Peste 300 de funcționari publici, afiliați la Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţie (FNSA), au protestat, joi, în fața Primăriei Capitalei, nemulțumiți de salarii și de lipsa bonusurilor. Aceștia participă, alături de alți peste 30.000 de funcționari în administrația publică locală, din 36 de județe, la greva generală la nivel național și solicită creşteri salariale de 10 la sută şi acordarea tichetelor de masă.
Deschideți galeria foto de mai sus pentru a vedea imagini cu protestul funcționarilor din fața Primăriei Capitalei.
„Trebuie să înceteze această umilință salarială care încalcă dreptul la o viață decentă și inclusiv la demnitatea umană”, a spus un protestatar.
„Abia dacă am bani să îmi acopăr cheltuielile strict necesare. Ce să mai vorbim despre un concediu, o carte, un spectacol de teatru. Nu există așa ceva. Noi nu avem bani să trăim”, a explicat un protestatar.
De asemenea, funcționarii au spus că sunt nemulțumiți de faptul că nu au salarii suficient de mari încât să își permită să își hrănească copiii cu alimente sănătoase.
„Mâncăm parizer ieftin. Nu ne permitem să ne hrănim copiii corespunzător, astfel încât ei să se dezvolte cum trebuie”, a explicat unul dintre ei.
De asemenea, protestatarii s-au declarat nemulțumiți de diferența salarială între regii.
„Salariile noastre merg până în 13.000 de lei. În alte regii, cum este RATB-ul, salariile ajung și până la 40.000 de lei. Nu văd cum se justifică această diferență. Este vorba despre aceeași pregătire și despre aceeași muncă”, a spus un inspector superior din Primăria Capitalei.
Unul dintre protestatari a spus că, dacă nu se vor rezolva problemele, își va da demisia și își va căuta de lucru în străinătate.
Citește și: Funcţionarii din administraţia publică, în grevă generală
În plus, funcționarii au spus că de vină pentru neajunsurile lor ar fi corupția din clasa politică, care duce la depopularizarea României, pentru că oamenii au fost obligați să se angajeze în străinătate.
„Nu au existat presiuni asupra noastră ca să nu protestăm sau să nu intrăm în grevă generală. Este dreptul oamenilor. Ar exista posibilitatea ca Executivul să ceară începerea unor disponibilizări”, a spus liderul de sindicat din Primăria Capitalei, Dumitru Gherman.
După greva generală de o zi, va fi organizat un miting la Bucureşti, în 27 mai, la care sunt așteptate să participe 3.000 de persoane. De asemenea, va fi organizată o acţiune de strângere de semnături în vederea declanşării grevei generale pe termen nelimitat în administraţia publică în luna octombrie.
Citește și: Klaus Iohannis discută cu liderii confederațiilor sindicale la Palatul Cotroceni
Premierul Victor Ponta a arătat, miercuri în ședința săptămânală de Guvern, că grevele reprezintă ”cea mai proastă soluție posibilă”, pentru că nu fac decât să îl sancționeze pe cetățean. ”Nu obţinem mai mulţi bani pe care, după aceea, să îi dăm către funcţionari, ci putem să facem lucrul ăsta dacă muncim mai mult şi mai bine şi dacă drămuim banii cu mai multă înţelepciune”, a arătat șeful Executivului.
Totodată, președintele Klaus Iohannis s-a întâlnit, joi,la Cotroceni, cu liderii de sindicat și au discutat despre Legea dialogului social.