In ajunul sarbatoririi a 50 de ani de la semnarea Tratatului de la Roma, prestigiosul cotidian german Frankfurter Allge-meine Zeitung a publicat, ieri, un supliment european continand contributii ale sefilor de stat sau de guvern ale celor 27 de state comunitare. Alaturi de Angela Merkel si alti lideri europeni semneaza si presedintele Romaniei, Traian Basescu.
UE este considerata povestea unui succes rasunator cladit pe "spiritul lui 1957". Exista destule voci care deplang o profunda criza europeana. Clivajul dintre cetateni si imensul organism european exista cu adevarat, dar – in pofida birocratiei si a centralismului ei – constructia europeana merita, de fapt, o statuie, aprecia, ieri, FAZ, dat fiind ca intreaga comunitate europeana constituie un proiect fantastic.
In contributia cancelarului federal al Republicii Federale Germane Angela Merkel a subliniat: "In mod special, noi, germanii, datoram multe unificarii europene – si nu doar pentru ca gratie ei fosti dusmani s-au transformat in prieteni. Starea de fapt a coexistentei pasnice a devenit pentru noi toti un aspect normal, cum la fel de normal este si faptul ca putem calatori liberi prin Europa. Toate aceste aspecte indica: Avem nevoie de Europa; avem nevoie de UE mai ales pentru a putea face fata marilor provocari – fie ca este vorba de cele climatice, de amenintari teroriste sau criminale, fie de modelarea globalizarii astfel incat sa corespunda paradigmei vietii si societatii europene.
Vom constata mereu ca nu se poate reusi cu fortele proprii unui singur stat. Astfel, Uniunea ramane o necesitate pentru a asigura destine traite in libertate, pace, solidaritate si prosperitate", a subliniat Angela Merkel, precizand ca europenii "nu au voie sa dea dovada de comoditate atunci cand este vorba de colaborare" comunitara.
In contributia sa intitulata "Un loc de o mare incarcatura simbolica" presedintele Romaniei, Traian Basescu, a subliniat ca "duminica, la Berlin, UE va serba 50 de ani de actiuni comune, dedicate transpunerii in viata a unor idealuri la fel de comune, 50 de ani de impacare si solidaritate care au invins razboiul si totalitarismul.
Tratatul de la Roma din 1957 constituie fundamentul proiectului de succes numit UE, un proiect ramas pana in zilele noastre de certa inspiratie si atractie pentru cetateni. De-a lungul istoriei ei, UE a avut parte de mai multe valuri de largire, dar valorile si principiile aflate la baza infiintarii ei au ramas intacte: respectarea libertatii si a democratiei, a egalitatii, solidaritatii, varietatii si tolerantei.
Nu exista loc mai potrivit ca Berlinul pentru a gazdui jubileul. Pentru statele central- si est-europene, Berlinul va ramane simbolul curajului de a schimba mersul istoriei", a notat presedintele roman.