Aradul s-a înscris în cursa pentru a deveni capitală culturală europeană în anul 2021. S-a prezentat la Bruxelles, în Parlamentul European, beneficiază de consultanță din partea orașului maghiar Pecs, fostă capitală culturală europeană, cu care Aradul este înfrățit. Numai că, în ultima perioadă, proiectul care ar fi trebuit să ducă Aradul spre titlul de capitală culturală europeană în anul 2021 este confruntat cu mai multe scandaluri. A fost inițiat un așa-zis concurs pentru găsirea unui logo al campaniei. Logo-ul a fost folosit însă cu o lună înainte de finalul concursului și un cunoscut om politic arădean acuză faptul că strategia arădeană este copy-paste după cele din Cluj și Timișoara.
Fratele președintelui a câștigat concursul pentru logo-ul campaniei
Echipa care gestionează proiectul capitalei culturale ar fi dorit un concurs serios, care ar fi arătat că Aradul a abordat cu seriozitate competiția pentru a deveni capitală culturală europeană în anul 2021. Asociaţia Arad – Capitală Culturală Europeană 2021 și Primăria municipiului Arad au anunțat organizarea unui concurs pentru stabilirea logo-ului și a mascotei. Au fost depuse 55 de propuneri pentru logo și 16 pentru mascotă, iar termenul-limită a fost 23 mai 2014. Juriul a decis în data de 19 iunie că logo-ul câștigător este al lui Sorin Neamțu. Acesta este absolvent al Facultății de Arte din cadrul Universității de Vest Timișoara și are un master în pictură. Câștigătorul este fratele lui Mihail Neamțu, președinte al Partidului Noua Republică. După anunțarea câștigătorului, arădenii au constatat că rezultatele concursului erau cunoscute de către cei ”inițiați” de fapt de o lună de zile. La Raliul Aradului, competiție care s-a derulat în perioada 8-10 mai și la care a concurat inclusiv primarul Aradului, Gheorghe Falcă, a fost folosită sigla care abia în 19 iunie a fost declarată câștigătoare. Acest lucru este dovedit chiar de Facebook-ul edilului Gheorghe Falcă.
Strategia copy-paste și bani cheltuiți pentru clientela politică
În Arad au existat voci care au susținut că s-a intrat în competiție tocmai pentru a diminua din șansele timișorenilor și a le crește pe cele ale Clujului, în contextul în care primarul Aradului, Gheorghe Falcă, este coleg de partid cu Emil Boc.
Mircea Purcaru, preşedintele PC Arad, a explicat de ce conservatorii arădeni nu susțin proiectul „Arad, Capitală Culturală Europeană 2021”. „Partidul Conservator a subliniat întotdeauna că este vorba despre un proiect utopic, care are drept unic scop sifonarea banului public în interesul clientelei PDL. S-au cheltuit şi se cheltuiesc sume mari în acţiuni total paralele cu ceea ce înseamnă fenomenul cultural. Primarul Aradului, domnul Gheorghe Falcă, ştie foarte bine că reprezentanţii administraţiei de la Pecs, oraș care a fost capitală culturală, se plâng că a fost un proiect inutil și care nu le-a adus nici un câştig.
Dimpotrivă, din această cauză administrația locală din Pecs are datorii imense. Diferenţa între Pecs şi Arad este aceea că primul s-a înglodat în datorii pentru un titlu, în timp ce Aradul nu va avea nici măcar această aşa-zisă compensaţie”, a declarat Mircea Purcaru.
ACUZAȚII. Strategie copy-paste?
Mircea Purcaru a acuzat că proiectul arădenilor nu este unul serios, iar strategia a fost una copy-paste după Cluj și Timișoara. „Modul de înfiinţare a asociaţiei, titulatura, strategia, calendarul de acţiuni, totul este copy-paste, de la cap la coadă, după Cluj şi Timişoara, începând chiar cu denumirea proiectului şi cu concursul pentru stabilirea logo-ului”, a explicat Mircea Purcaru.