Protecţia datelor este un drept fundamental în Uniunea Europeană. Europa se bucură deja de cel mai ridicat nivel al protecţiei datelor din lume. Prin reforma protecţiei datelor din UE, care a fost propusă în urmă cu exact doi ani – în ianuarie 2012 – Europa are ocazia de a transforma aceste reguli într-un standard mondial.
Cei care vor avea de câştigat de pe urma acestor reguli vor fi cetăţenii, care îşi doresc să poată avea încredere în serviciile online, precum şi întreprinderile mici şi mijlocii, care privesc piaţa unică – cu cei peste 500 milioane de consumatori ai săi – drept o oportunitate nevalorificată.
Politicieni, oameni de afaceri, ONG-uri au fost cu toţii de acord că este nevoie de o reformă a protecţiei datelor în UE. Acest consens s-a conturat la puţină vreme după începerea dezbaterilor şi transcende orientările politice şi interesele naţionale sau economice.
Am fost, de asemenea, de acord în privinţa motivului pentru care avem nevoie de această reformă: este vorba de faptul că cetăţenii trebuie să poată redeveni stăpâni pe propriile date personale şi de faptul că datele personale sunt o adevărată monedă a vremurilor noastre, un combustibil pentru economia digitală. Ca orice altă monedă, şi aceasta are nevoie de încredere pentru a fi stabilă.
Încrederea a primit o lovitură grea
Revelaţiile în materie de supraveghere din ultimele luni au afectat grav nu doar încrederea în relaţia noastră transatlantică, ci şi încrederea în economia digitală în general. Acestea au reprezentat un semnal de alarmă în Europa şi dincolo de Atlantic. Cetăţenii şi-au reamintit cât de importantă este protecţia datelor şi motivul pentru care un cadru solid de protecţie a datelor personale este o necesitate, nu un lux.
Cetăţenii nu sunt însă singurii îngrijoraţi. Revelaţiile respective au, de asemenea, un impact asupra economiei. În condiţiile în care datele personale sunt colectate, analizate şi transferate, acestea au căpătat o valoare economică enormă. Potrivit unor studii, valoarea datelor cetăţenilor UE a fost de 315 miliarde EUR în 2011. Până în 2020, această sumă are potenţialul de a ajunge la aproape o mie de miliarde EUR anual. Dar cetăţenii nu vor continua să îşi comunice datele dacă nu au încredere în firmele care gestionează aceste date, iar încrederea pierdută înseamnă încasări pierdute. Există estimări potrivit cărora dezvăluirile privind NSA vor reduce vânzările de tehnologie americană peste Ocean cu până la 180 miliarde USD până în 2016, reprezentând 25% din piaţa serviciilor informatice. A sosit momentul să luăm măsuri.
Restabilirea încrederii
Reforma protecţiei datelor reprezintă un răspuns la temerile referitoare la supraveghere. Aceasta va contribui la restabilirea încrederii, asigurând respectarea regulilor de către firme. În primul rând, reforma garantează că firmele din afara Europei care au activităţi în interiorul pieţei noastre unice respectă legislaţia UE în materie de protecţie a datelor. În al doilea rând, în cazurile în care sunt încălcate regulile europene, se vor introduce sancţiuni drastice, care pot ajunge la 2% din cifra de afaceri anuală a firmei respective la nivel mondial.
În prezent, situaţia este diferită: autorităţile naţionale încearcă uneori să atenţioneze giganţii multinaţionali din domeniul tehnologiei, dar e prea puţin pentru ca aceştia să aibă vreo reacţie. În al treilea rând, reforma asigură claritatea juridică în chestiunea transferurilor de date: dacă autorităţile din ţări terţe doresc să aibă acces la datele cetăţenilor UE în afara teritoriului acestora, vor trebui să recurgă la un cadru juridic care presupune un control judiciar. Solicitarea unui acord direct de la firmele în cauză nu este o variantă acceptabilă.
În urma acestei reforme, europenii vor beneficia de drepturile pe care le merită. Cetăţenii Europei vor să fie siguri că dacă îşi comunică datele personale nu renunţă prin aceasta la propriile drepturi. De aceea vrem să le dăm cetăţenilor controlul asupra datelor lor, consolidând principii cu valabilitate dovedită, cum ar fi dreptul la ştergerea datelor, şi transformându-le într-un adevărat „drept de a fi uitat“, precum şi introducând principii noi, cum ar fi dreptul la portabilitatea datelor şi dreptul de a fi informat în privinţa violării datelor personale.
Aceste măsuri vor contribui la restabilirea încrederii în modul în care sunt gestionate datele cetăţenilor.
Finalizarea pieţei unice digitale
În acelaşi timp, firmele vor avea, la rândul lor, de câştigat de pe urma reformei. Dacă examinăm din perspectiva lor cadrul de reglementare existent actualmente în Europa, constatăm că acesta nu mai este adecvat scopului pentru care a fost conceput. O firmă care desfăşoară activităţi în toate cele 28 de state membre trebuie să respecte un set diferit de reguli în fiecare dintre acestea şi să aibă de-a face cu o autoritate diferită pentru protecţia datelor în fiecare ţară. Există 28 de legislaţii diferite şi peste 28 de interlocutori diferiţi. Comisia Europeană vrea să înlocuiască acest munte de reglementări printr-o singură lege, valabilă peste tot în Europa. Un singur continent, o singură lege. Consolidarea standardelor ridicate de protecţie a datelor în Europa este, de asemenea, o oportunitate economică. Publicul devine tot mai sensibil la aspecte legate de viaţa privată, iar această situaţie nu poate decât să persiste pe măsură ce viaţa noastră va deveni tot mai digitalizată. Firmele care asigură un standard de siguranţă şi securitate a datelor mai ridicat vor fi cu un pas înaintea celorlalte. Protecţia datelor va reprezenta un argument comercial – un avantaj concurenţial.
Paşii de urmat în continuare
Deputaţii europeni – reprezentanţii direct aleşi ai cetăţenilor – şi-au exprimat deja sprijinul puternic pentru propunerile Comisiei. Cu ocazia summitului din octombrie, şefii de stat şi de guvern din UE s-au angajat să asigure adoptarea la timp a noilor reguli, în vederea restabilirii şi stimulării încrederii cetăţenilor şi a firmelor în economia digitală. A venit momentul ca aceste angajamente să devină realitate.
Preluarea preşedinţiei Consiliului UE de către Grecia şi poziţia cu privire la reformă pe care Parlamentul European o va adopta prin vot în sesiune plenară în lunile următoare reprezintă o ocazie ce nu trebuie ratată. Reforma protecţiei datelor trebuie să fie prioritatea politicienilor europeni în următoarele şase luni. Cetăţenii ne cer reguli stricte în materie de protecţie a datelor în Europa, iar firmele îşi doresc un cadru juridic simplu, clar şi uşor de pus în aplicare pentru a-şi desfăşura activitatea pe piaţa unică a UE. Reforma protecţiei datelor din UE răspunde ambelor nevoi şi au de câştigat de pe urma ei atât cetăţenii, cât şi firmele. Un acord referitor la acest subiect este iminent.Pentru cetăţenii şi pentru firmele din Europa, avem datoria să ajungem la acest acord.