3.7 C
București
sâmbătă, 21 decembrie 2024
AcasăSpecialRadiografia clanurilor interlope de la Neamţ

Radiografia clanurilor interlope de la Neamţ

Asasinarea interlopului nemţean Gheorghiţă Cătălin Mararu, înmormântat ieri în oraşul Roznov a scos la iveală atât complicităţile dintre clanurile mafiote, reprezentanţii autorităţilor locale şi parlamentarii din zonă locali, cât şi incompetenţa structurilor locale  ale serviciile secrete DGIPI şi DGA, spun surse judiciare.

Începând cu anul 2001, în  judeţele Neamţ şi Iaşi  şi-au impus influenţa patru clanuri interlope: Mararu şi Mironescu, respectiv Cristodorescu şi Rodideal. Potrivit unor surse judiciare din Piatra Neamţ, la început, clanurile au colaborat destul de bine. Tiberiu Cristodorescu, care se ocupa de cămătărie în Iaşi şi  Vasile Rodideal, un „racket” din Republica Moldova care coordona contrabanda pentru mai multe zone între care Iaşi şi Neamţ, erau chiar parteneri. Cei doi figurau ca administratori ai aceleiaşi firme din Iaşi (Metro Holding) , iar fraţii Gheorghiţă Cătălin Mararu şi Bogdan Anton Mararu (specializaţi în trafic de maşini furate, schimb valutar  şi cămătărie) colaborau cu organizaţia lui Puiu Mironescu (specializat în taxe de protecţie şi cămătărie).

Interlopii aveau protecţia asigurată, inclusiv de la vârful Internelor, după cum susţin surse judiciare. Mulţi politicieni ai PSD, între care fostul deputat Iulian Ţocu, apelau la serviciile de intimidare ale acestor clanuri. De altfel, Ţocu a fost implicat într-un dosar penal de corupţie alături de Rodideal şi Gheorghiţă Mararu, de care însă a scăpat graţie magistraţilor ieşeni. Un  ofiţer judiciarist (Filip Cezar) din Piatra Neamţ,  care în 2003 a îndrăznit să-l ancheteze pe Mararu a fost chemat în faţa blocului în care locuia şi bătut bestial.

În aceste structuri, boxerul Cristian Chilat (aflat acum în arest pentru asasinarea lui Gheorghiţă Mararu) avea, la început,  rolul de  bodyguard al fraţilor Mararu sau de bătăuş – “intimidator”- incendiator, în funcţie de împrejurări. Ulterior, după ce ar fi fost turnat pentru deţinere ilegală de armă, Chilat (zis Falău) ar fi întors armele împotriva fraţilor Mararu. În plus, Chilat ar fi participat la o incendiere (la ordinul fraţilor Mararu), dar a fost lăsat în arest, spre deosebire de complicele său care ar fi fost scăpat, după cum susţin surse locale. Acestea ar fi fost motive suficiente pentru ca Falău să adere la gruparea Mironescu- Cristodorescu şi să-şi dorească să se răzbune.

Schimbarea protectorilor politici

Neînţelegerile dintre grupările interlope – unele de natură financiară dar şi suspiciunile că s-au turnat reciproc în diverse dosare penale – s-au accentuat în 2005, când s-au schimbat “centrele de influenţă şi de protecţie” şi când  fiecare grupare şi-a căutat noi protectori în PD şi PNL (partide care au ajuns la guvernare în toamna lui 2004).  Cristodorescu s-a certat cu Rodideal  şi se ameninţau cu moartea.

La fel gruparea fraţilor Mararu cu cea a lui Puiu (Dumitru) Mironescu. Grupările şi-au incendiat reciproc maşini şi imobile, au organizat atentate, s-au luat chiar la bătaie. Puiu Mironescu a primit două gloanţe în cap, dar a scăpat cu viaţă. El şi-a mutat baza în Iaşi, asociindu-se cu Cristodorescu. Nici Cristodorescu nu a scăpat: Rodideal a organizat un atentat – urma să plaseze o bombă în maşina “duşmanului” prin intermediul unor ucigaşi plătiţi din Republica  Moldova – care a fost însă dejucat de DIICOT şi SRI.

Pentru a-şi întări „falanga“,  Rodideal s-a înrudit cu Mararu (pe care l-a năşit) şi şi-a stabilit “baza” în zona Neamţ. El a dispărut însă după ce a fost eliberat din arestul preventiv.  Surse judiciare spun că s-ar ascunde prin Ucraina. De răzbunări n-au scăpat nici magistraţii implicaţi în sprijinirea uneie dintre grupări. Spre exemplu, maşina judecătorului Cristian Catană a fost incendiată în 2005. Catană a fost arestat preventiv în 2004  pentru corupţie.

Protecţie la nivel înalt?

Fraţii Mararu au scăpat de multe dosare penale. Potrvit surselor locale, ei  invocau ca protectori nume grele precum generalii din Ministerul de Interne, Anghel Andreescu, Toma Zaharia şi Gheorghe Plai, comisarul şef  Gheorghiţă Porcariu (nevasta lui ar fi fost verişoara fraţilor Mararu), Ion Ouatu (fost sef DGIPI Neamţ), Ion Pânzariu (şef Investigaţii Fraude), dar şi foşti judecători şi procurori. Ei au avut dosare penale pentru trafic de maşini furate, pentru contrabandă cu ţigări, pentru intimidarea unui lichidator judiciar. Doar într-un singur dosar Gheorghiţă Mararu a fost condamnat cu suspendare.

Cine este poliţistul Şoric?

Aureliu Şoric a ajuns şef al IPJ Neamţ în 2005 (de la Iaşi). Atunci, primarul Gheorghe Ştefan-Pinalty i-a oferit o locuinţă în Piatra Neamţ, pe care Şoric ar fi refuzat-o. Ar fi fost mult mai avantajos pentru el să închirieze o casă deoarece chiria era plătită de minister.  El ar fi închiriat casa de la Viorica Saon care însă ar fi cedat casa lui cămătarului  Gheorghiţă Mararu (de la care luase bani) astfel că acesta a ajuns proprietarul imobilului.

Ulterior, Şoric a primit teren de la primărie, construindu-şi casa alături de imobilul fraţilor Mararu. Curţile din spatele celor două imobile se învecinează cu grădina vilei lui Pinalty. Fraţii Mararu ar fi devenit apropiaţi atât de Şoric, cât şi de primarul Pinalty. Acum, inspectorii  de la MAI verifică atât relaţiile lui Şoric cu fraţii Mararu, cât şi tranzacţiile imobiliare încheiate la cabinetul notariţei Şoric, soţia şefului IPJ Neamţ. De asemenea, ANI a declanşat verificarea averii familiei Şoric.

Sindicatrul poliţiştilor s-a solidarizat cu Şoric

După ce Gheorghiţă Mararu a fost asasinat în  incinta “Cafee Latino” din Piatra Neamţ de către Chilat – Falău, iar secretarul de stat Dan Fătuloiu a cerut demiterea şefului IPJ, Şoric a ieşit cu declaraţii surprinzătoare: a luat apărarea fraţilor Mararu.

Cu Şoric s-au solidarizat circa 1000 de poliţişti – solidarizarea fiind organizată de Cristian Săvescu  (fost coleg de Academie cu Şoric), şeful Serviciului Ordine Publică din IPJ Neamţ. La mobilizarea pentru susţinere a contribui sindicatul poliţiştilor, între care s-ar fi aflat şi şeful de sindicat, agentul Neculai Isache, văzut la mitingul poliţiştilor de la Palatul Cotroceni. Un alt susţinător al lui Şoric este şi Ion Pânzariu, şeful la Serviciului  Investigaţii Fraude. Surse judiciare ne-au relatat că Pânzariu a protejat afacerile fraţilor Mararu. Contactat telefonic, Pânzariu a negat, susţinând că fraţii Mararu nu mai deţin firme, deci nu ar fi avut comnpetenţa să-i ancheteze.  

Cu ce politicieni se laudau fraţii Mararu

Pentru a-şi impresiona partenerii sau duşmanii, fraţii Gheorghiţă şi Bogdan Mararu se lăudau că au relaţii apropiate cu Iulian Ţocu, fost deputat PSD , Culiţă Tărâţă (fost PSD acum UNPR) , deputatul Marius Rogin (PDL) , Toader Mocanu senator PDL, Ovidius Mărcutian senator PNL, etc.

Cele mai citite

Economia României: Creștere modestă în 2025, dar optimism pe termen lung

Incertitudinea politică, deficitul bugetar scăpat de sub control și slăbiciunile structurale ale economiei vor continua să afecteze România. Cu toate acestea, impactul ar putea...

Firma Kensington Communication, plătită de PNL, l-a promovat pe Călin Georgescu pe Tik Tok. Firma se apără și a depus plângere penală pentru deturnarea,...

„Kensington Communication va depune o plângere penală pentru ca organele abilitate să cerceteze deturnarea, atacarea cu boţi și/sau clonarea campaniei realizate de Kensington, la...

Viktor Orban: Livrările de energie prin Ucraina vor deveni tot mai dificile

Declarațiile lui Orban vin în contextul tensiunilor regionale și al provocărilor din sectorul energetic, care continuă să domine agenda politică din Europa Centrală și...
Ultima oră
Pe aceeași temă