Pentru protocoalele de la testele nationale pentru bac sau pentru serbarile de sfarsit de an se „aduna” bani, si inca multi, la care se adauga cadourile pentru invatatori sau diriginti. La inceput de an, parintii sunt siliti sa plateasca diverse taxe, oficiale, semioficiale sau chiar ilegale, cum ar fi cele pentru elevii din cartierele marginase care doresc sa studieze la scolile „bune”. Pentru aceasta ultima categorie, la gimnaziu taxa este de 300-450 de euro, destinatia banilor sau eventuala chitanta fiind o enigma pentru parinti.
Protocol de 450 de euro pentru o singura clasa
In gura mare, potopiti de flash-urile aparatelor de fotografiat si reflectoarele camerelor de filmat, autoritatile au interzis cu desavarsire protocoalele. Realitatea este insa cu totul alta la Iasi. Elevii de gimnaziu sustin ca au „cotizat” peste un milion si jumatate de fiecare pentru protocoale, sumele stranse intr-o singura clasa depasind chiar 15 milioane de lei, respectiv 450 de euro. „Am platit cate 600.000 de lei pentru banchet si ni s-a explicat ca trebuie sa mai dam inca 600.000 de lei pentru protocolul de la examen. Ni s-a spus ca in aceasta ultima suma intra mancarea si bautura pentru profesorii care ne supravegheaza si pentru cei care corecteaza, si ca notele nu pot fi mari daca profesorii nu au nimic pregatit”, sustinea Simona M., eleva la Scoala „Mihai Codreanu” Iasi. La Colegiul National Iasi au fost stransi bani pentru protocol, aproximativ 1,2 milioane de lei pentru fiecare elev, din acestia numai 300.000 fiind pentru protocolul examenelor. Nici Colegiul de Arta „Octav Bancila” nu face exceptie, elevii de clasa a VIII-a au trebuit sa plateasca cate 500.000 de lei, o singura clasa adunand 12,5 milioane de lei. „Suma au hotarat-o diriginta si directorul. Am dat la scoala 1,5 milioane de lei. 500.000 de lei au fost pentru protocol. Cei care nu au venit la banchet au platit doar protocolul. Ni s-a explicat ca banii acestia sunt pentru supraveghetori, pentru profesorii care corecteaza si pentru participarea profesorilor la banchet”, preciza tatal unui elev de la Colegiul de Arta Iasi.
Nimeni nu mananca usturoi la Iasi
Conducatorii invatamantului iesean nu recunosc vreun protocol sau bani negri primiti pe sub masa de anumite comisii. Totul este roz, corect si cinstit. „La noi nu s-au strans bani pentru protocol, ci doar pentru banchet. Nici dirigintii nu stiu de asa ceva, pentru ca e ilegal. O sa-mi intreb totusi colegii”, a declarat directoarea Colegiului de Arta, Dana Barnea. Nici un parinte nu are curaj sa depuna plangere despre aceste practici pentru ca se stie ca orice profesor se poate razbuna pe elev si-i poate demonstra ca nu cunoaste materia. Mai mult, solidaritatea de breasla aduce cu sine si nenorocirea celorlalti profesori, elevul care ar da „in gat” fiind condamnat. Numai ca aceste realitati se pare ca nu sunt cunoscute de conducerea Inspectoratului Scolar Iasi. „Asteptam reclamatii concrete din partea parintilor, in cazul in care au fost cazuri de acest gen. Cat am fost in centrele de examen, nu am vazut nici un fel de protocol, doar cate o sticla de apa minerala sau suc. Profesorii corectori pot lua masa contra-cost la cantinele din apropierea centrelor de evaluare”, a precizat, cu candoarea cunoscuta, Camelia Gavrila, inspectorul general al Inspectoratului Scolar Iasi.