17.8 C
București
duminică, 6 octombrie 2024
AcasăSpecialProteste în Ucraina: Peste 10.000 de persoane manifestează în centrul Kievului

Proteste în Ucraina: Peste 10.000 de persoane manifestează în centrul Kievului

Noi proteste la Kiev. Peste 10.000 de protestatari au venit duminică în capitala Ucrainei, protestând atât faţă de refuzul Guvernului ucrainean de a semna un acord cu Uniunea Europeană (UE), cât şi de o apropiere faţă de Moscova. Este prima manifestaţie din acest an,informează Mediafax.

Unul dintre liderii opoziţiei faţă de preşedintele Viktor Ianukovici, campionul mondial la box Vitali Kliciko, a îndemnat manifestaţii la o amplificare a mişcării de protest, care durează de o lună şi jumătate, în Piaţa Independenţei, în centrul capitalei ucrainene, dar care şi-a pierdut suflul în ultima perioadă.

„Conucătorii se fac că nu aud oamenii, dar suntem suficient de puternici pentru a câştiga”, a declarat Kliciko în faţa celor 10.000 de persoane care participă la prima manifestaţie din acest an pe Maidan, potrivit unui jurnalist AFP.

După Crăciunul ortodox pe stilul vechi, pe 7 ianuarie, Kliciko se aşteaptă la „un nou val de manifestaţi”, în vederea pregătirii unei „greve generale în ţară”, a adăugat el.

Ucraina este de la 21 noiembrie scena unor manifestaţii care susţin integrarea europeană, în urma refuzului autorităţilor de a semna un acord de asociere cu UE, pregătit timp de trei ani, care au preferat o cooperare economică cu Moscova.

Semnarea pe 17 decembrie, la Moscova, a unor acorduri economice care prevăd un credit în valoare de 15 miliarde de dolari pentru Ucraina şi scăderea cu o treime a preţului gazelor naturale ruseşti, în contextul în care ţara se află în pragul falimentului, a părut să-i demobilizeze pe liderii acestei mişcări de contestare, fără precedent de la „revoluţia portocalie” prooccidentală din 2004.

Agresarea jurnalistei Tetiana Ciornovol, aflată în prima linie a mişcării proeuropene de contestare, bătută cu sălbăticie la sfârşitul lui decembrie de către persoane necunoscute la periferia Kievului, a relansat mişcarea, care cere plecarea preşedintelui de la putere şi demisia Guvernului.

Cele mai citite

Cine sunt judecătorii care au votat împotriva candidaturii Dianei Șoșoacă la alegerile prezidențiale

Curtea Constituțională a României (CCR) a acceptat o contestație împotriva candidaturii Dianei Șoșoacă la alegerile prezidențiale, hotărârea fiind definitivă și eliminând-o astfel din cursa...

19 candidaturi au fost respinse la alegerile prezidențiale. Doi candidați au fost respinși

Până în prezent, pentru alegerile prezidențiale din 2024 din România, au fost depuse 19 candidaturi, dintre care doar 7 au fost validate de Biroul...

Mașină lovită de tren în Argeș. Șoferul a scăpat cu viață

Un bărbat de 51 de ani a fost implicat într-un accident grav într-o comună din județul Argeș, după ce mașina sa a fost lovită...
Ultima oră
Pe aceeași temă