Sociologul Ciprian Grădinaru, de la organizația Salvați Copiii, a declarat, pentru România liberă, că acțiunile teribiliste de tipul jocului ”Balena albastră” au existat întotdeauna și că, sub influența rețelelor de socializare, presiunea asupra copiilor crește, iar nevoia de validare în grup crește. În cazul copiilor de la Iași, sociologul este de părere că micuții au acționat la presiunea grupului și nu și-au dat seama la ce riscuri se supun.
”Genul acesta de teribilisme adolescentine a existat dintotdeauna. Pe măsură ce copiii pot interacţiona mai uşor, cu ajutorului reţelelor de socializare apar două lucruri: pe de-o parte, apare presiunea grupului asupra individului; pe de altă parte, creşte nu numai intensitatea, dar şi rapiditatea cu care acest fenomen se propagă. Reţelele sociale funcţionează ca un catalizator. La presiunea unui grup, individul acţionează altfel, mai ales dacă acţiunea acelui grup este validată de acel grup. Dacă nimănui nu i-ar păsa că cineva şi-a desenat o balenă albastră pe mână, puţin probabil ca acel om să meargă mai departe cu acţiunea în cauză”, a explicat Ciprian Grădinaru.
Sociologul a atras atenția că părinții ar trebui să urmărească profilul de pe rețelele de socializare al copiilor, dar și să-și îmbunătățească dialogul cu ei.
În cazul de la Iaşi, Grădinaru este de părere că micuții au făcut asta la presiunea grupului și nici nu au realizat ce ar putea să pățească.
Astăzi, cinci copii de la o şcoală din Iaşi au fost găsişi asfixiaţi. Elevii jucau ,,Balena Albastră”, un joc cu origini din Rusia care instigă la suicid. Patru fetițe și un băiat își țineau respirația, iar alt copil le apăsa piepturile. Copiii au fost transportați de urgență la spital. Prognosticul medicilor este rezervat.
În Rusia, acest joc a dus la sinuciderea a 130 de adolescenţi. Totodată, în urmă cu o săptămână, trei tineri din Chişinău au murit după ce s-au aruncat în gol, iar autorităţile ar fi găsit dovezi pe paginile lor de socializare că ar fi participat la jocul „Balena albastră”.