Ieri a început la Moscova procesul celor trei membre ale grupului punk Pussy Riot care au protestat în februarie în altarul Catedralei Iisus Hristos Mântuitorul împotriva susţinerii pe care Biserica Ortodoxă o acordă lui Vladimir Putin. Cele trei tinere sunt judecate pentru „huliganism motivat de ură religioasă sau ostilitate”.
Maria Aloihina (24 de ani), Nadejda Tolokonikova (22) şi Ecaterina Samuţevici (29) au fost aduse ieri cu cătuşe la mâini la Tribunalul Hamovniki, unde vor fi judecate în aceeaşi sală în care a fost judecat fostul magnat Mihail Hodorkovski şi în aceeaşi cuşcă de plastic în care a fost judecat fostul patron al gigantului petrolier Yukos, care îşi ispăşeşte pedeapsa undeva prin Siberia, la graniţa cu China. Simbolismul acestui proces nu a scăpat activiştilor pentru drepturile omului, care văd în el o demonstraţie de forţă a Kremlinului şi un mesaj transmis adversarilor politici ai lui Putin că pot oricând sfârşi în acelaşi fel.
Fetele sunt acuzate pentru că în februarie, în timpul mişcărilor de protest pentru democraţie, au intrat purtând măşti în altarul catedralei, unde, într-o „rugăciune punk”, au cerut Fecioarei Maria să-l „arunce pe Putin afară” din Biserică. Protestul avea drept ţintă susţinerea făţişă pe care Patriarhul Kiril al Bisericii Ortodoxe Ruse a acordat-o candidaturii la funcţia de preşedinte a lui Vladimir Putin, dar a fost interpretat de Biserică drept un atac împotriva creştinilor şi a creştinismului şi a fost calificat de procuratură drept act de ură religioasă, care ar putea fi pedepsit cu până la şapte ani de închisoare. Asta cel puţin teoretic, pentru că, aşa cum s-a văzut în cazul lui Hodorkovski, acesta a fost condamnat de câte ori a vrut Putin, indiferent dacă era vinovat sau nu. Tolokonikova s-a apărat declarând că „nu suntem duşmanii creştinilor (…) iar motivele noastre sunt exclusiv politice. Nu dorim decât ca Rusia să se schimbe în bine”.
La rândul ei, Aloihina a semnat o declaraţie încă şi mai tranşantă: „Credeam că Biserica îi iubeşte pe toţi copiii ei, dar se pare că nu îi iubeşte decât pe acei copii care îl iubesc pe Putin”. Aceste declaraţii rostite ieri în faţa tribunalului au însă puţine şanse să le atragă achitarea, în condiţiile în care justiţia rusă este aservită puterii politice. Deputatului opoziţiei, Ghenadi Gudkov, a declarat pentru agenţia Reuters că toată povestea „nu are nici o legătură cu legea, este represiune politică. Punerea sub acuzare a grupului Pussy Riot este, desigur, un caz fără precedent de prostie şi brutalitate din partea autorităţilor”.
Mesaj de la Sting
Cazul nu a lăsat indiferente nici grupurile pentru apărarea drepturilor omului, nici lumea muzicală. Vedete ale muzicii rock precum Sting şi Red Hot Chili Peppers şi-au exprimat deja îngrijorarea cu privire la corectitudinea procesului şi la capacitatea lui Putin de a da dovadă de toleranţă. La rândul său, organizaţia Amnesty Interna-tional a cerut eliberarea celor trei tinere, dintre care două au copii mici, subliniind că „acuzaţiile nu sunt un răspuns justificabil pentru o acţiune paşnică – chiar dacă ofensatoare pentru unii – prin care şi-au exprimat convingerile politice”, dar există puţine şanse să fie ascultată. După cum afirma ieri Samuţevici în declaraţia ei, „acest proces este începutul unei campanii de măsuri autoritare şi represive menite să răspândească frica printre cetăţenii activi politic”. În ceea ce priveşte verdictul, Liudmila Alexeieva, o fostă disidentă din perioada sovietică, care conduce Grupul Helsinki din Moscova, a rezumat cel mai bine situaţia: „Acesta va depinde nu de lege, ci de ceea ce vrea Kremlinul”.