3.7 C
București
duminică, 22 decembrie 2024
AcasăSpecialPSD ne bagă-n faliment! Să nu ne prefacem că nu ştiam... |...

PSD ne bagă-n faliment! Să nu ne prefacem că nu ştiam… | OPINIE

Nu înţeleg, sincer, văicăreala asta generalizată în legătură cu politicile social-economice ale Guvernului PSD? De parcă e o surpriză de proporţii faptul că social-democraţii habar nu au, sau nu vor, să ia decizii care să stimuleze economia reală.

Să fim serioşi! Cei care pretind că nu se aşteptau la asta sunt doar nişte ipocriţi. Îşi imagina cineva că PSD, odată ajuns la guvernare, va reprezenta interesele populaţiei active, de dreapta, mai ales după ce, la alegerile parlamentare din 2016, pe alegătorii din această categorie i-a durut în spate pe mâna cui ajunge ţara? Victoria în alegerile de acum un an şi jumătate a fost cauzată de indolenţa civică a celor care astăzi se dau de ceasul morţii că PSD duce România la sapă de lemn.  

Îmi pare rău, dar lucrurile astea erau la fel de previzibile ca şi succesiunea anotimpurilor. PSD face ce ştie dintotdeauna. Îşi alimentează propriul electorat cu bani pe care îi fac alţii. De ce? Pentru că electoratul lor nu produce resurse financiare de pe urma cărora să beneficieze. Majoritatea alegătorilor social-democraţi sunt fie bugetari, în special funcţionari publici, fie asistaţi social (şomeri, pensionari etc.) Aceasta este realitatea! 

Pentru că i s-au dat pe mână cheile vistieriei, sau, mă rog, pentru că nu i-a împiedicat nimeni să le înşface de la tehnocraţii lui Dacian Cioloş, PSD împarte după propriile interese politice. Problema cu socialismul, vorba regretatei Margaret Thatcher, este că la un moment dat termină de cheltuit banii altora. PSD asta face: bagă adânc mâna în banii altora şi la un moment dat îi va termina. De unde să ia bani ca să acopere cheltuielile cu salariile bugetarilor, pensiile oamenilor de rând sau cele speciale, nesimţit de mari, ale clienţilor lor din administraţia publică? De la clasa de mijloc, bineînţeles.

Nu mă surprinde deloc că social- democraţii vor să ia bani de la Pilonul II de pensii şi să-i transfere la Pilonul I, pentru a acoperi actualele deficite ale bugetului asigurărilor sociale. Concret, ia banii de pensii ale acetualei populaţiii active, pe care fonsurile private de pensii i-au înmulţit prin investiţii bine plasate, pentru a acoperi penssiile aflate în prezent în plată. Riscă viitorul pensionarilor de mâine, pentru a asigura prezentul pensionarilor de astăzi. 

Din punctul de vedere al PSD, decizia este absolut firească, deşi, pe fond, este un furt grosolan. Pensionarii de mâine nu vor vota PSD, aşa cum nu- votează nici în prezent, dar cei de astăzi le sunt mereu alături în alegeri. Lor le datorează accesul la resusrele statului, datorită lor le pot sifona în voie. 

Nici măcar faptul că premierul Mihai Tudose nu ştie economie nu este o problemă prea mare pentru PSD. Chiar dacă cunoştinţele în domeniu ale şefului Guvernului nu depăşesc genunchiul (sau "genunchele" cum zicea ministrul…Educaţiei) broaştei. Într-atât de nepriceput este încât a pretins că, potrivit calculelor făcute de Ministerul Finanţelor, "randamentul la Pilonul I de pensii este mult mai mare decât randamentul obţinut la Pilonul II”. Din acest motiv, sumele care se virează la Pilonul I ar trebui să fie mai mari decât cele care se virează la Pilonul II. A fost rapid ironizat  şi a revenit cu niştre explicaţii care  nu au convins pe nimeni.

I s-a explicat că Pilonul I (de stat) are deficit de peste 3 miliarde de euro/an şi niciun guvern nu a reuşit să-l diminueze. Sau că rolul Pilonului II este tocmai acela ca, în timp, să reducă deficitele Pilonului I, să evite falimentul bugetului de pensii. Credeţi că pe Mihai Tudose îl interesează toate lucrurile astea? Nu cred. Premierul trebuie să guverneze astăzi. Să rezolve problemele din prezent. Incompetenţa sa nici măcar nu-l costă electoral, pentru că alegătorii PSD sunt la fel de nepregătiţi ca şi premierul. Ei nu au nevoie de explicaţii macro- economice de la politicieni care nu au fentat propria educaţie. Tot ce vor este să li se dea ceva în plus. De aceea, treaba lui Tudose este să împartă pomeni propriului electorat.

Între-timp imaginea dezastrului se conturează tot mai mult: a fost dată publicităţii execuția bugetară pe ultimele șapte luni și am aflat că deficitul e explodat pe fondul creșterii cu 20% a cheltuielilor cu salariile bugetarilor și cu 10% a cheltuielilor destinate asistenței sociale. În ciuda faptului că PIB-ul a crescut, Guvernul colectează mai puțin cu 0,8% decât fostul Executiv. Există o explicaţie simplă: înăsprirea fiscalităţii înseamnă creşterea evaziunii fiscale. Oare ce mai urmează?!

Silviu Sergiu
Silviu Sergiu
Studii: Licentiat al Facultății de Ştiinţe Politice, Filosofie şi Ştiinţe ale Comunicării (secția Jurnalism) din cadrul Universității de Vest din Timișoara (promoția 2001); Master în ”Comunicare și relații publice” (specializarea ”Marketing politic”) din cadrul Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA) din București (promoția 2004); Masterand in ”Managementul instituțiilor de presă”, in cadrul Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării a Universității București. Experiență profesională: Curierul național - redactor economic (aprilie 1998- octombrie 1998); Jurnalul național - redactor politic (1998- 2005); Evenimentul zilei - redactor politic (2005-2006), șef secție ”Politică internă” (2006-2008), editor coordonator (2008-2003), redactor șef-adjunct (2013- 2016); Senior editor "Romania libera" în prezent.
Cele mai citite

Federația Ospitalității: Eliminarea voucherelor de vacanță va distruge turismul românesc

Reprezentanții a 29 de patronate din domeniul HoReCa atrag atenția că peste 1,7 milioane de persoane vor fi afectate direct Federația Patronatelor din Industria Ospitalității...

Preşedintele Serbiei, Aleksandar Vucic, sfidează protestatarii indignați de prăbușirea acoperișului unei gări

Preşedintele sârb, Aleksandar Vucic, a declarat sâmbătă că nu va ceda în faţa protestelor care durează de mai bine de o lună în urma...

Doar 35% dintre americani au încredere în sistemul judiciar al SUA

Noul sondaj Gallup confirmă că americanii înțeleg pe deplin că instanțele antidemocratice au atins în mod inexplicabil această supremație Lipsa de încredere a americanilor în...
Ultima oră
Pe aceeași temă