15.4 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialPSD, PC, PNL, PD si PRM "capuseaza" regiile din Galati

PSD, PC, PNL, PD si PRM „capuseaza” regiile din Galati

Liderii organizatiilor din Galati ale PSD, PC, PNL, PD si PRM, si-au impins clientii politici in consiliile de administratie ale regiilor locale, pentru a fi platiti cu indemnizatii lunare de 6-12 milioane, in lipsa altei recompense de la partid. Un actor de la PC a devenit specialist in mersul cu tramvaiul, iar un profesor de muzica pensionar este cel mai tare specialist in organizarea si administrarea zonelor libere.

Iti multumim din inima, partid!

O prevedere din noul text al Legii Administratiei Publice Locale relanseaza un produs vechi, „clientelismul politic”, legalizandu-l intr-o formula noua, „proportionalitatea” conforma cu rezultatele alegerilor locale in structura consiliilor de administratie (CA) ale regiilor aflate sub autoritatea consiliilor locale si judetene.
Imediat dupa intrarea in vigoare a acestei prevederi, liderii organizatiilor din Galati ale PSD, PC, PNL, PD si PRM, au trecut la punerea in practica a legii printr-o „solutie tehnica” uluitoare: au dublat si in unele cazuri chiar au triplat numarul membrilor consiliilor de administratie, ca sa incapa in aceste functii platite din bani publici toti clientii celor cinci partide care nu au putut fi recompensati cu altceva pentru loialitatea fata de partid. In sedinta CLM Galati din data de 4 iulie, au fost numiti in CA-urile de la regiile municipalitatii 69 de clienti ai celor cinci partide, fiecare urmand sa incaseze din banii galatenilor indemnizatii lunare de la 6 la 12 milioane, pentru jumatatea de ora pierduta la sedinta CA.

11 membri de CA la cei 22 salariati ai AZL Galati!!!

Situatia cea mai stranie se inregistreaza la Administratia Zonei Libere, unde dupa aceasta miscare s-a ajuns ca societatea, care are numai 22 de salariati, sa aiba acum si 11 membri in CA!!! Prefectul Galatiului Mihai Capra ne declara atunci ca in cazul acestor numiri, cu exceptia celei de la AZL, nu se poate pune problema unui atac in contencios, pentru ca numirile au fost facute in limita prevederilor legale, iar Prefectura nu poate ataca hotararile din cauza lipsei de oportunitate a numirii unui numar atat de mare de membri intr-un consiliu de administratie, din moment ce legea o permite. Prefectul a cerut totusi un punct de vedere al CLM si a amenintat ca va ataca in contencios numirile din CA-ul de la Zona Libera, unde legea de organizare prevedea ca CLM Galati nu poate numi mai mult de trei reprezentanti. „Cupola” politicienilor galateni a hotarat suspendarea hotararilor CLM, care oricum erau atacabile pentru ca fusesera votate in bloc si ar fi trebuit votate separat. Pe 14 septembrie, in prima zi de concediu a prefectului, CLM Galati s-a intrunit si a votat din nou aceleasi numiri in CA-uri. Tot 69 de insi, tot in bloc, pentru ca incepea meciul! Probabil ca legea a fost data in aceasta forma tocmai pentru a incuraja clientelismul. Altfel, se intelege ca s-ar fi putut merge si pe formula administratorului unic al regiei, care oricum trebuie sa prezinte rapoarte periodice si de indeplinire a indicatorilor de performanta Consiliului Municipal, consilierii municipali avand raspunderi similare cu cele ale membrilor de CA, inclusiv de natura penala, pentru modul in care sunt administrate regiile municipalitatii.

Actorul – priceput la tramvaie – profesorul de muzica, la Zona Libera!

Pe lista cu numele celor 69 de „free-lanceri” numiti in CA-uri se regasesc o puzderie de ilustri necunoscuti, pensionari omagiati cu bani publici in lipsa recorelarii, dar si oameni de afaceri ori sotii de directori. Sunt si cazuri ceva mai interesante, daca nu de-a dreptul ridicole. Spre exemplu la SC Transurb SA, unul dintre „unsi” este Mirel Hagiu (PC), care a fost cameramanul actiunilor PUR-PC in campania electorala si care oricum mai fusese recompensat de partid si cu o nemeritata functie la Protectia Copilului. In CA-ul de la Transurb mai sunt actorul Gabi Constantinescu (PC) si medicul stomatolog Nicusor Ciumacenco, fost taranist, acum presedintele TSD Galati. La SC Ecosal SA a fost numita in CA o echipa de „gospodari” de vocatie, printre care si doi dintre contracandidatii primarului Dumitru Nicolae, ziaristul Pompiliu Comsa (PC), fost candidat al PUNR pentru Primaria Galati si Ifrim Vanghele, fostul candidat al PRM pentru acelasi mandat. La Administratia Pietelor Agroalimentare, este membra in CA profesoara pensionara Valentina Nicolaev (PC), apreciata probabil pentru experienta sa la rezolvarea cosnitei zilnice?! Sotul doamnei, Alexandru Nicolaev, profesor de muzica pensionar, este membru in CA-ul de la Administratia Zonei Libere Galati, unde nimeni nu poate sti ce ar putea sa „dirijeze”.

„Sarba” PSD-PNL-PD, ca la romani

Surprinzator, dar cel mai multumit de aceasta risipa de bani de la buget este primarul Dumitru Nicolae, care vrea sa scape de certurile din consiliu oricat i-ar arde pe galateni la buzunare aceste numiri clientelare: „Nu va faceti griji cu banii, doi din CA-uri au indemnizatia cat un muncitor. Si o sa facem sedinta si o sa analizam pierderile, achizitiile, contractele, tot!”. Evident, nici un muncitor de la vreo regie nu are mega-salariul visat de primarul Nicolae si nici analize nu se vor face. Interesante sunt si pozitiile liderilor locali ai Aliantei, care in timpul guvernarii Nastase criticau in termeni duri clientelismul PSD si prin 2003 chiar si-au retras ostentativ oamenii din CA-uri. Dupa primul vot din 4 iulie, la aparitia primelor reactii critice din presa, presedintele municipalei PD Galati, Cosmin Paun a anuntat ca PD isi retrage reprezentantii din CA-uri. Pentru ca PNL nu si-a retras oamenii, pedistii s-au considerat fraieri si la votul din 14 septembrie si-au trimis din nou clientii in CA-uri. Presedintele municipalei PNL Galati, viceprimarul Mircea Cristea, ne-a ripostat chiar ca s-a saturat de aceste reprosuri, pentru ca, la urma urmei, de ce ar lipsi de „acolo” tocmai oamenii PNL?!

Cele mai citite

Milionarul care merge cu autobuzul și metroul în București. „E mult mai ieftin”

Valeriu Iftime, patronul echipei FC Botoșani, a vorbit recent despre alegerile sale de transport în București. https://www.youtube.com/watch?v=84HAy8MRl3s Patronul de la FC Botoșani merge cu metroul când...

Milionarul care merge cu autobuzul și metroul în București. „E mult mai ieftin”

Valeriu Iftime, patronul echipei FC Botoșani, a vorbit recent despre alegerile sale de transport în București. https://www.youtube.com/watch?v=84HAy8MRl3s Patronul de la FC Botoșani merge cu metroul când...

România, cea mai ridicată inflație din UE pentru a șasea lună consecutiv

Rata anuală a inflației în Uniunea Europeană a scăzut în luna august la 2,4%, de la 2,8% în iulie, conform datelor publicate miercuri de...
Ultima oră
Pe aceeași temă