15.2 C
București
sâmbătă, 21 septembrie 2024
AcasăSpecialPSD-ul ameninta cu razbunari fictive, PNL si PD, multumite de agoniseala

PSD-ul ameninta cu razbunari fictive, PNL si PD, multumite de agoniseala

La finalul perioadei de depunere a declaratiilor de apartenenta politica, bilantul demonstreaza ca in perioada scursa de la alegerile locale din iunie 2004 organizatiile tuturor partidelor au fost afectate de migratie, dar, cum era de asteptat, marea victima a fost PSD-ul, care plateste astfel aroganta cu care in perioada 2001-2004 a racolat alesii altor partide, prin presiuni si santaj.

PSD-ul, o victima
care ameninta
fara acoperire

Cea mai afectata de migratia politica a fost organizatia PSD Galati, care, in raport cu momentul ultimelor alegeri locale, este mult mai saraca in alesi locali, dupa ce au migrat la alte partide sase primari, cinci viceprimari si 44 de consilieri. Liderii PSD Galati refuza insa sa recunoasca situatia, incercand sa indrepte atentia spre PD, prin specularea unui artificiu de calcul. Cum trei din cei cinci consilieri judeteni ai PD au migrat la PNL, purtatorul de cuvant al PSD Galati, Claudiu Branzan, a gasit potrivit sa laude PSD-ul cu scofala democratilor:
„Fata de presiunile la care au fost supusi alesii locali, putem sa spunem ca stam foarte bine, fata de PD, spre exemplu, care a pierdut 60% din consilierii judeteni”. Branzan a anuntat chiar ca pesedistii vor trece la contraatac intr-un mod cat se poate de original, cerand suspendarea celor alesi pe listele PSD si migrati la alte partide fara acceptul liderilor PSD Galati (?!): „Consilierii, primarii sau viceprimarii care au plecat cu acceptul nostru, sau care se afla intr-o formatiune politica care convine PSD, vor scapa de aceasta procedura de pierdere a mandatului”. Evident, liderii PSD incearca sa se autosugestioneze ca pot controla pierderile prin migratie. Iar actiunea de suspendare a alesilor plecati la alte partide „fara dezlegare” de la PSD este o fictiune, pentru ca transferarea unui ales local a fost un drept admis pana pe 11 august de Legea 249 si nu ar putea fi anulat in consiliu. De fapt, alesul local si-a declarat o apartenenta politica, nu fuga de la PSD.

La CJ, turneu
de skandenberg

Situatia din Consiliul Judetean Galati este oglinda migratiei si implicit a unor convulsii prin care au trecut unele partide. La alegerile din 6 iunie 2004, distributia mandatelor era urmatoarea: PSD – 14 mandate, PC – 7 mandate, PNL – 7 mandate, PD-5 mandate si PRM – 2 mandate. Acum PSD a scazut la 12 mandate, PC a urcat de la 7 la 11 prin racolarea unor consilieri PSD si PRM, PNL a ajuns la 10 mandate prin trecerea a trei consilieri judeteni de la PD la PNL, PD ramanand astfel numai cu doua mandate. Au mai fost si alte „jocuri de glezne”. La un moment dat, PNL-ul castigase doi consilieri judeteni de la PRM, iar PD-ul un consilier PSD, dar dupa o scurta perioada, aceasta „zestre” a Aliantei a ajuns tot la majoritatea PSD-PC, care detine majoritatea simpla in CJ.

PNL-PD,
destul de atragatoare

Democratii recunosc pierderea majoritatii alesilor din CJ si CLM Galati, dar se considera multumiti pentru ca cei patru nu au plecat la PSD, ci la PNL si pentru ca pe ultima suta de metri viceprimarul Galatiului, Constantin Dumitriu, a trecut de la PC la PD: „La Consiliul Judetean mai avem doi oameni dupa ce in 2004 aveam cinci, iar la Consiliul Municipal, tot doi, dupa ce am avut trei. Toti cei patru au plecat la PNL. Am castigat insa un viceprimar”, declara liderul PD Galati, secretarul de stat Mircea Toader. PD Galati are acum 18 primari, fata de 15 obtinuti in 2004, 11 viceprimari, fata de 8 si 150 de consilieri, cu 17 in plus fata de 2004. Liderul PNL Galati, secretarul de stat Victor Dobre, este multumit, pentru ca spre PNL au migrat 17 alesi locali ai altor partide. PNL Galati are 10 consilieri judeteni, fata de 7 in 2004, 6 consilieri in CLM Galati fata de 5, 12 primari de comune fata de 11, tot 14 viceprimari ca si in 2004 si 198 de consilieri locali fata de 186 „Liberalii detin aproximativ 25% din numarul total al consilierilor locali din judetul Galati, ceea ce este foarte bine”, a declarat Victor Dobre.

Cele mai citite

U Cluj și-a adus golgheter! Cel mai bun marcator din Armenia a semnat cu „șepcile roșii”

Universitatea Cluj a oficializat transferul atacantului armean Artur Miranyan, golgeterul campionatului Armeniei, care vine liber de contract la echipa lui Ioan Ovidiu Sabău. Golgeterul Armeniei,...

Simona Halep a primit wild card la turneul WTA de la Tokyo

Simona Halep (32 de ani, locul 1132 WTA) este pregătită să revină în competiții la sfârșitul lunii octombrie, după o absență de 5 luni...

Mai mulți judecători s-au pensionat. Iohannis a semnat decretele

Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat vineri, 20 septembrie 2024, mai multe decrete de eliberare din funcție a unor judecători care au ieșit la...
Ultima oră
Pe aceeași temă