Liderul PSD, Victor Ponta, a făcut, ieri, un apel la toate partidele, din Opoziţie sau de la Putere să profite de această a doua şansă oferite, după decizia Curţii Constituţionale, şi să cadă la pace asupra Legii Educaţiei.
„Ar trebui să lăsăm deoparte criticile şi bătălia noastră politică obişnuită. Este un mesaj pe care nu întâmplător îl dau de aici de la Cluj, un loc în care dialogul şi soluţiile au fost întotdeauna mai mult apreciate decât simpla bătălie şi aruncarea responsabilităţii pe Guvern. Ar fi o greşeală să transformăm bătălia pentru Legea Educaţiei într-o nouă discuţie pe teme naţionaliste, dacă trebuie să dăm mai multe drepturi sau nu minorităţilor”, a spus Ponta în timpul vizitei pe care a făcut-o la Cluj-Napoca, unde a avut şi o întâlnire cu conducerea filialei judeţene.
Ponta vrea consens
Preşedintele PSD a explicat că este nevoie de un consens între toate partidele pentru ca forma finală a Legeii Educaţiei să servească drept platformă pentru un nou sistem, care să funcţioneze măcar 10 -15 ani fără ca cei care vor veni în următorul mandat la guvernare să o schimbe pentru că nu sunt de accord cu ea. Ponta a spus că un asemenea carusel al schimbărilor poate fi pe placul politicienilor, dar şi este benefic pentru elevi şi studenţi, care sunt, până la urmă beneficiarii acestei Legi.
Lderul PSD a punctat câteva principii după care social-democraţii vor purta negocierile, săptămâna viitoare, pe Legea Educaţiei. „România va fi condamnată, ca societate şi ca ţară, să dispară încet, dacă nu înţelege că cele mai importante investiţii trebuie făcute în educaţie şi sănătate. Sistemul educaţional trebuie să fie cât mai mult depolitizat. Nu va folosi nimănui dacă conducerea şcolilor şi a universităţilor va fi de fiecare dacă a celui care e la putere. Practic, vom porni greşit şi educaţia va avea o şansă reală de a sta pe propriile picioare”, a mai spus Ponta.
Acesta a mai declarat, referitor la drepturile minorităţilor, că educaţia ar trebui să acorde tuturor şanse egale şi să nu fie vorba de discriminare pozitivă sau negativă. Liderul social-democrat a spus că o problemă reletiv recentă este un nou tip de discriminare, acela după forţa financiară a părinţilor. „Cel mai important este accesul la educaţie. Pentru un copil dintr-o familie săracă nu există nici o altă şansă de a avea un viitor. Acum sistemul educaţional românesc suferă de un alt fel de discriminare, nu pe criterii etnice, politice sau regionale, ci pe criterii de resurse financiare ale părinţilor. Trebuie să luptăm cu acest nou tip de discriminare”, a mai spus Ponta.