Evacuarea colonistilor israelieni din Fasia Gaza ar putea fi incheiata in cateva zile, declara ieri un purtator de cuvant militar, la cateva ore dupa ce armata intrase in implantari pentru a aplica planul de dezangajare, decizie politica luata unilateral de Israel.
Premierul Ariel Sharon se declara „impresionat pana la lacrimi” de imaginile transmise de televiziuni din timpul evacuarii coloniilor, dar a precizat ca procesul de colonizare va continua in Cisiordania dupa finalizarea retragerii din Gaza. Autoritatea palestiniana a respins aceste declaratii ca fiind „inacceptabile”: „Daca israelienii vor pace, trebuie sa dezmembreze coloniile din Cisiordania si din regiunea Ierusalimului asa cum fac in Fasia Gaza”.
Efective importante ale armatei israeliene au intrat ieri dimineata in mai multe colonii din Fasia Gaza pentru aplicarea planului de retragere dupa expirarea, la miezul noptii, a termenului-limita pentru evacuare. Colonia Neve Dekalim, cea mai importanta, a fost teatrul unor scene de isterie, care au insotit evacuarea manu militari a colonistilor. O mare parte a locuitorilor plecasera de buna voie, dar la fata locului se infiltrasera sute de militanti radicali evrei antiretragere, desi sectorul era decretat zona militara interzisa accesului de cateva saptamani. Comandantul politiei preciza ca tratamentul rezervat de politie acestor militanti este diferit de cel fata de colonisti. In total, circa 40.000 de soldati si politisti participa la operatiunea de evacuare a Fasiei Gaza marcata de numeroase incidente si confruntari cu cei care refuza sa plece.
Fortele palestiniene de securitate au luat pozitie in Fasia Gaza, sediul miscarii radicale Hamas, responsabila de majoritatea atentatelor anti-israeliene „pentru a preintampina orice provocare”. Ieri, peste jumatate din cei opt mii de coloni din Fasia Gaza fusesera evacuati.
De la declansarea operatiunii, patru colonii fusesera evacuate, a cincea era practic pustie, alte cinci erau in curs de evacuare si celelalte 11 isi asteptau randul. 17 august va ramane in istoria regiunii ca ziua in care Israelul a pus capat unei ocupatii de 38 de ani in Fasia Gaza, decretand ilegala prezenta israelienilor in acest teritoriu.
O femeie si-a dat foc
Evacuarea colonistilor a inregistrat ieri o prima victima, o locuitoare din colonia evreiasca Kedumin, din nordul Cisiordaniei, fiind grav ranita dupa ce si-a dat foc in semn de protest impotriva operatiunii de evacuare cu forta a colonistilor inceputa ieri in Fasia Gaza. In varsta de 51 de ani, ea a recurs la acest act disperat la Ofakim, in sudul Israelului, la cativa km de Fasia Gaza, fiind transportata de urgenta la spitalul din Beersheva, cu arsuri pe 60% din suprafata corpului.
Fasia Gaza, din care Israelul isi evacueaza cetatenii, este teritoriul in care locuiesc circa 1,5 milioane de palestinieni. Planul premierului israelian, Ariel Sharon, aprobat de guvernul si parlamentul israeliene, dar respins de tabara ultranationalista, prevede ca armata si colonistii evrei sa se retraga incepand cu 15 august din teritoriile ocupate de Israel dupa razboiul din 1967. Situata in sud-estul Israelului, la granita cu Egiptul, Fasia Gaza are o suprafata de circa 360 kmp, este lunga de 45 km si lata de 10 km. Este complet lipsita de resurse naturale, fiind confruntata cu o seceta permanenta, iar industria este prea putin reprezentata. Aproape un milion de locuitori sunt refugiati sau urmasi ai refugiatilor care s-au instalat pe acest teritoriu dupa ce, in 1948, au fugit din calea primului razboi dintre israelieni si arabi. Peste jumatate dintre locuitorii Fasiei Gaza traiesc in saracie, iar 45% din populatia activa este in somaj.