22.2 C
Bucureศ™ti
duminicฤƒ, 6 octombrie 2024
AcasฤƒSpecialProiectul viitorului sef DNA Codruta Kovesi: apararea de presiuni, consolidarea independentei procurorilor,...

Proiectul viitorului sef DNA Codruta Kovesi: apararea de presiuni, consolidarea independentei procurorilor, combaterea marii coruptii, recuperarea pagubelor si confiscarea extinsa

Laura Codruta Kovesi, propusa de premierul Victor Ponta la conducerea Directiei Nationale Anticoruptie, a anuntat in proiectul ei de management, publicat pe pagina de web a Consiliului Superior al Magistraturii, ca va face propuneri pentru functiile de conducere atat din actuala conducere manageriala a institutiei, cat si de la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Kovesi si-a structurat proiectul pe obiective, pe prioritati, pe amenintari care pot perturba activitatea DNA, precum si pe modalitatile de rezolvare ale vulnerabilitatilor.

Obiectivele Codrutei Kovesi sunt : asigurarea continuitatii si stabilitatii DNA, aplicarea unor standarde de calitate si eficienta , indeplinirea conditionalitatilor din Mecanismul de Cooperare si Verificare (MCV) , mentinerea fermitatii ( evaluata prin numarul mare de rechizitorii si inculpati arestati), cresterea eficientei in combaterea infractiunilor de coruptie, evaziunea fiscala, contrabanda si spalari de bani, recuperarea prejudiciilor.

Descarcฤƒ aici proiectul de management al Laurei Codruลฃa Kovesi

Prioritatile sunt cele pe care le-a avut si la Parchetul General in cei sase ani cat a fost procuror general si a coordonat si activitatea DNA si anume: investigarea cauzelor de coruptie la nivel inalt; investigarea fraudelor si conflictelor de interese in achizitiile publice; investigarea cazurilor de spalare de bani si infractiunilor indreptate impotriva intereselor Uniunii Europene; recuperarea pagubelor si confiscarea extinsa; identificarea cauzelor de practica neunitara si sesizarea procurorului general si al Inaltei curti de Casatie si Justitie, cu alte cuvinte prioritatile coincid cu conditionalitatile MCV.

Vulnerabilitatile si rezolvarile lor

Vulnerabilitatile la DNA sunt reprezentate in special de presiunile care se pot face asupra procurorilor DNA, de limitare a independentei acestora.

Cea mai mare amenitare la adresa functionarii DNA este reprezentata de posibilele presiuni ( de regula, din afara sistemului judiciar,) urmarind limitarea independentei procurorilor. O structura care are drept prerogative legale combaterea coruptiei la nivel inalt, se confrunta in mod inerent cu critici din diverse segmente socio-politice si personalitati ale vietii publice, motiv pentru care unul dintre obiectivele mele prioritare va consta in apararea statutului procurorului anticoruptie si consolidarea independentei sale fata de orice ingerinte externe” sustine Kovesi in proiectul ei de management.

In plus, da exemple de astfel de ingerinte impotriva carora va lupta si in viitor. Kovesi reaminteste ca „Pana in prezent au existat situatii in care reprezentantii altor puteri au facut declaratii care au fost interpretate de Consiliul Superior al Magistraturii drept ingerinte in activitatea magistratilor sau au solicitat audierea procurorilor in Parlament, care a fost , la randul ei considerata incompatibila cu principiul separatiei puterilor in stat. Procurorul sef al DNA trebuie sa aiba un rol esential in garantarea independentei procurorilor din subordine ,prin reactiile prompte cu care trebuie sa raspunda oricarei ingerinte”.

Punctul slab la DNA identificat in proiectul de management este situatia resurselor umane , pe care Laura Codruta Kovesi vrea sa il rezolve.

In acest sens, Kovesi a anuntat in proiect ca vrea sa-si aleaga echipa manageriala, care sa asigure continuitate activitatii DNA si sa asigure compatibilitatea cu proiectul ei de management.

De asemenea, a anuntat ca va face propuneri pentru numiri in functii de conducere la DNA atat din actuala echipa manageriala a DNA, cat si de la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Mai trebuie sa precizam ca in proiect, Kovesi a amintit si de rezultatele deosebite obtinute de DNA, invocand ca o mare parte dintre inculpatii trimisi in judecata si condamnati au detinut functii de conducere in guvern, in administratia locala sau in Armata, ceea ce inseamna ca DNA si-a asumat rolul de combatere a coruptiei la nivel inalt.

Cele mai citite

Hezbollah: Orice legฤƒturฤƒ cu Hashem Safieddine s-a pierdut

Contactul cu Hashem Safieddine, potenลฃial รฎnlocuitor al liderului Hezbollah, Hassan Nasrallah, a fost "pierdut" de la loviturile israeliene de vineri din apropierea Beirutului, care...

Cine sunt judecฤƒtorii care au votat รฎmpotriva candidaturii Dianei ศ˜oศ™oacฤƒ la alegerile prezidenศ›iale

Curtea Constituศ›ionalฤƒ a Romรขniei (CCR) a acceptat o contestaศ›ie รฎmpotriva candidaturii Dianei ศ˜oศ™oacฤƒ la alegerile prezidenศ›iale, hotฤƒrรขrea fiind definitivฤƒ ศ™i eliminรขnd-o astfel din cursa...

19 candidaturi au fost respinse la alegerile prezidenศ›iale. Doi candidaศ›i au fost respinศ™i

Pรขnฤƒ รฎn prezent, pentru alegerile prezidenศ›iale din 2024 din Romรขnia, au fost depuse 19 candidaturi, dintre care doar 7 au fost validate de Biroul...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ