).

Ce acuză Dragomir: „În perioada 2009-2013, mai mulţi oameni de afaceri, oameni politici, oameni din societatea civilă şi oameni din media au fost interceptaţi pe mandate de siguranţă naţională pentru activităţi conexe activităţilor teroriste. Au fost interceptaţi timp de cinci ani de zile continuu, din 2009 până în 2013. (…) Toate aceste mandate au fost aprobate, vizate şi transmise către Înalta Curte de către fosta şefă a Parchetului General, doamna KÖvesi. Chestiunea interesantă este că în martie 2014, domna KÖvesi, devenită şefa DNA, face o solicitare către Înalta Curte, dând jos şapca de şef al Parchetului General şi punându-şi şapcă de şef al DNA, şi cere toate aceste mandate, pe care le avizase anterior în perioada 2009-2013, pentru a-i rezolva pe aceşti oameni nu din perspectiva terorismului, ci din perspectiva corupţiei. Care era temeiul legal? Să o întrebe o comisie parlamentară pe doamna KÖvesi.”

Ce răspunde Coldea: „Potrivit legii, dacă există un dosar penal, nu doar DNA, ci orice structură a Ministe­rului Public poate solicita SRI date care pot concura la stabilirea unui eventual parcurs infracţional. SRI este obligat să pună la dispoziţie datele circumscrise acestei solicitări, care uneori pot proveni inclusiv din mandate de securitate naţională exploatate în trecut, chiar şi pe profil de antiterorism.”

Existenţa „Statului ­paralel“

Ce acuză Dragomir: „«Statul paralel» este altceva decât Sistemul. «Statul paralel» este o clică, «Statul paralel» este o mafie, e mult spus mafie, pentru că ­organizaţiile criminale au reguli. O gaşcă de băieţi şi fete de la vârful Sistemului, care decid să utilizeze instituţiile şi Sistemul în scop personal.“

Ce răspunde Coldea: „Reamintesc tuturor celor care consideră că deţin date şi dovezi despre presupuse abuzuri sau încălcări ale legii, că au obligaţia legală să se adreseze cu celeritate organelor abilitate: Comisia de control SRI, organele de aplicare a legii sau orice altă instituţie competentă“.

SRI, acuzat că făcea rechizitorii

Ce acuză Dragomir: Ofiţerii SRI făceau rechizitorii (…) Bravii procurori DNA le luau, le contrasemnau şi le trimiteau la instanţă, în speranţa că onor câmpul tactic se va ocupa în continuare, asigu­rând culoarele necesare pentru obţinerea condamnării (…) Se trimiteau biletele prin mesageri anume desemnaţi, către judecători anume desemnaţi. Existau trei variante (în care judecătorii ajungeau în „câmpul tactic”- n.red.): relaţii personale cu ofiţeri SRI, pe bază de şantaj, pornind de la vremurile apuse ale arhivei SIPA, sau ca ofiţeri acoperiţi din Justiţie, care este o chestiune ilegală, o încălcare gravă a Constituţiei.”

Ce răspunde Coldea: „Ceea ce am văzut public nu sunt nici dezvăluiri, nici informaţii, ci dezinformări şi minciuni ordinare. Este un om disperat de anvergura problemelor penale cu care se confruntă, care este dispus să recurgă la orice mijloace, fiind folosit de alţii, într-un plan mai mare, uşor de decriptat. Dacă el avea cunoştinţă despre aşa-zise abuzuri sau ilegalităţi încă din perioada în care era ofiţer activ, de ce nu le-a adus de atunci la cunoştinţă instituţiilor abilitate?”

„Nu există rechizitorii scrise de vreun ofiţer SRI.“

„Eu afirm în mod responsabil – şi pot proba aceste lucruri – nu avea cum să vadă ofiţeri acoperiţi intrând sau ieşind de la mine din birou. Pentru că la mine în birou nu au fost ofiţeri acoperiţi. Este regulă elementară a oricărui serviciu de informaţii din lume.“

Arestările „ordonate“ de Coldea

Ce acuză Dragomir: ”Domnul Coldea a ordonat arestări. Şi în prezenţa mea. În faţa comisiei parlamentare sau în faţa unui judecător, care îmi va ridica această oprelişte legală a dezvăluirii secretului, cu siguranţă că da (va vorbi despre un caz specific- n.red)”.

Ce răspunde Coldea: „Este o minciună. Va fi nevoit să probeze şi, la un moment dat, să răspundă pentru a fi făcut o astfel de acuzaţie.“

Ezitări. Ce n-a fost întrebat Coldea

1) Deși fostul director adjunct al SRI predă la Academia Națională de Informații (ANI), nu s-a discutat despre numeroasele suspiciuni de plagiat în cazul unor doctorate acordate de această instituție. În plus, ANI nu a transmis nici un punct de vedere către CNATDCU în cazul acuzațiilor la adresa doctoratului premierului Tudose.

2) Dan Andronic, oficial patronul Evenimentului Zilei, a susținut că Florian Coldea s-a aflat, în seara alegerilor prezi­dențiale din 2009, acasă la Gabriel Oprea. La întrunirea din acea seară ar fi fost prezentă și Laura Codruța Kövesi. În interviul pentru ziare.com n-a fost abordat acest subiect.

3) Sebastian Ghiță a prezentat documente din care reieșea că și-a petrecut vacanțele împreună cu Coldea. Nici o întrebare pe această temă.

Acuzaţii. Ziariștii apropiați SRI

Fostul colonel SRI Daniel Dragomir a invocat mai mulți ziariști care ar fi primit indicații de la SRI. Unii dintre ei au reacționat, alții l-au ignorat.

1) „Generalul Coldea mi-a transmis că Anca Grădinaru, care a lucrat la Antena, este una dintre persoanele care sprijină serviciul”, a susținut Dragomir.

2) „Am văzut intrând mai mulți oameni din media în biroul domnului Coldea. (…) Unul este Dan Turturică, știu și filiera pe care a ajuns la Coldea”, a afirmat fostul ofițer SRI.

3) „Dan Tapalagă și jurnalista Sorina Matei. La ea fac o mențiune. S-a discutat despre ea, dădea dovadă de nesupunere, independență față de comenzile pe care le avea”, au fost celelalte nume indicate.

Cei acuzați au dat replici dure. „Acuzaţia nu poate fi dovedită dar, odată lansată, cel acuzat nu se poate apăra (…) Singura variantă este un proces în justiţie şi despăgubiri civile”, a arătat Tapalagă. Sorina Matei a scris, pe Facebook, că Dragomir este specializat în tehnici de manipulare și jigniri. „Tot ce a spus despre mine este o minciună”, a afirmat Turturică. 

Silviu Sergiu
Silviu Sergiu
Studii: Licentiat al Facultății de Ştiinţe Politice, Filosofie şi Ştiinţe ale Comunicării (secția Jurnalism) din cadrul Universității de Vest din Timișoara (promoția 2001); Master în ”Comunicare și relații publice” (specializarea ”Marketing politic”) din cadrul Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA) din București (promoția 2004); Masterand in ”Managementul instituțiilor de presă”, in cadrul Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării a Universității București. Experiență profesională: Curierul național - redactor economic (aprilie 1998- octombrie 1998); Jurnalul național - redactor politic (1998- 2005); Evenimentul zilei - redactor politic (2005-2006), șef secție ”Politică internă” (2006-2008), editor coordonator (2008-2003), redactor șef-adjunct (2013- 2016); Senior editor "Romania libera" în prezent.
Cele mai citite

Preşedintele Serbiei, Aleksandar Vucic, sfidează protestatarii indignați de prăbușirea acoperișului unei gări

Preşedintele sârb, Aleksandar Vucic, a declarat sâmbătă că nu va ceda în faţa protestelor care durează de mai bine de o lună în urma...

PNL în colaps financiar: Audit comandat pentru cheltuielile „scăpate de sub control”

Președintele executiv al partidului, Ilie Bolojan, a anunțat în ședința conducerii că acest audit este necesar pentru a clarifica situația financiară și a gestiona...

Federația Ospitalității: Eliminarea voucherelor de vacanță va distruge turismul românesc

Reprezentanții a 29 de patronate din domeniul HoReCa atrag atenția că peste 1,7 milioane de persoane vor fi afectate direct Federația Patronatelor din Industria Ospitalității...
Ultima oră
Pe aceeași temă