3.5 C
București
duminică, 12 ianuarie 2025
AcasăSpecialProtest la Cluj: Peste 50 de traducători se opun proiectului de lege...

Protest la Cluj: Peste 50 de traducători se opun proiectului de lege privind traducătorii şi interpreţii judiciari

Peste 50 de traducători protestează, vineri, la Cluj, faţă de proiectul de lege privind traducătorii şi interpreţii judiciari elaborat de Ministerul Justiţiei, relatează Mediafax

Traducătorii doresc retragerea şi reformularea proiectului de lege pe motiv că este un document "abuziv”, care va duce la intrarea în şomaj a sute de persoane.

Participanţii la protest s-au adunat, vineri, în faţa Prefecturii Cluj, având afişe cu mesaje precum "Traducătorii refuză colectivizarea forţată”, "Ne dorim să ne lăsaţi să muncim”, "Traducător egal profesie liberală”, "Un nu hotărât proiectului de lege abuziv”, "Je suis traducteur” şi "Retrageţi proiectul de lege abuziv”. 

Dragoş Grasu, unul dintre traducătorii care protestează în faţa Prefecturii Cluj, a declarat că proiectul de lege privind traducătorii şi interpreţii judiciari desfiiinţează o piaţă concurenţială bine conturată.

"Acest proiect îngrădeşte accesul liber pe piaţa muncii. Cerem ca proiectul de lege să fie retras din dezbaterea publică şi reformulat complet, în parteneriat cu noi, cu profesioniştii din domeniu, cu mediul universitar. Este necesar un studiu de impact. Acest proiect va duce la radierea a sute de firme şi PFA, la creşterea semnificativă a costurilor pentru realizarea traducerilor. Proiectul de lege forţează clienţii să treacă prin birourile notariale pentru traduceri, nu să vină direct la noi”, a spus Grasu.

Protestatarii au depus la Prefectura Cluj un memoriu în atenţia preşedintelui, a premierului şi a Ministerului Justiţiei, cerând ca propunerile în ceea ce priveşte reglementarea legislativă a profesiei de traducător să vină de la mediul profesional.

În judeţul Cluj sunt înregistraţi peste 2.000 de traducări autorizaţi.

Profesia de traducător şi interpret judiciar va fi consacrată drept o profesie de sine stătoare, exercitată sub coordonarea şi controlul Ministerului Justiţiei (MJ), serviciul prestat de cei care au această meserie fiind de interes public, potrivit unui proiect de lege publicat pe site-ul MJ.

"În actuala reglementare nu se poate vorbi de profesia de traducător şi interpret autorizat, ca profesie de sine stătătoare; potrivit Legii nr. 178/1997, Ministerul Justiţiei doar eliberează persoanelor care îndeplinesc condiţiile legale o autorizaţie, fără de care, însă, acestea nu pot presta servicii de traducere şi interpretare la solicitarea organelor din sfera sistemului de justiţie", potrivit notei de fundamentare a proiectului de lege, aflat în dezbatere publică până în 1 februarie.

Iniţiatorii proiectului susţin că, nefiind reglementată în legislaţia naţională ca profesie, nu există o reglementare corespunzătoare, cu reguli şi principii de organizare şi funcţionare bine definite, fapt ce a dus la numeroase probleme în practică.

Potrivit proiectului, coordonarea, îndrumarea şi controlul activităţii traducătorilor şi interpreţilor judiciari vor fi exercitate de către Ministerul Justiţiei, prin compartimentul de specialitate.

Totodată, prin proiectul de lege se propune înfiinţarea Uniunii Naţionale a Traducătorilor şi Interpreţilor Judiciari din România, organizaţie profesională cu personalitate juridică, formată din toţi traducătorii şi interpreţii judiciari, autorizaţi de Ministerul Justiţiei

De asemenea, proiectul de lege schimbă modalitatea de obţinere a calităţii de traducător şi interpret judiciar, propunând ca recrutarea traducătorilor şi interpreţilor judiciari să fie făcută pe bază de examen şi nu pe baza simplei verificări a unui dosar.

Cele mai citite

OMV Petrom anunță disponibilizări colective: 184 de angajați vizați, începând cu februarie 2025

Această decizie vine pe fondul unui context economic dificil, care a generat deja valuri de concedieri în mai multe sectoare Compania OMV Petrom a notificat...

Cel mai mare miting împotriva anulării alegerilor prezidențiale. Ce recomandă Jandarmeria

Manifestația este autorizată și va începe în Piața Universității la ora 12:00, urmând să se încheie, potrivit programului, la ora 23:00 Partidul Alianța pentru Unirea...

România interzice subvențiile pentru centralele de apartament pe gaze

Aceste subvenții includ granturi, împrumuturi pentru eficiență energetică, facilități fiscale și alte scheme de finanțare Autoritățile române au pregătit, cu întârziere, un proiect de ordonanță...
Ultima oră
Pe aceeași temă