13.5 C
Bucureศ™ti
miercuri, 9 octombrie 2024
AcasฤƒSpecial"Proprietatea" se naste a doua oara

„Proprietatea” se naste a doua oara

Proiectul de Ordonanta de Urgenta care modifica legea Fondului Proprietatea a fost discutat in sedinta de guvern si va fi aprobat astazi, cu eventuale modificari. Fondul se va constitui in termen de 180 de zile de la adoptarea ordonantei ca un organism de plasament colectiv, sub forma unei societati de investitii de tip inchis. In maximum patru luni, Guvernul va organiza o licitatie internationala pentru a desemna o companie care sa-l administreze.
De asemenea, proiectul legislativ prevede in ce isi poate investi Fondul activele si stabileste modul de listare la Bursa a Fondului, precum si sanctiuni pentru societatile din portofoliu care nu fac demersurile pentru aceasta listare.
In sedinta de guvern s-a discutat si despre renuntarea la pachetele de actiuni pe care Fondul le detine la aproximativ 50 de societati nerentabile, conform Mediafax. De asemenea, s-a discutat ca Fondul sa-si scoata din portofoliu Loteria Romana, Imprimeria Nationala, CEC si Romtelecom. In schimb, Fondul ar urma sa-si dubleze participatiile la Petrom, Nuclearelectrica, Transelectrica, Romgaz, Transgaz. Alte societati la care Fondul isi va creste participatia sunt Hidroelectrica, Enel Electrica Banat, Enel Electrica Dobrogea, E.ON Moldova, Electrica Muntenia Nord, Electrica Transilvania si Romarm. Ca sa-si acopere capitalul nevarsat, Fondul va mai achizitiona actiuni la Compania Nationala Porturi Maritime Constanta, Romaero si IAR Ghimbav.
Acordarea despagubirilor pentru fostii proprietari carora nu li se mai pot restitui imobilele in natura difera in functie de valoare. Plafonul maxim de despagubiri in numerar nu a fost inca stabilit. In proiect, suma este de 200.000 de euro, dar in ultimele zile s-a vorbit doar de 500.000 de lei (150.000 euro). Astfel, daca titlul respectiv este emis pentru o suma care se incadreaza in plafon, se poate opta pentru bani gheata, actiuni la Fond sau ambele variante.
Pentru despagubirile in numerar, va fi infiintata Directia pentru Acordarea Despagubirilor in Numerar (DADN), in cadrul Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP). Banii vor fi eliberati de aici in maximum 15 zile. Pentru actiuni la Fond, ANRP va dispune conversia titlurilor in actiuni, pentru cei care o solicita, in maximum trei zile. Daca despagubirea depaseste plafonul, se poate opta pentru despagubire in cash, in limita maxima, si restul actiuni sau exclusiv actiuni la Fond. In cazul in care titlul de despagubire a fost emis pe numele mai multor persoane, acestea trebuie sa cada de acord asupra modului de despagubire si sa desemneze un reprezentant unic caruia sa i se transfere banii sau actiunile.
Sursele de finantare ale DADN vor fi asigurate de Ministerul de Finante de la buget, din dividendele si din vanzarea actiunilor pe care acesta le detine la Fond.

Cele mai citite

Rodica Nassar รฎl apฤƒrฤƒ pe Ciolacu dupฤƒ gafa lui Ciucฤƒ

โ€žRฤƒspuns corect. Nota 10โ€, este reacศ›ia deputatului PSD Rodica Nassar dupฤƒ ce Nicolae Ciucฤƒ, รฎntrebat ce calitฤƒศ›i are Marcel Ciolacu, pe care el nu...

Israelul a lovit din nou fieful Hezbollah din sudul Beirutului

Agenลฃia naลฃionalฤƒ de presฤƒ a Libanului (ANI) a raportat marลฃi searฤƒ o serie de lovituri care au provocat "distrugeri masive" รฎn suburbiile de sud...

Un atac rusesc asupra oraศ™ului ucrainean Dnipro a ucis trei oameni ศ™i a rฤƒnit alศ›i 18

Cel puลฃin trei civili au fost uciลŸi ลŸi alลฃi 18 au fost rฤƒniลฃi รฎntr-un atac cu rachete ลŸi drone explozive ruseลŸti lansat asupra oraลŸului...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ