12.1 C
București
sâmbătă, 19 octombrie 2024
AcasăSpecialRadicalii maghiari cer universitate de stat in limba materna

Radicalii maghiari cer universitate de stat in limba materna

La Cluj, tinerii radicali maghiari au montat un cort in fata Catedralei romano-catolice si au impartit sute de fluturasi, tipariti in limbile romana si maghiara, in care explica motivul pentru care militeaza pentru infiintarea unei astfel de universitati. La finalul manifestarilor, tinerii radicali maghiari urmau sa scrie cu lumanari aprinse numele Universitatii „Bolyai” chiar in piata din centrul medieval al orasului.
Cererile radicalilor maghiari nu se rezuma, insa, doar la infiintarea acestei institutii de invatamant superior. Ei mai vor ca universitatile particulare cu predare in limba maghiara din Transilvania sa fie finantate de la bugetul de stat. Este vorba de Universitatea „Sapientia” din Cluj-Napoca si de Universitatea „Partium” din Oradea. Acestea sunt finantate, in prezent, de guvernul de la Budapesta.
De la venirea la putere a Partidului Socialist Maghiar, fondurile alocate acestora au scazut drastic. Ele ar urma sa fie si mai mici dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana. Purtatorul de cuvant al Comitetului de Initiativa „Bolyai”, Peter Hantz, a spus ca in prezent studentii nu pot invata in limba maghiara materii precum ingineria, agricultura si medicina veterinara. Din acest motiv, ei se simt discriminati. Tot ieri, au fost organizate manifestari asemanatoare cu cele de la Cluj-Napoca in orasele Targu-Mures si Sfantu Gheorghe. Astazi ar urma sa fie organizate si in Oradea si Miercurea Ciuc.
In timp ce radicalii maghiari se plang ca ar fi discriminati in Transilvania, in aceasta regiune functioneaza cinci universitati cu predare in limba maghiara. Universitatea „Babes-Bolyai” din Cluj-Napoca are o linie autonoma de studiu in limba maghiara si are cel mai mare numar de studenti vorbitori de limba maghiara din Europa, dupa Universitatea din Budapesta. La UBB functioneaza deja doua facultati cu predare exclusiv in limba maghiara. Este vorba de Facultatea de Teologie Protestanta si de cea de Teologie Romano-Catolica.

O serie de organizatii ale radicalilor maghiari din Ardeal au anuntat organizarea unor manifestatii in mai multe orase din Transilvania. Ei ies in strada pentru a cere infiintarea unei universitati de stat cu predare in limba maghiara. Printre organizatorii manifestarilor se numara Comitetul de Initiativa „Bolyai” si Asociatia Tineretului Maghiar din Ardeal.

Cele mai citite

Schimb neașteptat de prizonieri între Rusia și Ucraina

Este al 58-lea schimb de prizonieri și a implicat 190 de prizonieri de război, a anunțat președintele Volodimir Zelenski Activistul ucrainean pentru drepturile omului și...

Adrian Câciu: Creșterea redevențelor, a TVA, plafonarea salariilor și pensiilor vor fi doar discuții în 2025

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene a declarat că o analiză amplă despre fiscalitate va fi în 2026 Ministrul Investițiilor  și Proiectelor Europene, Adrian Câciu a...

Schimb neașteptat de prizonieri între Rusia și Ucraina

Este al 58-lea schimb de prizonieri și a implicat 190 de prizonieri de război, a anunțat președintele Volodimir Zelenski Activistul ucrainean pentru drepturile omului și...
Ultima oră
Pe aceeași temă