16.5 C
București
joi, 19 septembrie 2024
AcasăSpecialProtectia drepturilor salariatilor in cazul transferului intreprinderii sau al unitatii

Protectia drepturilor salariatilor in cazul transferului intreprinderii sau al unitatii

Ministerul Muncii a initiat un proiect legislativ, prevazut a se realiza in cadrul Codului Muncii, pentru protectia drepturilor salariatilor in cazul transferului intreprinderii, al unitatii sau al unor parti ale acestora. Programul legislativ prioritar pentru integrarea in Uniunea Europeana prevede adoptarea actului normativ pana la sfarsitul lunii noiembrie 2005.
Potrivit proiectului de act normativ, drepturile si obligatiile cedentului care decurg din contractele individuale de munca sau contractul colectiv de munca aplicabil existente la data transferului vor fi transferate integral cesionarului. Cedentul este definit ca persoana care isi pierde calitatea de angajator fata de salariatii intreprinderii sau unitatii sau ale unor parti ale acestora, transferate, iar cesionarul este persoana care dobandeste calitatea de angajator fata de salariatii intreprinderii, unitatii sau ai unor parti ale acestora transferate.
Prevederile proiectului stabilesc ca acest transfer nu poate constitui motiv de concediere individuala sau colectiva a salariatilor de catre cedent sau cesionar. Cesionarul are obligatia respectarii contractului colectiv de munca aplicabil la data transferului pana la data rezilierii sau expirarii acestuia. Prin acord intre cesionar si reprezentantii salariatilor clauzele contractului colectiv de munca valabil in momentul efectuarii transferului pot fi renegociate, dar nu mai devreme de un an de la data transferului.
In situatia in care in urma transferului intreprinderea, unitatea sau parti ale acestora nu isi pastreaza autonomia iar contractul colectiv de munca aplicabil la nivelul cesionarului este mai favorabil, salariatilor transferati li se va aplica contractul colectiv de munca mai favorabil. Daca in urma transferului intreprinderea, unitatea sau parti ale acestora isi pastreaza autonomia, reprezentantii salariatilor afectati de transfer isi mentin statutul, atributiile si functia, daca sunt indeplinite conditiile de reprezentativitate, potrivit legii.
De asemenea, potrivit proiectului legislativ, cedentul si cesionarul au obligatia de a se consulta cu reprezentantii salariatilor proprii in scopul ajungerii la un acord cu cel putin 30 de zile inainte de data transferului, in cazul in care acestia preconizeaza masuri in privinta salariatilor respectivi. Proiectul este supus dezbaterii publice pe adresa de internet a Ministerului Muncii – www.mmssf.ro. Se pot trimite sugestii si propuneri pana la data de 21 septembrie 2005.

Cele mai citite

Israelul ar fi propus un acord pentru eliberarea tuturor ostaticilor la schimb cu o ieșire pentru Yahya Sinwar

Media israeliene au relatat joi că Israelul ar fi propus un acord ce prevede eliberarea tuturor ostaticilor din Fâşia Gaza în schimbul unei ieşiri...

Scăderea cotațiilor la grâu persistă, în ciuda reducerii dobânzii de către Fed și a cererii slabe din Europa

Cotațiile la grâu au înregistrat o scădere recentă, influențată de cererea slabă din Europa și de condițiile meteo favorabile în SUA, care au eclipsat...

Zece ani de închisoare pentru stomatologul acuzat de agresiune sexuală asupra influenceriței Lolrelai

Dentistul acuzat de influencerița Ștefania Costache, cunoscută sub numele de Lolrelai, a fost condamnat la 10 ani de închisoare pentru agresiune sexuală și lipsire...
Ultima oră
Pe aceeași temă