17.6 C
București
duminică, 8 septembrie 2024
AcasăSpecialPutin condamna, dar si justifica Pactul Ribbentrop-Molotov

Putin condamna, dar si justifica Pactul Ribbentrop-Molotov

» Inaintea sosirii sale in Polonia, premierul rus, Vladimir Putin, a condamnat Pactul Ribbentrop-Molotov, dar si Tratatul de la München, ripostand si fata de tentativele de "revizuire" a istoriei celui de-al doilea razboi mondial.

Participarea premierului rus, Vladimir Putin, la comemorarea, in Polonia, a inceperii celui de-al doilea razboi mondial are ca principal obiectiv "contracararea incercarilor de revizuire a istoriei celui de-al doilea razboi mondial", cel de-al doilea scop fiind "impulsionarea relatiilor ruso-poloneze", a explicat Iuri Usakov, consilierul diplomatic al lui Putin.
Varianta Moscovei privind cel de-al doilea razboi mondial este prezentata intr-un articol publicat ieri in cotidianul polonez "Gazeta Wyborcza", in care Putin condamna Pactul Ribbentrop-Molotov din 1939, dar si tratatul semnat cu Hitler un an mai devreme, la München, de Franta si Marea Britanie, care a "ruinat toate sperantele de a forma un front comun de lupta impotriva fascismului". Putin s-a referit si la masacrarea de catre politia politica sovietica a 22.000 de ofiteri polonezi la Katyn, in 1940 (crima pe care sovieticii le-au atribuit-o nazistilor), invocand insa si "soarta tragica a soldatilor rusi prizonieri in Polonia in timpul razboiului din 1920".

 

Aceste victime "ar trebui sa fie simboluri ale regretului comun si ale iertarii reciproce", a scris Putin, tragand concluzia ca "datoria noastra este sa facem totul pentru a elibera relatiile ruso-poloneze de povara neincrederii si a prejudecatilor, de a incepe un nou capitol". Tragedii ca aceea de la Katyn nu trebuie "sa impiedice dezvoltarea relatiilor" bilaterale, "daca exista bunavointa din partea ambelor parti", a declarat si consilierul Usakov, anuntand semnarea, cu prilejul vizitei in Polonia a lui Putin, a trei acorduri interguvernamentale privind importul in Rusia al combustibilului uzat de la reactoarele nucleare poloneze, navigatia si, respectiv, cooperarea in domeniul cultural.

In timp ce respinge orice incercare de a pune in discutie rolul sau in cel de-al doilea razboi mondial, Rusia incearca sa arunce asupra Poloniei o parte din responsabilitatea pentru declansarea acestuia. Serviciul rus de Informatii Externe (SVR) a anuntat publicarea astazi, 1 septembrie, a unor "documente inedite" privind politica poloneza in perioada 1935-1945, incluzand "planurile secrete" ale Varsoviei, inaintea inceperii razboiului.

Cele mai citite

Crimă șocantă în Franța: un bărbat cu probleme psihice și-a omorât soția, cei doi copii și a rănit alți doi oameni

Un bărbat cu un istoric de probleme psihiatrice şi-a înjunghiat mortal soţia şi pe cei doi copii mici ai lor la Mormant, un orăşel...

Dosar penal după ce o poartă metalică de pe un teren de sport a căzut peste un copil

Polițiștii din Alba au deschis un dosar penal după un incident petrecut pe terenul de sport al unei școli din Alba Iulia, unde o...

Kelemen Hunor și-a anunțat candidatura la alegerile prezidențiale. „România arată ca o casă de nebuni”

Kelemen Hunor, președintele UDMR, a acceptat, vineri, să candideze la alegerile prezidențiale din partea formațiunii sale politice. El a lansat critici dure la adresa...
Ultima oră
Pe aceeași temă