2.7 C
București
joi, 28 noiembrie 2024
AcasăSpecialProtest cu flori al cadrelor militare în rezervă

Protest cu flori al cadrelor militare în rezervă

În ciuda gerului, militarii au dorit să fie o portavoce pentru toate categoriile sociale: „măsurile luate nu au afectat numai o categorie de oameni, ci marea majoritate. Ne manifestăm nemulţumirea şi pentru celelalte categorii. Situaţia este complicată şi grea, chiar pentru tineri: negarantarea unui loc de muncă, neasigurarea unor condiţii minime decente, fără posibilitatea de rate, apartamente… este o problemă socială. Pe noi asta ne nemulţumeşte”, spune, pentru romanialibera.ro un militar pensionat.

Încolonaţi într-un şir de câteva sute de metri lungime şi „înarmaţi” până în dinţi cu steaguri, fluiere, pancarte şi vuvuzele, „armata” de protestatari a scandat lozinci împotriva lui Traian Băsescu şi a Guvernului Boc, acompaniaţi de „Marşul funebru” şi cântece milităreşti, interpretate de fanfara militară: „Jos guvernul mafiot!”, „Jos dictatorul!”, „Nu vă fie frică, şi Băsescu pică”, „Afară cu mafia din ţară!”, „Cinste lor, cinste lor, cinste poliţiştilor!”, sau „Suntem militari, nu beneficiari”, „Armata în rezervă este tot o armată!”.

„Dacă noi nu muream în ’89, voi nu existaţi acum”

Finalul marşului, început lângă Academia Militară, i-a grupat pe militarii în rezervă în Piaţa Victoriei, vizavi de Guvern. Principalele ţinte ale scandărilor şi huiduielilor militare au fost preşedintele Traian Băsescu, premierul Emil Boc, ministrul turismului Elena Udrea şi Gabriel Oprea, ministrul apărării.

Mai mult sau mai puţin voalat, protestatarii au ameninţat autorităţile. „Puterea stă în glonţul de pe ţeava puştii”, mă îndeamnă să notez un fost cadru militar, citând din fostul lider chinez Mao Zedong, pe un ton vizibil iritat. „Este o ameninţare la adresa Guvernului?”, îl întreb.

„Uită-te de acolo şi până acolo”, îmi spune, arătând şirul de militari încolonat pe bulevardul Magheru, „şi dacă nu e o ameninţare… atunci pot să facă ce vor. Eu am jurat pe steag şi am jurat ca prostu’! Nu-mi pare rău, dar îmi pare rău de cine conduce acuma”, spune fostul cadru militar. Un coleg protestatar intervine în discuţie, spunând „când vezi că atâta mulţime îţi spune că eşti prost şi tu nu te simţi…”

„Nu vrem bani, vrem drepturi”

Militarii pensionaţi susţin că nu recalcularea pensiilor este cea mai gravă măsură luată împotriva lor, ci lipsirea de drepturi şi modificarea statutului militarilor. Un bătrân, intervievat de o televiziune, spunea că „dacă statul îmi cerea jumătate din pensie că ţara are nevoie, i-o dădeam eu, nu mă deranja. Dar nu poate veni statul să-mi ia drepturile, fără să mă întrebe”.

„Noi nu luptăm doar pentru recalcularea pensiilor ci pentru drepturile şi statutul pe care l-am avut tot timpul. Ca şi cadru militar am fost în economie, la mină, în agricultură. Acum ni se iau drepturile. Nu mi se pare corect.”, a declarat pentru romanialibera.ro un militar în rezervă a cărui pensie a scăzut de la 1500 de lei la sub 1200 de lei.

„M-a afectat cel mai mult umilirea sistemului naţional de apărare. Nu cred că există vreo ţară în lumea asta să-şi umilească forţele armate în asemenea hal. E umilitor modul cum aţâţă lumea împotriva sistemului de apărare prin evidenţierea cuantumului salariului. Eu nu am făcut contract pe viaţa mea cu întreprinderea X, ci cu statul român, şi chiar am fost loial statului român prin reprezentarea acestui drapel”, declară un alt pensionar nemulţumit de atitudinea autorităţilor faţă de sistemul de apărare.

„Un profesor, un medic, să aibă salariu de 100 de ori mai mare decât mine, nu mă deranjează, dar să nu mă umilească”, a conchis acesta.

Domnul Cozianu, militar în rezervă şi membru al Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate spune că „am venit aici din cauza modului cum s-a gândit şi pus în aplicare această nevoie ‚stringentă’ naţională de a recalcula pensiile, mai nou de a le revizui, nu numai cele militare ci şi a celor din ministerul de interne şi serviciile de informaţii.

Interdicţia de a mai lucra, în baza legii 329, de a cumula pensia cu salariul, în cazul celor pensionaţi anticipat, cu vârstă sub limita standard de pensionare; desfiinţarea legilor ocupaţionale, desfiinţarea calităţii de militar.”. Domnul Cozianu a lucrat la direcţiea de impozite şi taxe locale a sectorului 1, până când cumulul de pensie cu salariu a fost scos în afara legii.

Protest cu flori

Militarii pensionaţi nu au uitat de însemnătatea zilei de 1 martie şi au împărţit flori doamnelor care au participat la protest, dar şi jurnalistelor şi trecătoarelor. „E o zi deosebită, o zi care vesteşte sosirea primăverii, iar activitatea noastră este o manifestare paşnică prin care ne manifestăm nemulţumirile de zi cu zi”, a afirmat un cadru militar pensionat care oferea flori doamnelor.

De ce protestează pensionarii militari

Reprezentanţii Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate, organizatorul protestului de marţi, susţin că Guvernul Boc a impus în ultimii doi ani legi care limitează drastic drepturile a milioane de cetăţeni. Aceştia îi cer preşedintelui Traian Băsescu să intervină în favoarea puterii judecătoreşti şi a Legislativului, împotriva Executivului, potrivit agenţiei Mediafax.

Guvernul a aprobat, la finalul lunii ianuarie, o ordonanţă de urgenţă care reglementează metodologia de recalculare a pensiilor militare, prin care se stabileşte că procesul de recalculare a pensiilor calculate pe baza salariului mediu brut pe economie, nu pe baza veniturilor individuale, va fi prelungit până la sfârşitul acestui an şi că instituţiile din sistemul de apărare vor fi cele obligate ca, până cel târziu la 31 octombrie 2011, să identifice şi transmită către casele de pensii adeverinţele privind veniturile obţinute de militari.

Decizia de a emite ordonanţa a fost luată după ce Curtea Constituţională a declarat ca neconstituţională hotărârea privind recalcularea tuturor pensiilor din apărare, ordine publică şi siguranţă naţională.

Marţi dimineaţă membrii Comisiei juridice a Senatului au adoptat un raport negativ  faţă de proiectul de lege pentru aprobarea OUG 1/2011 referitoare la recalcularea pensiilor militare.

Cele mai citite

COREPER a agreat extinderea Spaţiului Schengen cu frontierele terestre ale României şi Bulgariei de la 1 ianuarie 2025

Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a salutat miercuri decizia ambasadorilor din COREPER privind extinderea Spaţiului Schengen cu frontierele terestre ale României şi Bulgariei. „Salut decizia...

Andrei Muraru anunță că românii vor putea călători fără vize în SUA din 2025

Românii vor călători fără viză în Statele Unite ale Americii din 2025. Anunțul a fost făcut, miercuri, de ambasadorul României în SUA, Andrei Muraru,...

Protestele împotriva lui Călin Georgescu continuă. Ambasada SUA a reacționat la situația creată

Iau amploare protestele după intrarea în turul doi a lui Călin Georgescu. Mii de tineri au ieşit din nou în stradă, aseară, şi i-au...
Ultima oră
Pe aceeași temă