A crescut numărul infracţiunilor la graniţa de la Prut. Unele, cum ar fi trecerile ilegale ale frontierei şi contrabanda cu autoturisme, s-au dublat în cursul anului trecut.
Bilanţul pe 2012 al Poliţiei de Frontieră din Galaţi relevă o scădere a tranzitului de persoane şi autovehicule prin vămile gălăţene, dar şi o uşoară creştere a fenomenului infracţional şi implicit a sancţiunilor aplicate şi dosarelor penale iniţiate de poliţiştii de frontieră. Prin cele două vămi gălăţene de la Prut, Vama Oancea şi Vama Galaţi-Rutier, a fost înregistrată în 2012 o scădere cu 2,81% a tranzitului de persoane şi o scădere cu 10,9% a tranzitului de autovehicule. O primă explicaţie constă în măsurile de anulare a permiselor de mic trafic.
Alte cauze sunt interdicţia de a trece graniţa ce le este aplicată celor care au comis unele ilegalităţi, măsurii complementare de confiscare a autoturismelor cu care se face trafic ilegal cu bunuri supuse accizării, dar şi punerii în aplicare a unor măsuri mai eficiente de control la frontieră şi cu o dotare mai bună din partea autorităţilor din Republica Moldova, care au dublat calitatea controlului pe sensul de intrare în România. Anul trecut numărul ilegalităţilor la frontieră a crescut cu 14%, ca urmare a creşterii numărului de infracţiuni constatate cu 49%, în raport cu 2011, în timp ce numărul contravenţiilor a scăzut cu 12,52%. În 2012, poliţiştii de frontieră gălăţeni au constatat 860 de fapte ilegale, în creştere faţă de 2011, când au fost înregistrate 757 de cazuri. Dintre ilegalităţile înregistrate anul trecut, 476 au fost infracţiuni, iar 384 contravenţii.
Valoarea totală a amenzilor aplicate de poliţiştii de frontieră a fost de 83.500 lei, în scădere faţă de 2011, când valoarea amenzilor a fost de 89.172 lei. Contrabanda cu ţigări a fost şi în 2012 principala infracţiune comisă la frontierele cu Republica Moldova şi Ucraina. La nivelul Poliţiei de Frontieră Galaţi au fost înregistrate un număr de 60 de dosare penale, în care sunt cercetate 99 de persoane, pentru infracţiunile de contrabandă, contrabandă calificată şi constituirea unui grup infracţional organizat. Au fost descoperite 321.457 de pachete de ţigări de diferite mărci, de provenienţă din Moldova, Ucraina sau duty-free. Valoarea totală a acestora este de 964.371 de lei. Pentru că legea prevede confiscarea milocului de transport cu care se face contrabanda în cazurile în care caroseria este modificată pentru ascunderea mărfurilor traficate, anul trecut au fost reţinute în vederea confiscǎrii 74 de autovehicule, cu 42% mai multe faţă de 2011.
Contrabanda cu autoturisme, în creştere cu 75%
Şi traficul cu autoturisme furate a fost în creştere la graniţa de la Prut. În 2012 au fost desfăşurate zeci de acţiuni ale poliţiştilor de frontieră gălăţeni, care au avut ca scop descoperirea şi reţinerea autoturismelor despre care se deţineau informaţii că ar fi furate din ţări UE. Au fost indisponibilizate 35 de autovehicule furate, mai mult decât o dublare a cazurilor înregistrate în 2011, când au fost trase pe dreapta numai 20 de autovehicule furate. Se remarcă faptul că traficanţii de autoturisme folosesc metode din ce în ce mai performante de falsificare a documentelor şi de modificare a seriilor de şasiu, folosind aparatură similară cu cea din uzinele de autoturisme. Printre cele mai valoroase autovehicule indisponibilizate se află trei BMW X5, un Mercedes Sprinter, un Toyota Land Cruiser, două microbuze Mercedes Vito şi patru remorci de TIR, două Schmitz, una Krone şi alta Schwarzmüller.
Creştere cu 53% a migraţiei ilegale la „frontiera verde”
În ceea ce priveşte numărul cazurilor de treceri ilegale la „frontiera verde”, creşterea este semnificativă, cu 43,8%, fiind înregistrate 40 de cazuri de trecere ilegală a frontierei de stat, faţă de 28 de cazuri în 2011. Numărul celor reţinuţi în 2012 pentru trecere ilegală a fost de 102 persoane, dublu faţă de 2011, când au fost reţinute 53 de persoane. Ponderea cea mai mare între cei care forţează graniţa o au cetăţenii afro-asiatici, cu 64 de persoane din Bangladesh, Ghana, Congo, Afganistan, Pakistan şi India, urmaţi de 36 de persoane din Republica Moldova şi câte unul din Serbia şi România.