Bugetul judetului Hunedoara pe anul 2006 a fost, ieri, subiect de disputa intre consilieri. O parte dintre alesii Opozitiei din cadrul Consiliului Judetean au acuzat impartirea sumelor pe criterii politice si s-au declarat impotriva proiectului de buget. Dupa discutii aprinse, bugetul a fost aprobat cu votul a 22 dintre cei 29 de consilieri prezenti la sedinta.
Sapte dintre alesii judeteni ai PSD au semnat un protest in care conducerea Consiliului Judetean este acuzata ca „incearca satisfacerea clientelei politice” prin fortarea aproptarii bugetului pentru 2006. „Am primit mai multe telefoane de la primari care mi-au spus ca sunt nemultumiti de sumele alocate conform proiectului de buget. Nu am stiut ce sa le raspund. Proiectul de hotarare ne-a fost inmanat astazi (ieri Ð n.r.) la sedinta de comisie, dupa care a urmat sedinta in plen a CJ. Pur si simplu nu am avut timp sa-l studiem”, a declarat consilierul social-democrat Sorin Radu.
De asemenea, alesii PSD acuza incalcarea Legii Administratiei Publice Locale, deoarece proiectul de hotarare le-a fost prezentat cu putin timp inainte de inceperea sedintei. „Legea Administratiei Publice Locale a fost incalcata flagrant prin desfasurarea in aceeasi zi, in aceeasi sala, a sedintelor de comisie cu sedinta in plen a Consiliului Judetean. Consider ca s-a facut acest lucru cu scopul vadit de a proteja interesele politice si ca aceasta actiune nu are nimic in comun cu administratia publica si cu interesele cetatenilor. Din acest motiv, ne rezervam dreptul de a ataca in contencios administrativ hotararea de adoptare a bugetului CJ pe anul 2006”, a afirmat, la randul sau, consilierul PSD, Gheorghe Popescu.
„Impartire corecta”
In replica, presedintele institutiei, Mircea Molot, sustine ca impartirea banilor s-a facut in mod corect. „Reactia consilierilor judeteni ai fostului partid de guvernamant aduce a copilarie. Banii au fost alocati in mod corect, in urma unui calcul matematic. Noi am primit de la Centru abia joia trecuta datele referitoare la sumele alocate pentru judet. De Craciun am lucrat la acest proiect, cate 14 ore pe zi, si am avut intalnire cu toti primarii din judet. Legea prevede ca bugetul trebuie pus in discutia plenului CJ in termen de 10 zile, prin urmare a trebuit sa ne grabim. De aceea am prezentat abia astazi (ieri Ð n. r.) proiectul bugetului”, a spus Molot.
Potrivit sursei citate, unele dintre unitatile administrative la conducerea carora sunt membri PSD au primit cei mai multi bani. „Cea mai mare suma alocata pentru comune a fost la Salasu de Sus, al carei primar este membru social-democrat. De asemenea, cei mai multi bani pentru drumuri au fost atribuiti comunei Bosorod, al carui primar, si el membru PSD, a incheiat in 2004 un contract cu Directia de Drumuri Judetene pentru efectuarea unor lucrari. Aceasta institutie a efectuat lucrari de aproximativ 10 miliarde lei in comuna, iar primarul s-a folosit de investitie in campania electorala. Acum, noi am alocat o suma mai mare de bani pentru Bosorod pentru a fi acoperit deficitul, deoarece a fost considerata o prioritate”, a adaugat presedintele CJ.
Mircea Molot sustine ca atacarea hotararii bugetului pe anul 2006 ar putea crea un blocaj, care ar afecta intreg judetul. „Bugetul este echilibrat si chiar daca va fi atacat, probabil ca sentinta va fi in favoarea noastra. La fel a fost atacat si bugetul national, iar Curtea Constitutionala a validat decizia Parlamentului”, a mai spus acesta.
Situatie grava
Primarii fostului partid de guvernamant din municipiile Brad si Lupeni sunt cei care si-au aratat pe fata nemultumirea fata de sumele alocate de CJ. Edilul municipiului Lupeni, Cornel Rasmerita, acuza faptul ca anul acesta au fost alocate sume mai mici decat in precedentul.
„Sunt total nemultumit de actualul buget, care favorizeaza unele unitati administrative. Consider ca oamenii slabi de la conducerea judetului sunt vinovati de acest lucru. Eu am negociat cu ei aproape o ora, iar primarul municipiului Deva, liberalul Mircia Muntean – trei minute. De aici se vede ca erau deja intelesi”, a spus Rasmerita.
Aceeasi problema o pune in discutie si primarul municipiului Brad, Florin Cazacu, care acuza faptul ca a fost alocata o suma prea mica pentru subventionarea energiei termice livrate populatiei.