Pe 22 aprilie se întrerupe furnizarea agentului termic. Din mai, se primesc cererile de debranșare.
Regia Autonomă de Distribuţie a Energiei Termice (RADET) va întrerupe alimentarea cu energie termică pentru încălzire la nivelul judeţului Constanţa începând cu data de 22 aprilie. Aşadar, constănţenii nu vor mai avea căldură, dar reprezentanţii RADET îi asigură populaţia că vor avea apă caldă nonstop. După aceea, a declarat directorul de producţie al RADET, Liviu Popa, vor începe citirile pentru a putea emite facturile pentru luna în curs. Reprezentanţii regiei au declarat că luna viitoare vor începe să primească cererile de debranşare pentru următorul sezon rece.
Pentru a se putea debranşa, proprietarii de apartamente trebuie să prezinte la sediul RADET un dosar care să conţină o cerere, acordul scris al vecinilor de apartament şi cel al asociaţiei de proprietari, dar şi dovada că nu au restanţe la plata serviciilor de termoficare. De precizat că debranşările se fac în termen de 30 de zile, motiv pentru care solicitările trebuie depuse din timp. „Având în vedere că termenul prevăzut de lege pentru soluţionarea fiecărui dosar depus la registratura regiei este de o lună, RADET Constanţa a luat această măsură de sistare a depunerilor cererilor de eliberare aviz pentru deconectare/debranşare de la sistemul centralizat de termoficare din timp, pentru că rezoluţia pentru fiecare caz în parte urmează a fi dată până la începutul lunii octombrie“, au declarat cei de la RADET. După termenele care urmează a fi stabilite mai pot fi primite doar completări la dosar, completări solicitate de către reprezentanţii regiei autorizaţi să analizeze şi să aprobe dosarele consumatorilor care solicită deconectarea/debranşarea de la sistemul centralizat de termoficare. Desigur, cererile cu documentaţie incompletă nu vor primi un aviz favorabil, în aceste situaţii fiind amânată deconectarea de la reţea până când se depun toate actele la dosar. În cazul unei avizări favorabile, solicitantul achită taxa de deconectare sau de debranşare, stinge datoriile faţă de RADET şi apoi primeşte un proces-verbal de constatare a debranşării.
CONSECINȚE
O mie de cereri
Anul trecut, Regia Autonomă de Distribuire a Energiei Termice a înregistrat în jur de o mie de cereri de eliberare aviz pentru deconectarea/debranşarea de la sistemul centralizat de termoficare, cu 400 mai multe decât în anul anterior. Constănțenii se debranșează în număr mare pentru că în municipiu prețul gigacaloriei este printre cele mai mari din țară (de două ori mai mare decât în București), iar persoanele cu venituri peste medie nu primesc nici un fel de ajutor de la autoritățile locale.