Piata derivatelor prezinta doua atractii principale: randamente inalte si dinamice cu o volatilitate ridicata si instrumente eficiente pentru aplicarea strategiilor speculative si a tehnicilor pentru gestionarea riscului.
BMFMS publica pe 18 decembrie ca au fost deschise 7490 noi contracte cu 8,5 mil. euro, ca sunt 138.423 contracte/151,5 mil. euro in luna decembrie si 3,4 mil. contracte/3,46 mld. euro in anul 2007, aceasta putand rivaliza cu orice bursa similara din regiune. Pozitiile futures deschise la Sibiu sunt in scadere pe fondul transferului de interes al investitorilor cu scadenta in martie 2008, dar si sub influenta arbitrajorilor din piata BVB/BMFMS. Se poate incerca o strategie de arbitraj (mai putin perfecta) intre actiunile ca activ suport de pe BVB si BMFMS, de exemplu prin cumpararea de actiuni SIF5 la BVB si vanzarea de contracte DESIF5_MAR la BMFMS blocandu-se castigul obtinut din diferenta dintre cele doua preturi pana la scadenta. De regula aceasta strategie functioneaza, insa nu aduce castiguri prea mari.
Shortul de la sfarsit de iulie reinvie
Avand in vedere ca in conjunctura actuala exista ceva semnale privind deprecierea preturilor actiunilor BVB, ne propunem sa estimam, de exemplu, evolutia contractului DESIF5_MAR folosind mai multi indicatori cu semnale mai puternice in piata si corelandu-l cu graficul zilnic al actiunii SIF5, ca activ suport si sa alegem o strategie de investitii la Sibiu, probabil SHORT. Din graficul actiunii SIF5 rezulta ca trendul pare cam "obosit" in ciuda unei lichiditati bune, mai ales pe 18 decembrie. Pretul s-a "lovit" pentru a sasea oara de pragul solid de rezistenta la 4,4 lei fara a fi depasit clar si consistent. In conjunctura actuala a evolutiei pietelor internationale, care au convulsii serioase (din cauze nu numai emotionale), dar si a semnalului de coborare oferit de oscilatorul Parabolic SAR (linia groasa rosie) pozitionat la subsolul liniei de trend, putem aprecia o revenire a deprecierii pretului aparute dupa trendul minor crescator anterior. Pozitionarea liniei mediei mobile simple de 20 sub cea de 50 zile ne indica faptul ca deprecierea inceputa pe 24 iulie va continua in ciuda cresterii minore, dar lente, sesizata de indicatorul MACD, mai ales ca cel statistic (STS) urmeaza sa dea semnalul de overbought. Oricum pe data de 19 decembrie investitorii, atat bear, cat si bull, au inchis indecis si mai mult ca sigur ca maine noua tendinta se va defini mai clar in piata, care va fi valabila si in viitor. Pentru graficul contractului DESIF5_martie, basisul (diferenta dintre pret spot si pret futures) cu scadenta in primavara este de 2450 puncte, ceea ce inseamna ±5,6% din pretul spot. Nimic imposibil de recuperat pana la scadenta insa, in conjunctura actuala, este putin probabil. Graficul prezinta clar 4 swinguri short (ultimul fiind cel curent, in derulare), care accentueaza volatilitatea inalta si dinamica a pietei futures realizata in cadrul tunelului descendent, care are limita superioara in palierul 5,0500 – 4,7850 lei si cea inferioara in zona 4,3999 – 4,1496 lei. Presupunem ca pe aceasta baza tendinta DOWN a contractului din ultimele 4 zile va continua mai accentuat, ea fiind semnalata si de oscilatorul Parabolic SAR, care a atins "inferior" linia de trend pozitionata consistent pe linia de semnal. O trecere a liniei de trend sub cea de semnal (EMA5) va transmite pietei un semnal evident de coborare, acesta fiind sustinut si de indicatia de scadere a oscilatorului stohastic, care prezinta o supracumparare. Intr-o relativa contradictie este semnalul "lenesului" indicator DMI, care isi mentine pe o perioada scurta de timp tendinta de usoara crestere.