Proprietarii navelor comerciale refuza sa mai achite catre Compania de Administrare a Fondului Piscicol taxa anuala de 10% din incasari, considerand ilegala aceasta “dijmuire”. La intalnirea de joi, de la Bucuresti, presedintele CNAFP, Corneliu Popescu, a respins dialogul cu reprezentantii firmelor private, acestia fiind decisi sa actioneze in judecata institutia statului.
Gestionara a activitatilor din domeniul acvaculturii, Compania Nationala de Administrare a Fon-dului Piscicol a primit in anul 2003 un ordin din partea Ministerului Agriculturii de a infiinta in termen de sase luni o bursa a pestelui si centre de prima vanzare.
Compania nu si-a respectat obligatiile
Institutie cu 200 de angajati, regeste remunerati, CNAFP nu si-a indeplinit obligatiile, dar continua sa ceara anual 10% din incasarile obtinute de fiecare firma privata de pescuit marin comercial. Anul trecut, doar o parte din societati s-au conformat, ceea ce a atras furia lui Corneliu Popescu, presedintele CNAFP. Situatia este si mai grava anul acesta, pentru ca toti pescarii din domeniu au facut front comun si refuza sa mai achite aceasta taxa, considerand-o ilegala. Oamenii spun ca CNAFP nu a facut nimic pentru a-i ajuta, ei fiind obligati sa isi infiinteze singuri doua centre de prima vanzare si puncte de debarcare a marfii. Desi aceste centre au primit acceptul Uniunii Europene, ele nu sunt agreate de Companie, astfel ca anul trecut au inregistrat pierderi de 150.000 de euro fiecare. Pescarii vor in prezent sa recu-pereze aceste pagube de la CNAFP, considerand ca institutia le-a pus intentionat bete in roate.
Discutii furtunoase
Incercand sa rezolve pe cale amiabila aceste probleme, pescarii grupati in Asociatia Proprietarilor de Nave pentru Pescuit Marin au solicitat luni de-a randul o intalnire cu presedintele Companiei, Cornel Popescu. Acesta i-a ”invitat” la sediul CNAFP, joi, la ora 15.00. Pescarii spun insa ca au asteptat doua ore pana cand Popescu a catadiscit sa-i primeasca. Discutia a fost extrem de furtunoasa, presedintele-gazda devenind extrem de furios in momentul in care invitatii sai i-au declarat ca refuza sa mai achite in 2007 taxa de 10%. Privatii sustin ca au investit singuri peste 300.000 de euro in centrele lor de prima vanzare de la Mamaia si Sulina, desi prin lege aceste atributii reveneau Companiei, care in trei ani nu a facut nimic in acest sens. “De la aparitia in 2004 a unui ordin al ministrului, am completat mereu, din barci, pe genunchi, registrele cu regim special in care ne treceam cuminti productia, sperand ca gestionarul CNFAP va crea odata acele centre. Banii ni se iau in fiecare an, dar ei nu fac nimic, iar navele noastre abia mai functioneaza. Am mai investit noi in ele cat am putut, dar nu putem face prea multe fara ajutor”, a declarat unul din cei prezenti la intalnirea de joi. Pescarii spun ca sedinta de joi nu s-a incheiat cu nici un rezultat pozitiv, astfel ca sunt decisi sa dea in judecata CNFAP si sa ceara anularea birului considerat ilegal. Ei isi intemeieaza actiunile pe Legea Pescuitului, norma conform careia activitatea este libera, si nu supusa vreunei taxe speciale. Mai mult, potrivit protestatarilor, CNAFP nu are aceasta atributie a dijmuirii, ea fiind doar o institutie care trebuie sa aplice strategia Agentiei Nationale pentru Pescuit si Acvacultura (ANPA), administratorul fondului piscicol. ANPA este oarecum de partea privatilor si le-a dat acestora avize de functionare, insa CNAFP face tot posibilul pentru a le ingreuna acestora munca, neavizand la randul sau activitatea.