12.4 C
București
joi, 19 decembrie 2024
AcasăSpecialPutin l-a surprins pe Basescu cu o invitatie la Moscova

Putin l-a surprins pe Basescu cu o invitatie la Moscova

Analistii vad in acest gest un inceput de deschidere a Moscovei catre Bucuresti.

Dupa trei ani de relatii inghetate intre Rusia si Romania, Vladimir Putin s-a intalnit cu Traian Basescu, iar discutia inceputa la Bucuresti ar putea continua la Kremlin in urmatoarele saptamani. Agenda celor doi nu are prea multe puncte comune, mai cu seama dupa ce Traian Basescu a spus ca Moscova santajeaza Uniunea Europeana cu gazul rusesc. Exista insa premise pentru un viitor compromis, sugereaza analistii romani si rusi. Serghei Markov, consilier pentru politica externa al guvernului de la Moscova, sustine ca "in alte tari politicienii sunt destul de intelepti incat sa incerce sa poarte negocieri politice cu Rusia pentru a obtine o micsorare a preturilor". Ramane de vazut care va fi raspunsul partii romane la degetul intins de Putin. "Problema este sa se vina cu proiecte bilaterale, iar asta nu tine de presedinti, ci de cei de sub ei. Brusc nu se pot schimba lucrurile. E nevoie de stabilirea unui cadru de dialog structurat politic", sustine Cristian Diaconescu, fost negociator-sef al Romaniei cu Rusia.

 

Nimeni nu se astepta ca vladimir Putin si Traian Basescu sa aiba o intalnire de lucru, fie si de o jumatate de ora, si cu atat mai putin la invitatia pe care presedintele rus i-a lansat-o celui roman: o vizita la Moscova. Programul vizitei lui Putin la Bucuresti nu includea un asemenea moment, iar hotararea pare sa fi fost luata la dineul de joi seara, unde Putin a stat la aceeasi masa cu Bush, Basescu, Angela Merkel, premierul Marii Britanii, Gordon Brown, Condoleezza Rice si seful NATO, Jaap de Hoop Scheffer. Rolul de zona-tampon intre cei doi grei ai mesei, Bush si Putin, i-a revenit Mariei Basescu, neutra din punct de vedere geostrategic. Dupa aceasta intalnire neprotocolara, Putin a lansat invitatia-surpriza catre Basescu, adaugand ca de la ultima vizita a presedintelui roman la Moscova, in 2005, schimburile comerciale dintre cele doua tari au ajuns la 5 miliarde de dolari. Traian Basescu si-a inceput mandatul cu o vizita la Kremlin in 2005, iar acum, cand mandatul lui Putin expira, ar putea sa o faca din nou. Surse din diplomatie sustin ca, desi Putin mai conduce oficial Rusia timp de patru saptamani, presedintele Basescu ar putea ajunge la Moscova in acest timp scurt. Vizita pare aproape imposibil de organizat, spun alte surse.

Analistul Armand Gosu, specialist in spatiul ex-sovietic, vede in gestul lui Putin posibilitatea deblocarii dialogului dintre Romania si Rusia, dar este sceptic: "Timpul este foarte scurt. E de vazut ce discutii poti sa ai cu un presedinte care pleaca, dar ramane foarte influent". Vicepresedintele PSD, Cristian Diaconescu, fost negociator-sef al Romaniei cu Rusia, crede ca invitatia lui Putin "are o semnificatie, pentru ca nu au fost foarte multe astfel de momente. Pare o invitatie brusca, legata de conjunctura, nu ceva pregatit din timp". Chiar daca timpul cat Putin mai sta la Kremlin este foarte scurt pentru o astfel de vizita, care se pregateste cu mult timp inainte, generalul-maior (r) Mihail Ionescu, directorul Institutului pentru Studii Politice de Aparare si Istorie Militara, spune ca "invitatia ramane invitatie. El este presedintele in exercitiu, care lasa o mostenire (lui Medvedev – n. red.)". Ionescu arata ca gestul nu vine chiar din senin: "Venirea lui Putin la Summit si la Consiliul Rusia-NATO, dar mai ales discursul sau de la final arata in mod evident o Rusie deschisa logicii cooperarii, care abandoneaza logica confruntarii. O alta Rusie decat cea de pana acum".

Relatia spinoasa dintre Rusia si Romania a ramas neschimbata dupa vizita din 2005 a lui Basescu la Moscova, desi "s-a spus ca s-a deblocat situatia. Dimpotriva, a fost mai rau", socoteste Armand Gosu. Problema este ca o astfel de relatie nu se indulceste doar prin intalnirea a doi presedinti, arata Gosu, amintind ca actualul ambasador roman la Moscova nu vorbeste rusa: "Rusii nu cred ca au ceva cu Romania, dar noi suntem cei care ne numim ambasadorii acolo, iar ei nu au putut pana acum sa aiba contacte cu Putin". O mare parte a vinei pentru relatia inghetata dintre cele doua tari se afla in Romania, crede Armand Gosu: "A fost vreodata Putin invitat in Romania si a refuzat? Sau a facut declaratii ostile Romaniei, in afara ca a criticat bazele americane? Nu. Dar cand tu vii cu declaratii de genul «Marea Neagra –lac rusesc», nu poti sa obtii decat contradeclaratii. Daca Bucurestiul ar fi mai inteligent si ar construi niste proiecte, s-ar schimba ceva. Altfel, nu am motive sa fiu optimist ca se va schimba ceva".
Cristian Diaconescu ii da dreptate analistului: "Problema este sa se vina cu proiecte bilaterale, iar asta nu tine de presedinti, ci de cei de sub ei. Brusc nu se pot schimba lucrurile. E nevoie de stabilirea unui cadru de dialog structurat politic. Retorica agresiva trebuie abandonata, pentru ca rusii reactioneaza emotional". Nici Diaconescu nu este optimist in ce priveste eventuala vizita a lui Basescu la Moscova: "Nu sunt optimist, pentru ca partea romana nu are pregatite proiecte si strategii in aceasta problema. Dar orice oportunitate trebuie folosita". Generalul Mihail Ionescu este insa increzator: "Relatia bilaterala Romania-Rusia are ocazia unei evolutii pozitive, pentru ca acum demersurile Romaniei au sansa sa fie primite pozitiv la Moscova".

Subiecte pentru Basescu la Moscova
Pentru Cristian Diaconescu, importante sunt echilibrarea balantei comerciale Romania-Rusia, care acum inclina cu 2,2 miliarde dolari, precum si problema Marii Negre, a Moldovei si a Transnistriei. Analistul Armand Gosu adauga la acestea problema energiei, investitiile si relatiile comerciale dintre cele doua tari.

Cele mai citite

Bulgaria introduce controale la granița cu România înainte de aderarea completă la Schengen

Cu doar câteva zile înainte de aderarea completă a României și Bulgariei la Spațiul Schengen, autoritățile de la Sofia au hotărât instituirea controalelor la...

România va găzdui Campionatul European de Tineret la Handbal Masculin în 2026

Competiția se va desfășura la Cluj-Napoca și Turda și este văzută ca un pas important în dezvoltarea handbalului masculin românesc. România a primit organizarea Campionatului...

Horoscop 20 decembrie 2024. Previziuni pentru fiecare zodie

Horoscop 20 decembrie 2024. Află de la România Liberă ce ți-au pregătit astrele pentru această zi de joi. Horoscop 20 decembrie 2024 Berbec: Astăzi, îți va...
Ultima oră
Pe aceeași temă