Între asociaţiile de proprietari, RAJA şi RADET se va încheia un contract de prestări servicii, prin care operatorul se obligă să efectueze lucrările, iar asociaţia se obligă să achite integral contravaloarea lucrărilor.
În prezent, majoritatea blocurilor din Constanţa au o vechime de peste 25 de ani. Există încă şi cazuri în care vechimea condominiilor ajunge şi la aproape 40 de ani. Din păcate, în toate aceste situaţii, procentul în care au fost efectuate reparaţiile capitale la instalaţiile comune este foarte mic. Numărul asociaţiilor cu subsolul inundat din cauza conductelor sparte creşte de la zi la zi. În plus, din cauza vechimii instalaţiilor comune de la nivelul blocurilor care aparţin asociaţiilor (conducte colmatate, sparte, ruginite), atât calitatea apei potabile livrate de RAJA Constanţa, cât şi agentul termic furnizat de RADET au de suferit. În conformitate cu legislaţia în vigoare, instalaţiile din subsolul blocurilor/condominiilor sunt proprietatea indiviză a tuturor locatarilor/proprietarilor imobilului respectiv.
Reparaţiile şi întreţinerea acestor instalaţii interioare cad exclusiv în sarcini locatarilor/proprietarilor. SC RAJA SA Constanţa şi RADET administrează şi intervin doar la nivelul reţelei publice de alimentare cu apă şi încălzire, limita de proprietate fiind apometrul general sau gigacalorimetrul. Pentru a veni în sprijinul asociaţiilor care se confruntă cu astfel de probleme, la iniţiativa preşedintelui Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Daniel Constantinescu, şi a reprezentanţilor Uniunii Asociaţiilor de Proprietari Constanţa, între SC RAJA SA Constanţa, RADET şi UAPC a fost semnat un protocol de colaborare privind sprijinirea asociaţiilor de proprietari pentru repararea instalaţiilor tehnice din subsolurile blocurilor. Protocolul nu va avea aplicabilitate pentru asociaţiile care înregistrează către cei doi operatori datorii mai vechi de trei luni. Conform acordului încheiat, reprezentanţii asociaţiilor care înregistrează probleme la nivelul instalaţiilor de alimentare cu apă şi încălzire din subsol, se vor adresa UAPC, care va transmite periodic către RAJA şi RADET listele cu solicitările primite. Reprezentanţii celor doi operatori de servicii publice, vor analiza fiecare caz în parte şi vor emite devizele pentru lucrările necesare.
Plata manoperei, în rate
Între asociaţiile de proprietari şi cei doi operatori se va încheia un contract de prestări servicii, prin care operatorul se obligă să efectueze lucrările, iar asociaţia se obligă să achite integral contravaloarea lucrărilor. Plata materialelor necesare reparaţiilor se va face de către asociaţii integral la data semnării contractelor, iar contravaloarea manoperei se va face eşalonat. Pentru asociaţiile la nivelul cărora vor trebui efectuate lucrări şi pe sistemul de alimentare cu apă, dar şi pe cel de încălzire, între SC RAJA SA Constanţa şi RADET se va încheia un protocol de colaborare având ca obiect planificarea simultană a lucrărilor pentru rezolvarea problemelor tehnice din subsoluri.