In decurs de doar cateva zile presedintele Traian Basescu s-a "intalnit" in doua randuri cu presedintele rus Vladimir Putin. Mai intai a avut loc summit-ul de la Zagreb asupra energiei in Europa de Sud-Est, dupa care a fost cel al Organizatiei pentru Cooperare Economica la Marea Neagra (OCEMN). Concluzia: nimic nou pe frontul de Est din partea Romaniei.
Cea care vrea sa joace tare este, fireste, Rusia. In problema energetica, dupa multele probleme interne si externe pe care le-a avut, Rusia a ajuns la cateva concluzii pe care-si construieste politica energetica. Mai intai, Kremlinul a inteles ca trebuie sa concentreze bogatia energetica intr-o singura structura (sau in cat mai putine structuri) pe care sa o poata controla. Rezultatul a fost dezvoltarea gigantului Gazprom pe care statul rus il are in proprietate. In acest moment, Gazprom o duce foarte bine pe piata interna si se dezvolta ca un Fat-Frumos din poveste, fiind sprijinit de oficialitatile ruse. Gazprom este pus pe achizitii interne, iar Kremlinul ii netezeste calea inspre monopolizarea altor resurse din fostele republici sovietice si in dezvoltarea unor proiecte ambitioase spre exterior. In al doilea rand, Moscova a inteles ca trebuie sa controleze nu numai sursa energetica, ci si traseul, fiindca te poti trezi cu parteneri naravasi sau imprevizibili, precum Ucraina, Belarus, Polonia sau Estonia, care iti pot da peste cap afacerea si, mai ales, puterea de control. Din aceasta cauza, Rusia, prin intermediul Gazpromului, prefera sa construiasca noi gazoducte pe care sa le poata controla in colaborare cu alti parteneri de incredere.
Fata de bazinul Marii Negre si Balcani, Rusia si-a aratat deschis interesul. Ea se considera, si este considerata, drept un jucator important si traditional in zona, iar elementul energetic este unul din punctele-cheie. De asemenea, Rusia este constienta de rolul strategic pe care-l are acum aceasta zona, dar mai stie ca in regiunea Marii Negre se afla rezerve mari de hidrocarburi. Cum dupa caderea comunismului "trofeele" au fost luate de cei victoriosi iar Rusia si-a pierdut influenta in zona, mai nou, ea incearca sa-si reabiliteze pozitia aici. Acum Rusia incearca sa vorbeasca in limbajul actual al "interesului reciproc". si ii propune proiecte alternative celui initiat de UE, Nabucco. In acest sens, Rusia vrea sa-si convinga partenerii ca este un colaborator credibil si ca toate partile implicate au de castigat. In nordul Europei, Rusia a propus un proiect ambitios numit Nord Stream, care are ca scop aprovizionarea cu gaz a Germaniei, dar si scoaterea din joc a unor tari "imprevizibile" precum Ucraina, Belarus si Polonia. In Balcani, propune gazoductul South Stream, care va traversa Marea Neagra pana in Bulgaria, unde se va ramifica in doua directii, una spre Austria si alta spre Grecia si Italia.
In ce ne priveste, dupa declaratiile si actiunile confuze ale politicii externe (din Est) din ultima perioada, putem spune ca nu exista o strategie clara. Ucrainenii ne surprind mereu, in Moldova nu reusim sa facem doua consulate banale, Rusia ne ignora cu desavarsire, iar politica energetica se reduce la achizitionarea de gaz prin intermediari. Noile trasee energetice rusesti se pare ca ne ocolesc. E adevarat ca politica energetica este o problema mai complexa si delicata. Ca membri ai Uniunii Europene, e greu de vorbit despre o politica energetica comuna a UE atat timp cat tari precum Italia si Gemania isi negociaza propriile proiecte, iar, mai nou, tari precum Austria si Ungaria sau Bulgaria si Grecia sunt dispuse sa participe la proiectele alternative propuse de Rusia. Cum procedam noi in acest caz si cum vom participa la proiectele din zona? Daca politica externa si participarea la proiectele zonale se vor reduce la declaratiile populiste ale domnului presedinte Basescu, care au ca scop aducerea de "dividente politice" in tara, atunci cu siguranta nu vom fi decat ceea ce am fost mai tot timpul: "o geografie". Cotroceniul stie ca trucul politic cu "ratoirea la rusi" e unul folosit, verificat si aduce multa simpatie in tara. Cel care l-a verificat si folosit cu mare succes a fost insusi Ceausescu. si in ziua de azi este apreciat de popor pentru "demnitatea" cu care a stat in fata rusilor. Presedintele Basescu, care nu-si mai incape in propria geografie, ar trebui sa stie ca in contextul cinic si pragmatic in care traim, in care se lucreaza cu proiecte concrete si o economie reala, cele 75% se pot dizolva mult mai usor. Chiar daca discursul presedintelui s-a ameliorat fata de acum doi ani, este evident ca in acest moment diferenta dintre ceea ce oferim si ceea ce pretindem este destul de mare. Ar fi mare pacat ca in jurul nostru sa se deruleze proiecte din care noi sa lipsim ramanand doar la stadiul de "geografie politica".
Vasile Ernu este scriitor nascut in URSS