Update: Studenţii protestează în toată ţara deoarece nu mai au reprezentare de 25% în condiţiile alegerilor rectorilor. Astfel, în Bucureşti, sute de studenţi s-au strâns în faţa Ministerului Educaţiei pentru a-şi arăta nemulţumirea faţă de aceste schimbări.
Ei cer modificarea Legii Educaţiei care le acordă o reprezentativitatea de doar 5% în forurile de decizie atunci când vine vorba de alegerea rectorului. De asemenea, tinerii sunt nemulţimiţii pentru că în lege se prevede şi obligativitatea participării la cursuri şi seminarii. Astfel studenţii nu mai pot lipsi de la cursuri si unii dintre ei spun ca nu vor mai putea să se întreţină pentru că nimeni nu o să îi mai angajeze în aceste condiţii.
Studenţii de la ANOSR au protestat zilnic săptămâna trecută împotriva schimbărilor impuse de ministrul Daniel Funeriu.
Reacţiile ministrului sunt aşteptate şi discutate atât de studenţi cât şi de unii parlamentari. „Ati urmărit ştirile? Studenţii sunt în stradă. Oare protestele lor vor fi puse sub semnul intrebării de ministrul Funeriu, aşa cum a făcut in repetate rânduri, cu cele ale sindicaliştilor? Ca pe acelea nu prea le-a luat in considerare. Credeţi că astăzi va fi mai deschis la dialog?”, scrie pe blogul său parlamentarul PNL, Alina Gorghiu.
Reprezentanţi ai studenţilor din peste 10 centre universitare vor protesta începând de luni, în faţa Ministerului Educaţiei, pentru a cere, printre altele, reprezentare 25% la alegerea rectorilor şi în consiliile de administraţie ale universităţilor, relatează NewsIn.
O altă revendicare a protestului este legată de problema frecvenţei obligatorii la cursuri şi seminarii.”Dreptul de a avea acces direct în toate deciziile din cadrul universităţii este un drept fundamental pentru mişcarea studenţească, un drept câştigat de către studenţi în trecut. Nu vom permite nimănui să îl limiteze. În ceea ce priveşte decizia ca prezenţa la cursuri să fie obligatorie, este o decizie lamentabilă a unor profesori incapabili să-şi adapteze metodele de predare la nevoile studenţilor. Nu vom permite ca studentul să aibe de suferit în urma unei decizii specifice perioadei de dinainte de 89′ în locul modernizării reale a educaţiei”, spune preşedintele Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR), Daniela Alexe.
Primul protest va începe luni, la ora 14.00. La acţiune şi-au anunţat participarea circa 400 de studenţi, au precizat reprezentanţii ANOSR.
În cursul zilei de duminică, au ajuns în Bucureşti studenţi din Timişoara, Baia Mare, Constanţa, Galaţi, Petroşani şi Iaşi.
Din 28 martie, ANOSR a demarat o serie de proteste în toată ţara. Joia trecută, studenţii din mai multe centre universitare i-au trimis ministrului Educaţiei, Daniel Funeriu, 25 de colete cu mâncare, similare celor primite de „căminişti” de acasă, de la părinţi, pentru a-i arăta demnitarului şi subordonaţilor săi condiţia socială a studentului în România de astăzi.