Deputatul PSD Iulian Iancu, preşedintele Comisiei de Industrii a Camerei Deputaților, a înaintat o propunere legislativă de modificare a Codului penal prin care se vor majora pedepsele cu închisoarea pentru falsificarea sau contrafacerea produselor, a medicamentelor sau a mărcilor, informează joi Mediafax.
Iancu propune o pedeapsă cu închisoarea de la 5 la 15 ani pentru vânzarea de medicamente şi suplimente alimentare, în condiţiile în care persoana în cauza avea la cunoştinţă că sunt contrafăcute, alterate ori cu perioada de valabilitate depăşită, dacă sunt vătămătoare sănătăţii ori şi-au pierdut eficienţa terapeutică.
Punerea în vânzare a medicamentelor şi suplimentelor alimentare, dacă nu au avizul Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Comisiei Naţionale de Bioetică a Academiei de Ştiinţe Medicale, constituie infracţiune şi se va pedepsi cu închisoare de la 5 la 10 ani.
O altă prevedere este majorarea pedepsei cu închisoare – de la 1 la 8 ani, faţă de 3 luni până la 3 ani în prezent – pentru prepararea de alimente ori băuturi falsificate, alterate sau interzise consumului, vătămătoare sănătăţii, sau pentru expunerea spre vânzare sau vânzarea unor astfel de alimente sau băuturi, cunoscând că sunt falsificate sau alterate ori interzise consumului.
O altă majorare substanţială de pedeapsă, de la 2 la 8 ani, faţă de 6 luni la 3 ani în prezent, este propusă pentru punerea în consum public de carne sau produse din carne, provenite din tăieri de animale sustrase controlului veterinar, dacă a avut ca urmare îmbolnăvirea unei persoane.
Deputatul PSD propune majorarea pedepsei cu închisoarea de la un 1 an si 6 luni la 7 ani – faţă de 1 la 5 ani, în prezent, pentru infectarea surselor sau reţelelor de apă.
De asemenea, se propune pedeapsă cu închisoarea de la 2 la 10 ani pentru falsificarea sau substituirea altor mărfuri sau produse, dacă prin falsificare sau substituirea acestea au devenit vătămătoare sănătăţii.
Iancu mai propune ca falsificarea în orice mod a mărcilor de titlu, a mărcilor de garanţie proprie sau a mărcilor de certificare să constituie infracţiune şi să se pedepsească cu închisoare de la un 1 an şi 6 luni la 5 ani, faţă de 6 luni la 3 ani, în prezent.