4.8 C
București
sâmbătă, 21 decembrie 2024
AcasăSpecialPSD si PRM pun mana pe Bucuresti. Incet, dar sigur

PSD si PRM pun mana pe Bucuresti. Incet, dar sigur

Pentru prima data in istoria postdecembrista, Capitala, fieful traditional al fortelor de dreapta, tinde sa fie cucerita de stanga. De la alegerile europarlamentare din 2007 pana la cele din acest an, PSD a crescut, de pilda, cu 12%, iar PRM cu 14%. Pe de alta parte, daca acum doi ani Partidul Democrat condus de Emil Boc si Partidul Liberal Democrat (PLD) al lui Theodor Stolojan (formatiuni care s-au unit ulterior, formand PDL) strangeau impreuna 49% din optiunile electoratului Capitalei, in 2009 PDL si Elena Basescu au reusit sa adune doar 33,72% din voturile bucurestenilor prezenti la urne.

Potrivit birourilor electorale care au centralizat rezultatele finale ale alegerilor de duminica, PDL a obtinut "la mustata" victoria in Bucuresti, fiind despartit de PSD de numai 880 de voturi. In procente, PDL conduce in Bucuresti cu 28,36%, in timp ce PSD are un scor de 28,04%. Un scor atat de strans intre "stanga" si "dreapta" reprezinta nu doar un semn al dezama-girilor electoratului democrat, pe fundalul crizei economice, ci si o ascensiune a votantilor atrasi de extreme, considera analistii politici.
O alta surpriza oferita de rezultatele votului din Capitala este forta "locomotivei" Gigi Becali, care a tras PRM pana la un scor-record. Astfel, sloganul "Doi crestini si patrioti vor scapa tara de hoti!" a fost votat de circa 16,07% din bucuresteni, trimitandu-i la Bruxelles pe G. Becali si pe C. Vadim Tudor. Declinul fortelor de dreapta in Bucuresti este explicat de analistul politic Bogdan Teodorescu prin faptul ca o parte din electoratul de dreapta, fidel lui Traian Basescu, a migrat catre Gigi Becali.

Tabloul rezultatelor alegerilor europarlamentare din Bucuresti ofera o premiera pentru viata politica a ultimilor 20 de ani: stanga si extremistii aproape ca au egalat scorul dreptei (PDL plus PNL). Partidul Romania Mare (PRM) a urcat neasteptat, fiind tras de "locomotiva" Gigi Becali la un procent-record de 16,07%, de la 2% in 2007. Astfel, intre PDL, formatiunea situata pe primul loc in preferintele electoratului, si PSD±PC, diferenta a ajuns la numai 880 de voturi. In procente, PDL conduce Bucurestiul cu 28,36%, in timp ce alianta PSD±PC are un scor de 28,04%. Dreapta, care insumeaza voturile PDL, PNL si ale Elenei Basescu, ajunge la 50,88%, in vreme ce fostii aliati PSD si PRM au impreuna 44,11%. Este pentru prima data cand in Capitala exista un scor atat de strans intre "stanga" si "dreapta", semn nu doar al dezamagirilor electoratului democrat, ci si al unei ascensiuni a votantilor atrasi de extreme.
Virajul la stanga se remarca si mai bine atunci cand comparam rezultatele europarlamentarelor din 2007 cu cele ale alegerilor de acest tip din 2009. Daca in 2007 PD, condus de Emil Boc, si Partidul Liberal Democrat, (PLD) al lui Theodor Stolojan, strangeau 49% din optiunile electoratului Capitalei, in 2009 PDL si Elena Basescu au reusit sa castige doar 33,72% din voturi.
In schimb, PSD si PNL au reusit sa creasca in 2009 fata de alegerile de acum doi ani. PSD a urcat de la 16,3%, scorul de acum doi ani, la 28,04% acum, iar PNL, de la 13% la 17,16%.
Declinul fortelor de dreapta in Bucuresti este explicat de analistii politici si prin faptul ca o parte din electoratul de dreapta, fidel lui Traian Basescu, a migrat catre Gigi Becali. Analistul politic Bogdan Teodorescu considera ca "ideea de a-l pune pe Becali pe listele PRM a crescut vizibilitatea partidului pe fondul disputei Basescu-Becali, o parte din voturile lui Traian Basescu s-au dus catre Becali". Momentul arestarii lui Becali, perceput de unii ca fiind orchestrat de la Cotroceni, i-a creat, in opinia presedintelui Asociatiei ProDemocratia, Cristian Pirvulescu, "suficienta campanie lui Becali, iar propunerea lui Vadim, venind chiar atunci, a generat o sustinere foarte mare pentru ei". Cu un slogan foarte radical in campanie, "Doi crestini si patrioti vor salva tara de hoti", Vadim si Becali au reusit, in opinia lui Bogdan Teodorescu, "sa genereze un dusman si astfel sunt votati".
Pe de alta parte, Cristian Pirvulescu pune cresterea PSD in Bucuresti si pe seama "participarii electorale reduse, precum si a bunei organizari a lui Marian Vanghelie". Bogdan Teodorescu subliniaza la randul sau ca "declinul PDL vine pe fondul crizei economice, pe care bucurestenii incep sa o cuantifice, si se adauga la cresterea popularitatii lui Sorin Oprescu, perceput a fi nu doar de stanga, ci si oponentul lui Traian Basescu".
De altfel, presedintele ProDemocratia argumenteaza ca, "atunci cand este vorba de o prezenta la urne de circa 16%, merg la vot cei care sunt foarte apropiati de partid sau retelele si clientela de partid". De aceeasi parere este si Teodorescu, care ne-a explicat ca "in acest moment au votat nucleele dure ale partidelor, oamenii fideli partidelor, in timp ce oamenii cu dubii au stat acasa". Pirvulescu considera ca alegatorii PDL s-au mobilizat mult mai greu, o parte din ei fiind dezamagiti, iar mizele scrutinului – mai mici acum. PDL isi menajeaza fortele pentru prezidentiale".
De aceea, Pirvulescu socoteste ca, "fiind prezenta redusa la vot, necunoscutele sunt mai putine si in acelasi timp mai usor de controlat", ceea ce creeaza un cerc vicios, electoratul devenind din ce in ce mai dezamagit. Cu toate acestea, Bogdan Teodorescu sustine ca Bucurestiul va avea o optiune clara spre stanga sau spre dreapta dupa alegerile prezidentiale, cand "nu va mai fi vorba de o buna organizare a filialelor, ci de o optiune de vot".

 

» Rezultate sectoarele Capitalei
Potrivit birourilor electorale ale sectoarelor Capitalei, PDL a reusit sa bata PSD in sectoarele conduse de Andrei Chiliman (PNL), Neculai Ontanu (PSD), Liviu Negoita (PDL) si Cristian Poteras (PDL). In sectorul 1, PDL a acumulat 28,28% din voturi, in sectorul 2 – 30,63%, in sectorul 3 – 30,61%, iar in sectorul 6 – 28,70%. Alianta PSD±PC a avut mai multe voturi in sectorul 4, al primarului Cristian Popescu Piedone (PC) – 29,94%, iar Marian Vanghelie (PSD) – 38,55%. Cuplul Becali-Vadim (PRM) a strans 18,05% din voturile sectorului 5, 16,97% din voturile sectorului 6, 16,77% din voturile sectorului 2 si 16,42% din voturile sectorului 4. In sectorul 1, unde PNL a avut 23,79% din voturi, PRM a inregistrat cel mai slab scor, de 11,95%. In ceea ce o priveste pe candidata Elena Basescu, aceasta a obtinut cel mai bun procentaj in sectorul primarului Marian Vanghelie, de 5,83%, si cel mai slab in sectorul 1, de 4,53%. Ca numar de voturi exprimate, EBA a strans insa cel mai mult din sectoarele 2 (2.932), 6 (2.818) si 3 (2.672).

Cele mai citite

Piața rezidențială în 2024: Creștere a cererii și noi proiecte în București

Anul 2024 a adus o evoluție pozitivă pentru piața rezidențială, datorită condițiilor mai atractive de accesare a creditelor ipotecare comparativ cu 2023. Cu toate...

Mai multe țări își cresc măsurile de securitate după atacul terorist din Germania

Mai multe ţări iau măsuri pentru intensificarea securităţii după atacul de vineri din Germania soldat cu cinci morţi şi peste 200 de răniţi, după...

Incendiu puternic în Piața Matache din Capitală: Avertizare RO-ALERT pentru populație

Sâmbătă dimineață, un incendiu de proporții a cuprins mai multe magazine din Piața Matache, situată pe strada Cameliei, Sectorul 1 al Capitalei. Din cauza...
Ultima oră
Pe aceeași temă