16.6 C
București
duminică, 6 octombrie 2024
AcasăSpecialProiectul Dambovita Center, atacat de ONG-uri

Proiectul Dambovita Center, atacat de ONG-uri

» Membrii a opt ONG-uri au protestat impotriva planurilor autoritatilor de a construi un mall si zgarie-nori la Casa Radio.

» Arhitectii au atras atentia asupra suprafetei construite prea mari si a agravarii situatiei arterelor centrale.

Proiectul Dambovita Center i-a scos in strada ieri pe reprezentantii a opt ONG-uri care au protestat fata de intentia autoritatilor de a da aprobarile finale pentru un megaplan imobiliar. "Oprescule, tu esti bun/La carnati si Mos Craciun", "Consilierii municipali-Teroristi imobiliari" au fost doua dintre inscriptiile de pe bannerele afisate de protestatari pe gardurile de la Casa Radio. Participantii la miting si-au pus pe fete masti de praf pentru a atrage atentia asupra degradarii calitatii mediului in urma dezvoltarii marilor proiecte imobiliare, fara a se respecta dreptul bucurestenilor la spatii verzi suficiente.  

Dezavantajele proiectului
"Proiectul este neoportun pentru Bucuresti, intrucat va paraliza traficul dintr-o zona deja puternic afectata de trafic, va produce, prin dislocarea panzei freatice, inundarea subsolurilor pentru imobilele din zona adiacenta si va  paraliza sistemul de canalizare si retelele de utilitati ale zonei", a declarat Nicusor Dan de la Asociatia "Salvati Bucurestiul". Proiectul Dambovita Center este, in prezent, supus dezbaterii publice si urmeaza sa fie inaintat spre aprobare Consiliului General al Municipiului Bucuresti. Asociatiile organizatoare ale mitingului spera sa-i convinga pe consilierii generali sa nu aprobe acest proiect, iar, in caz contrar, il vor ataca in contencios administrativ.

Argumentele arhitectilor
Nici membrii filialei Bucuresti a Ordinului Arhitectilor nu au fost de acord cu proiectul Dambovita Center in varianta actuala din mai multe motive. Arhitectii au atras atentia ca suprafata construita este prea mare si va exercita o presiune greu de tolerat asupra terenului. In plus, volumul construit este exegerat si se afla in afara scarii vecinatatilor si a orasului, iar functiunea comerciala este excesiva, agravand situatia arterelor centrale care decad din cauza migratiei comertului de lux catre mall-uri. Comisia Tehnica de Urbanism a avizat proiectul cu conditia realizarii anumitor cerinte. "Unele dintre conditii sunt realizarea unei alei pietonale care sa traverseze complexul de constructii, o sosea subterana, mai mult spatiu intre constructii si strada C. Noica, iar spatiile dinspre raul Dambovita sa fie destinate alimentatiei publice", a declarat arhitectul-sef al Capitalei, Gh. Patrascu.

Cele mai citite

Protest cu mii de oameni la Budapesta în fața sediului televiziunii de stat

Mii de cetățeni unguri au protestat în fața sediului televiziunii publice din Budapesta, cerând un serviciu de presă independent. Protestul a fost organizat de...

Hezbollah: Orice legătură cu Hashem Safieddine s-a pierdut

Contactul cu Hashem Safieddine, potenţial înlocuitor al liderului Hezbollah, Hassan Nasrallah, a fost "pierdut" de la loviturile israeliene de vineri din apropierea Beirutului, care...
Ultima oră
Pe aceeași temă