Controversatul proiect de lege initiat de deputatul independent Nati Meir, referitor la o gratiere colectiva, a starnit, in randul detinutilor din toata tara, revolte. In prezent, detinutii din 16 penitenciare protesteaza prin refuz de hrana, desi majoritatea nu ar putea beneficia de prevederile proiectului.
Premierul Calin Popescu Tariceanu i-a convocat pentru astazi, la ora 14.00, la Palatul Victoria, pe seful ANP, procurorul Alexandru Serban, si pe ministrul Justitiei, Monica Macovei, pentru a gasi o solutie. Tariceanu le-a cerut celor doi sa aiba un raport complet cu situatia din toate penitenciarele din Romania. Macovei le-a cerut directorilor de penitenciar sa discute si sa negocieze in permanenta cu detinutii, sustinand ca a gasit un spatiu in zona Pantelimon, unde va construi un penitenciar. Totodata, Ministrul Justitiei a catalogat ca „nepotrivita” actiunea lui Nati Meir. Acesta a fost acuzat si de adjunctul sefului ANP, Sorin Dumitrascu, ca a facut lobby in puscarii pentru aprobarea proiectului sau. Sefii ANP au discutat ieri, prin videoconferinta, cu directorii de penitenciare. Proiectul de lege priveste gratierea in intregime a pedepselor cu inchisoarea pana la cinci ani, precum si pedepsele cu amenda aplicate de instante.
Protestele de la Rahova – reloaded
Cateva zeci de detinuti de la Penitenciarul de Maxima Siguranta Rahova au declansat, sambata, protestele, in semn de solidaritate cu celelalte penitenciare din tara. Protestele acestora, care s-au intins doar la cateva camere, au fost reluate ieri. Detinutii nu au intrat in greva foamei, dar au recurs la proteste zgomotoase. Conducerea penitenciarului nu a luat masuri stricte de securitate, ci doar au fost intarite masurile de supraveghere.
Ploiestiul, in fierbere
Protestele au continuat ieri si la Penitenciarul Ploiesti. Potrivit directorului institutiei, Eduard Stafie, detinutii nu au renuntat la greva, dar nici nu au fost violenti. Deputatul Nati Meir si-a anuntat sosirea pentru data de ieri la aceasta inchisoare.
Revolta si la Baia Mare
Si detinutii de la penitenciarul din Baia Mare au protestat, sambata si ieri, si au refuzat hrana. Purtatorul de cuvant al Penitenciarului Baia Mare, subinspectorul Crina Suciu, a precizat ca detinutii nu s-au manifestat violent, doar zgomotos. Detinutii sustin ca vor conditii mai bune, ca sunt nemultumiti de conditiile din inchisoare si de supraaglomerare. Conducerea penitenciarului nu considera ca este cazul sa se ia masuri impotriva detinutilor, atata timp cat acestia vor protesta pasnic. V.R.
Targu-Jiu, proteste solidare
Detinutii din penitenciarul de maxima siguranta de la Targu-Jiu au declansat, ieri, la pranz, un protest de solidaritate cu celelalte actiuni similare din tara. Mare parte din cei 600 de puscariasi au iesit la geamurile inchisorii si au cerut sa li se faca dreptate, batand cu sticle de plastic in grilajele metalice. Protestatarii au cerut inclusiv demisia conducerii penitenciarului, acestia afisand la mai multe geamuri cearsafuri pe care era scris greva foamei.
Proteste pasnice la Jilava
Peste 900 de detinuti de la Penitenciarul Jilava sunt in refuz de hrana dupa ce, ieri, mai bine de 1.300 de oameni au recurs la aceasta forma de protest. Oficialii penitenciarului au declarat ca unii dintre detinuti au renuntat la greva in urma negocierilor care au avut loc sambata. In ceea ce priveste motivul pentru care au protestat, se pare ca nu doar proiectul lui Nati Meir i-a atatat pe detinuti, ci si lipsa mai multor programe TV.
Greva foamei si in puscaria ieseana
Peste 200 de detinuti din Penitenciarul de Maxima Siguranta Iasi au decis sa se solidarizeze cu colegii de suferinta din celelalte inchisori romanesti, intrand in greva foamei. Protestul a fost inceput inca de sambata noapte de aproximativ 25 de puscariasi. Ieri, acestora li s-au alaturat inca 180 de colegi de detentie. Condamnatii au recurs la aceasta forma de protest pentru a sustine propunerea parlamentarului Nati Meir privind gratierea puscariasilor care se afla la prima condamnare si au primit pedepse mai mici de cinci ani de inchisoare. T.L.
500 de protestatari la Galati
Mai mult de jumatate din cei 1.090 de detinuti de la Penitenciarul cu Regim de Maxima Siguranta Galati s-au solidarizat, sambata si duminica, cu actiunile de protest de la celelalte inchisori din tara. Directorul adjunct al penitenciarului, subinspectorul-sef Valeriu Tugui, ne-a declarat ca sambata, timp de cateva ore, peste 500 de detinuti au intrat in refuz de hrana, au batut cu farfuriile metalice si tacamurile in gratiile celulelor si au incendiat, la ferestrele celulelor, ziare si cearsafuri, dar in cursul dupa-amiezii protestul a fost continuat numai de aproximativ 150 de detinuti, din zece camere. Ieri-dimineata, protestul a fost reluat si a continuat pe tot parcursul zilei, cateva sute de detinuti refuzand hrana si continuand sa faca zgomot batand cu farfuriile in gratiile de la ferestre.
Nemultumiri sporadice la Barcea Mare
Detinutii din Penitenciarul de Maxima Siguranta Barcea Mare, judetul Hunedoara, s-au raliat si ei protestului izbucnit in majoritatea penitenciarelor din tara. Astfel, sambata seara, dupa ce au urmarit stirile, cei 871 de detinuti au inceput protestul. „Acestia au solicitat aprobarea proiectului de lege ce priveste gratierea in intregime a pedepselor principale cu inchisoarea pana la cinci ani, precum si pedepsele cu amenda aplicate de instante, prin hotarari definitive. Pana tarziu in noapte au dat cu canile in gratiile de la geamuri si au strigat: „Libertate!”. Noaptea a fost liniste, insa spre dimineata o parte dintre acestia au reluat protestele. O parte din protestatari sunt recidivisti, unii dintre ei avand la activ infractiuni comise cu violenta, omoruri sau talharii”, a declarat purtatorul de cuvant al penitenciarului, Gabriel Vesa.
Protestele iau amploare la Codlea
Revolta izbucnita, joi, in Penitenciarul de Maxima Siguranta Codlea, judetul Brasov, s-a extins in ultimele doua zile. Ieri, peste 500 din cei aproape 1.000 de detinuti incarcerati aici au refuzat hrana si au protestat zgomotos, lovind cu gamele, linguri si alte obiecte in gratiile de la geamuri.
„501 detinuti se afla in refuz de hrana si se manifesta zgomotos, lovind in gratii. Tot personalul se afla in incinta penitenciarului pentru a putea interveni, in caz de nevoie”, a declarat directorul inchisorii, Marian Dumitrache.
Daca in primele zile detinutii au cerut sa vina la penitenciar deputatul Nati Meir, cel care a initiat in Parlament un proiect de lege privind gratierea pedepselor cu inchisoarea mai mici de cinci ani, ieri acestia au cerut sa stea de vorba chiar cu presedintele Traian Basescu.
„Vrem fasole!”, au scandat detinutii de la Timisoara
Detinutii din Penitenciarul de Maxima Siguranta Timisoara au declansat, sambata seara, proteste, in semn de solidaritate cu puscariasii din celelalte inchisori din tara. Miscarile au durat aproximativ patru ore. Protestul a inceput in jurul orei 18.30, dupa ce detinutii timisoreni au aflat de la stirile difuzate de televiziuni despre incidentele din alte penitenciare din Romania. Actiunea s-a desfasurat in doua dintre sectiile inchisorii, fara sa imbrace forme violente. Dupa ce au incropit cateva bannere pe care le-au postat la geamuri, detinutii de la Timisoara au inceput sa bata in gratii, sa sara pe paturi si sa scandeze diferite lozinci. De dincolo de zidurile inalte ale inchisorii se puteau lesne auzi „revendicarile” (unele aproape hilare) ale puscariasilor. „Libertate!”, „Comunistii!” sau „Vrem fasole!”, sunt cateva dintre lozincile scandate cateva minute-n sir de detinutii timisoreni.
Situatie de criza
Directorul adjunct al ANP, Sorin Dumitrascu, a recunoscut ieri, intr-o conferinta de presa, ca exista probleme in inchisori din cauza supraaglomerarii si ca situatia actuala este una de criza. In opinia sa, problemele se pot rezolva doar prin alocarea de fonduri suplimentare pentru modernizarea si construirea altor penitenciare. Directorul ANP, Alexandru Serban, a declarat ca numarul total al detinutilor care au protestat se ridica la 6.500. Acesta a precizat ca principala solicitare a detinutilor a fost promovarea decretului de gratiere initiat de deputatul independent Nati Meir. Serban a mai spus ca protestatarii sunt nemultumiti si de pedepsele prea mari, conditiile precare de detentie si amanarile nejustificate la comisiile de eliberari conditionate. Alexandru Serban a refuzat sa comenteze actiunile deputatului Nati Meir, dar a precizat ca nu este cazul sa se puna presiune pe autoritatile statului.