» Sanctionarea liderilor locali care au obtinut rezultate proaste la alegeri a devenit o moda printre partidele politice. Sub pretextul acestui exercitiu democratic, taberele rivale si-au reglat de fapt conturile.
» Rafuielile politice au fost cele mai vizibile in PNL si PSD, unde Tariceanu si Iliescu si-au pus inamicii cu botul pe labe. PD-L a fost singurul partid cu criterii clare de sanctionare, fiind tinut in frau de pumnul de fier al lui Basescu. Din mimetism, dar si de frica radicalilor secui, UDMR a intrat si ea in hora.
La prima vedere, se pare ca partidele politice au deprins democratia: dupa alegerile locale i-au sanctionat prin demitere pe liderii locali vinovati pentru rezultatele slabe obtinute in diverse judete. In spatele acestui paravan nu s-au intamplat, insa, numai lucruri demne, observa analistii politici. Liderul liberalilor, Calin Popescu Tariceanu, si-a consolidat pozitia in fruntea partidului, faultandu-l pe principalul sau rival din partid, Ludovic Orban. In PSD, Ion Iliescu si baronii locali au triumfat prin razbunare: au inchis gura reformatorilor de la Cluj, "decapitandu-l" pe seful PSD Cluj, Vasile Dancu. Liderul UDMR, Markó Béla, a taiat si el cateva capete, dar mai degraba din mimetism fata de marile partide si in special pentru a contracara noul adversar care ii fura alegatorii: Partidul Civic Maghiar (PCM). PD-L a fost discret intr-ale rafuielilor, desi a sacrificat noua lideri de organizatii judetene. "Aceste bilanturi sunt un pretext; avem de-a face, de fapt, cu o reasezare de forte.
Totodata, partidele incearca sa ne pacaleasca pe noi, alegatorii, si sa ne arate ca sunt mecanisme foarte serioase, cu lideri rationali, care pedepsesc oamenii fara rezultate", nu se lasa pacalit Alexandru Radu, profesor specializat in studiul sistemelor electorale. Politologul Cristian Parvulescu observa ca, la aceste bilanturi postelectorale, nici un partid nu a avut criterii clare de sanctionare, cu exceptia PD-L, care si le-a prezentat inca dinainte de alegeri: pica liderii filialelor care nu obtin sefia consiliului judetean, primaria resedintei de judet sau au un scor sub media nationala a partidului. Pe de alta parte, Parvulescu sustine ca, prin acest exercitiu, marile partide si-au identificat adversarii pentru alegerile parlamentare: PNL i-a pedepsit pe liderii care au pierdut meciul cu PD-L, PD-L pe cei care au pierdut in fata PSD, iar UDMR pe cei care au cedat in fata Partidului Civic Maghiar.
PSD a pedepsit pentru rezultate slabe sase organizatii judetene din Transilvania (Brasov, Bihor, Arad, Alba, Mures si Cluj). Totodata, PSD a reusit si cea mai spectaculoasa rafuiala interna, pe care Cristian Parvulescu o considera "o lovitura mai perversa decat pare la prima vedere", si anume decapitarea a doi vicepresedinti: liderul clujean Vasile Dancu si cel brasovean Constantin Nita. "Este vorba de razbunarea lui Ion Iliescu, pe care a realizat-o cu ajutorul baronilor locali care au obtinut rezultate bune. Dancu reprezenta viziunea reformatoare in PSD, iar Nita este un apropiat al lui Adrian Nastase". Analistul Ovidiu Voicu, de la Fundatia Soros, crede ca, prin decapitarea aripii reformatoare de la Cluj, Iliescu a aratat "inca o data ca are scoala comunista a activistului de partid, care trage sfori si pica mereu in picioare". Profesorul Alexandru Radu vede in aceasta miscare "rasplata lui Iliescu pentru aripa de la Cluj, care l-a sustinut pe Geoana la conducerea partidului".
Un alt partid pentru care bilantul postelectoral a fost un pretext pentru rafuiala interna este PNL, unde liderul Calin Popescu Tariceanu nu a pierdut ocazia, din pozitia de sef care imparte resursele de la Guvern, sa-l dea la o parte pe Ludovic Orban, care a pierdut Primaria Capitalei. Miza sa: riscul de a pierde puterea in PNL, dupa ce in toamna, cel mai probabil, va pierde postul de premier. "Preventiv, Tariceanu si-a luat o masura de precautie. Ludovic Orban este mult mai popular decat el in partid. La demiterea lui Orban, probabil ca reactia din partid nu a fost pozitiva si premierul a revenit, cooptandu-l in conducerea PNL Bucuresti. Nu a mers mai departe, de frica unei fracturi in partid", explica Cristian Parvulescu jocul lui Tariceanu. Miscarea din PNL i se pare surprinzatoare lui Alexandru Radu, pentru ca partidul "a obtinut un scor bun". Totusi, Tariceanu a vrut "sa-si consolideze pozitia de lider, care vede in grupul Orban-Crin Antonescu o amenintare".
PD-L a fost singurul partid care a avut criterii clare de sanctionare pentru rezultatele slabe din alegeri, remarca analistii. Partidul a pedepsit noua lideri judeteni, iar Vasile Blaga si-a dat demisia de onoare dupa ce a pierdut Capitala. In timp ce rafuielile din spatele bilantului "au fost discrete" pentru Cristian Parvulescu, Ovidiu Voicu socoteste ca acestea nici nu aveau cum sa aiba loc: "PD-L este un partid strans unit in jurul unui lider unic, care face ordine: Traian Basescu".
Sanctiunile care vor face sa cada 15 capete in UDMR, la urmatoarele alegeri interne, au fost aplicate dintr-un simplu mimetism fata de celelalte partide, crede Alexandru Radu: "Nu au fost nici polite de platit, nici esecuri. Doar ca da bine la electorat aceasta miscare de mea culpa". Totusi, liderii maghiari contestati au fost cei care au pierdut lupta cu PCM, "care are potential electoral destul de mare", observa Parvulescu. De aici, Markó Béla a adoptat brusc mesajul privind autonomia secuimii, tocmai pentru a contracara "amenintarea radicalilor din PCM".